Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Utestenger all russisk friidrett

Utestengt: Russerne bare lyver

Nå orker ikke friidretten flere russiske løgner.

ENDA EN RUSSISK LØGN: Russlands store OL-håp Danil Lysenko er i ferd med å dra med seg hele landet i enda en dopingskandale. Nå blir det muligens ingen russiske utøvere i friidrett under OL i Tokyo. FOTO: AP/Matthias Schrader.
ENDA EN RUSSISK LØGN: Russlands store OL-håp Danil Lysenko er i ferd med å dra med seg hele landet i enda en dopingskandale. Nå blir det muligens ingen russiske utøvere i friidrett under OL i Tokyo. FOTO: AP/Matthias Schrader. Vis mer

DEN unge høydehopperen Danil Lysenko ble for et par år siden frontet som ansiktet på en ny, ren russisk friidrett. Han var storfavoritt før EM i Berlin 2018 der han sammen med en stor flokk andre godkjente russiske stjerner skulle konkurrere under nøytralt flagg.

Hjemlandet var suspendert på grunn av den store dopingskandalen rundt Sotsji-OL, men det var jo ikke nødvendigvis den enkelte utøvers skyld. Derfor fikk Danil sjansen.

Formen var strålende. Rett før mesterskapet hoppet han 2.40. Alt var klart for å vise at russiske idrettshelter klarte seg flott også uten å jukse.

Men så ble han plutselig strøket fra startlistene.

FOR unge Lysenko var også en bløff. 22-åringen som skulle vinne enda et høyde-gull for Russland i Tokyo-OL til sommeren, var like råtten som de som hadde vunnet før ham.

Og nettopp dette sviket rundt Russlands framtidshåp, er i ferd med å stenge OL-arenaen i Tokyo til sommeren for absolutt alle russiske friidrettsutøvere.

Kravet fra det internasjonale friidrettsforbundet er tydelig. Nå må de russiske myndighetene innrømme jukset. Ellers får de absolutt ingen stjerner med i sommer-OLs viktigste sport.

HAUKE: Svenske Expressen har snakket med den dopingdømte Max Hauke, som ble tatt på fersken under VM i Seefeld da han bloddopet seg. Østerrikeren åpner seg om hvorfor han tok det valget han gjorde. Video: SportsExpressen TV Vis mer

få år har internasjonal friidrett blitt selve vernet mot Russlands statsorganiserte svindel. I sist OL var dette den eneste idretten som stod opp mot jukset. I Rio fikk bare en eneste russisk utøver slippe til på friidrettsstadion under nøytralt flagg.

Seinere har all russisk deltakelse i VM og EM være individuelt internasjonalt kontrollert, mens det russiske friidrettsforbundet (RuSAF) hele tida har vært suspendert. Meningen var å gi uskyldige enkeltutøvere sjansen til å være med likevel, men det har vist seg vanskelig. Den organiserte svindelen har jo bare fortsatt, mens den stygge fortida blir rullet opp ved hjelp av restesting av gamle prøver.

BLANT de titalls russisiske friidrettsutøverne som er blitt avslørt de siste årene, er begge OL-vinnerne i guttas høydekonkurranse fra 2 008 (Andrei Silnov) og 2 012 (Ivan Ukhov). Silnov satt til og med som visepresident i RuSAF da han sist sommer fikk beskjed fra friidrettens uavhengige dopingutvalg (IAU) at han var under etterforskning.

På det tidspunktet holdt IAU-etterforskerne også på med saken mot Daniel Lysenko. Den hadde tatt en dramatisk vending.

I UTGANGSPUNKTET var Lysenko suspendert for ha brutt reglene om meldeplikt. For å ha en effektiv dopingkontroll må alle utøvere fortelle daglig hvor de befinner seg. Tre feil på denne rapporteringen i løpet av ett år, er det samme som utestengelse.

I Lysenkos tilfelle ble den tredje feilen forklart som dramatisk sykdom. Den russiske friidrettsledelsen sendte over flere dokumenter til IAU som skulle bevise at den unge høydehopperen ikke var i fysisk stand til å oppfylle forpliktelsene sine.

Men det de egentlig gjorde, var å sende inn sin egen avskjedssøknad.

FOR dokumentene var falske. Da IAUs etterforskere i samarbeid med det russiske antidopingbyrået (RUSADA) begynte å sjekke, ble de underligste ting avslørt. På adressen til et sykehuslaboratorium de russiske friidrettslederne knyttet til Lysenko sin angivelige sykdom, var det ingen ting annet enn et hull i bakken. Laboratoriet fantes ikke.

Etter femten måneders internasjon etterforskning ble Danil Lysenko, treneren hans samt fem ledere og ansatte i RuSAF sist høst suspendert for svindel. Så byttet russerne ut ledelsen for friidretten sin, og mange trodde at de endelig skulle innrømme all skyld for å rydde opp i forholdet til utlandet.

Det skjedde ikke. På tross av overveldende tekniske bevis på forfalskning, nekter fortsatt russerne for at de beskyttet Danil Lysenko, og nå orker ikke friidretten mer. IAU ber derfor om at ledelsen i det internasjonale friidrettsforbundet (Worlds Athletics) forbereder å utestenge Russland fullstendig fra all friidrett.

DENNE irritasjonen er til å skjønne. Det var som en gammel dyktig krimjournalist-kompis av meg sa forleden:

- Jeg gidder ikke dette stort mer. Kjeltringene lyver jo hele tida uansett. Jeg er så lei av all løgnen.

Han har vasset blant norske skurker i noen tiår; akkurat som alle som driver med internasjonal friidrett år etter år har konkurrert med russere de ikke har stolt på.

Joda; det har vært jukset i mange andre land også, og det jukset skjer fortsatt. Men ingen annen gigantisk sportsnasjon med idrettskultur på samme høye nivå som Russland, er så tvers igjennom løgnaktige.

STRAFFEN for det kan altså bli at friidretten fortsetter uten noen russiske deltakere.

Sporten har en egen protokoll for slik eksklusjon. Hvis ikke den russiske ledelsen plutselig skjønner alvoret, vil styret i World Athletics sende saken til Idrettens Voldgiftsdomstol (CAS). I mellomtida får ingen russiske utøvere være med internasjonalt lenger.

I den domstolen ligger allerede beslutningen fra Verdens Antidopingbyrå (WADA) om å utestenge Russland fra alle store mesterskap. En ny stor sak, kommer til å ta tid. I praksis kan behandlingen bety at de russiske stjernene som hittil har fått konkurrere under nøytralt flagg, ikke rekker å bli klar til Tokyo-OL.

SITUASJONEN er imidlertid ikke helt fastlåst. Den rutinerte norske dopingjegeren Rune Andersen som i årevis har ledet det internasjonale inspeksjonsarbeidet i Russland, er fortsatt klar til å jobbe videre med å hjelpe landet tilbake til friidretten dersom russerne skulle snu.

Foreløpig fungerer selve det praktiske samarbeidet mellom IAU og de russiske antidopingmyndighetene. Det betyr at dopingprøver fortsatt blir tatt. Disse prøvene kan brukes til å godkjenne russiske stjerner om altså Russland selv vil.

AKKURAT det er umulig å si. Tilsynelatende har det vært en intern konflikt mellom russisk friidrett og RUSADA-sjefen Jurij Ganus. Det siste året har Ganus krevd opprydning i eget land:

- Jeg skjønner ikke hva friidrettsledelsen vår driver med. RUSADA har ikke fått de dokumentene vi trenger for å hjelpe til i denne saken, sa han rett før IAUs beslutning om å sette hardt mot hardt.

Men om de russiske politiske myndighetene lar RUSADA-sjefen Jurij Ganus få kritisere sine egne videre, er helt uvisst.

Enn så lenge er for mye av sporten deres basert på løgn.