Konflikt mellom vektløftere og WADA

Utestengte vektløftere krangler med WADA

41 utestengte vektløftere skylder på WADAs datasystem. Likevel har alle de norske utøverne klart å innfri kravene. - Det er et helt kurant system, sier president Stian Grimseth.

NY PRESIDENT: Stian Grimseth er valgt som ny president i Norges Vektløfterforbund. Foto: NTB scanpix/Erichsen, Jarl Fr.
NY PRESIDENT: Stian Grimseth er valgt som ny president i Norges Vektløfterforbund. Foto: NTB scanpix/Erichsen, Jarl Fr. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Lørdag startet EM i vektløfting i Georgia og det uten 41 utøvere denne gangen. Under forrrige VM var det 70 utøvere som ble utestengt. Nå retter de bannlyste vektløfterne skyld mot datasystemet til WADA, som de selv mener byr på tekniske problemer.

Utøvernes startnekt er en direkte konsekvens av brudd på meldeplikt. Utøverne mener det er WADAS datasystem som er problemet.

- Alle de norske utøverne har klart å rapportere inn. Slik jeg har fortstått det, er systemet helt kurant og fungerer greit, sier Stian Grimseth, president i Norges Vektløfterforbund til Dagbladet.

- Trasig

41 utøvere har ikke klart å følge fristen til å melde inn hvor de befant seg de neste ukene. Fristen var på to måneder før EM. Ifølge Inside the Games skal en rekke av utøverne ha skyldt på tekniske problemer da de skulle føre informasjonen i datasystemet, og rakk derfor ikke fristen.

Stian Grimseth, som selv er tidligere vektløfter, forteller at WADAs system er helt overkommelig. Han understreker at de norske utøverne har gode rutiner på det feltet.

- Det virker som at de andre forbundene ikke har prioritert det helt, og det syns jeg er trasig, sier Grimseth til Dagbladet.

Til tross for at meldeplikten er et krav for å kunne delta i mesterskap, virker det ikke som at det er noe mange av de ulike nasjonene tar seriøst.

- Det er svært merkelig. Utøverne må respektere jobben som må bli gjort, og gjøre det de kan for å få en ren idrett, sier Grimseth.

Ren idrett

WADA og det internasjonale vektløfterforbundet (IWF) mener at dataproblemer ikke er en gyldig unnskyldning.

Vektløfting er en sport som har hatt store dopingproblemer, og dette er noe forbundet prøver å rydde opp i. Over 50 prøver slo ut som positive fra OL i 2008 og 2012.

- IWF er fast bestemt på å beskytte rene utøvere, ikke bare ved å lage strenge regler, men også ved å strengt håndheve dem, sier Attila Adamfi, generalsekretær i IWF, ifølge Inside The Games, og legger til:

- Vi vet at systemet ikke er perfekt, men å si «jeg hadde tekniske problemer», er ikke en unnskyldning vi kan akseptere, legger han til.

Personlig framgang

Vårens EM er et steg på veien til kvalifisering til sommer-OL i 2020. President Grimseth forteller at målsetningen for alle er å komme så langt opp under personlig rekord, og aller helst «litt over».

- Personlig utvikling er det viktigste for oss nå. Vi fokuserer ikke så mye på plassering, men heller at flere tangerer og setter nye personlige rekorder i løpet av mesterskapet, sier Grimseth.

Grimseth ble valgt som president for snaue to uker siden. Han forteller at han trives godt i jobben, og at hans sportslige bakgrunn er en fordel.

- Det er veldig spennende. Jeg er jo ikke så ukjent med idretten. Målsettingen er å heve nivået både på herre og damesiden og få opp rekrutteringa på juniorsiden. Der har vi en jobb å gjøre, avslutter Grimseth.

Norges utøvere

Norge har syv utøvere i EM.

Sarah Orteza Hovden Øvsthus, Rebekka Tao Jacobsen, Sol Anette Waaler, Ine Drabløs Andersson, Marit Årdalsbakke, Ruth Nanozzi Kasirye og Kim Eirik Tollefsen utgjør den norske troppen.

Søndag ble Sarah Øvsthus og Rebekka Tao Jacobsen henholdsvis nummer 10 og 12 i 55 kilo klassen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer