- Utfordrende å takle at det plutselig sier stopp

Lundekvam er langt fra den første fotballspilleren som har fått problemer med rus.

||| (Dagbladet): Da Claus Lundekvam i går sto fram med sitt alkohol- og kokainmisbruk på TV 2 ble han medlem av en etter hvert stor og voksende klubb med idrettsutøvere som har slitt med rusproblemer.

Mange av dem er fotballspillere.

Geir Jorde er førsteamanuensis ved Norges Idrettshøgskole og spesialist på fotball og idrettspsykologi. Han har ikke drevet forskning på idrett og rus, men vet mye om hvordan fotballspillere opplever og håndterer press.

SNAKKER UT: Claus Lundekvam var i Southampton i 12 år, og ble takket med en testimonialkamp da han ga seg for to år siden. Etterpå opplevde han et tomrom, som han fylte med rus.   Foto:
Keith Hammett / Dagbladet
SNAKKER UT: Claus Lundekvam var i Southampton i 12 år, og ble takket med en testimonialkamp da han ga seg for to år siden. Etterpå opplevde han et tomrom, som han fylte med rus. Foto: Keith Hammett / Dagbladet Vis mer

- Det vi vet er jo at fotballspillere gjennom en karriere opplever å være i sentrum store deler av tiden. De får et enormt utløp for følelsen av å være under press og stress. De kan ha et veldig tett fokus på seg selv, sier Jorde til Dagbladet.

- På ett vis lever de i en boble, der mye handler om dem selv. Samtidig er de mye i mediene, mange er på TV eller i avisene nesten hver eneste helg. Så på et tidspunkt sier det stopp, og det kan være en utfordring. Så er spørsmålet hvordan man takler dette, sier han.

Som folk flest
Jorde vet ikke noe om hvordan Claus Lundekvam har taklet sin fotballkarriere, og påpeker at fotballspillere i stor grad representerer et utvalg av befolkningen som helhet.

Men han er opptatt av hvordan fotballnorge tar seg av spillerne etter endt karriere.

- IKKE STOLT AV DET JEG HAR GJORT: Erik «Myggen» Mykland ble i 2008 siktet for bruk av kokain. Senere gjorde han comeback for Start.
Foto: Tor Erik Schrøder / SCANPIX .
- IKKE STOLT AV DET JEG HAR GJORT: Erik «Myggen» Mykland ble i 2008 siktet for bruk av kokain. Senere gjorde han comeback for Start. Foto: Tor Erik Schrøder / SCANPIX . Vis mer

- Vi i norsk fotball har vært dårlige til å fange opp slike problemer. I det siste har det blitt en del fokus på utdanning, men veldig få tenker på ettertida. Jeg hører til dem som tror at det er nødvendig å ha noe å holde på med, selv om man har råd til å pensjonere seg tidlig, sier han.

- Nederland er et eksempel på et land som har hatt dette på dagsorden. Der har de blant annet et magasin helt tilegnet fotballspillere, og livet etter fotballen, trekker Jorde fram.

Bladet, som heter Life After Football, er et livsstilmagasin om og tildels for fotballproffer, men selges som vanlig i butikkene i Nederland.

DEN STØRSTE OG DEN VERSTE: Argentina-trener Diego Maradona regnes av mange som tidenes beste fotballspiller. I 1991 testet Maradona positivt på kokain, og ble utestengt fra all fotball i 15 måneder. Etter karrierens slutt har superstjernen fortsatt misbruket, og har vært på avrusning i Sveits og på Cuba. Foto: SCANPIX/AP/Record
DEN STØRSTE OG DEN VERSTE: Argentina-trener Diego Maradona regnes av mange som tidenes beste fotballspiller. I 1991 testet Maradona positivt på kokain, og ble utestengt fra all fotball i 15 måneder. Etter karrierens slutt har superstjernen fortsatt misbruket, og har vært på avrusning i Sveits og på Cuba. Foto: SCANPIX/AP/Record Vis mer

- Det er veldig interessant. Det som er sikkert er at denne problemstillingen er noe vi bør ta tak i, sier Geir Jorde.

Lang rekke tilfeller
Erik Mykland innrømmet og ble siktet for langvarig kokainmisbruk for to år siden. Over hele verden har fotballens menn latt seg friste til å lefle med narkotika.

Argentinas landslagssjef i VM, Diego Maradona, har slitt med kokainmisbruk siden tidlig på 90-tallet, og tilbrakte lange perioder på avrusning etter at spillerkarrieren var over i 1994. Maradonas venn og lagkamerat Claudio Caniggia fikk sparken i Roma da han ble tatt for kokainmisbruk året etter.

En av de mest omtalte misbrukerne er rumenske Adrian Mutu, som har blitt dømt til å betale Chelsea et beløp i 100-millionersklassen ettersom klubben måtte klare seg uten ham i syv måneder da han avla positiv dopingprøve for kokain i 2004.

OFTE PÅ KJØRET: Paul «Gazza» Gascoigne har hatt store rusproblemer etter at han la opp som fotballspiller. Ved ett tilfelle fant politiet ham i badekaret på et hotellrom i London. Gazza ropte på kokain, og truet med å ta livet av seg. Foto: SCANPIX/EPA/Lindsey Parnaby
OFTE PÅ KJØRET: Paul «Gazza» Gascoigne har hatt store rusproblemer etter at han la opp som fotballspiller. Ved ett tilfelle fant politiet ham i badekaret på et hotellrom i London. Gazza ropte på kokain, og truet med å ta livet av seg. Foto: SCANPIX/EPA/Lindsey Parnaby Vis mer

Den tidligere Brasil- og Porto-angriperen Mario Jardel ble målkongen i Europa i 1999 og 2002. For to år siden innrømmet han å ha misbrukt kokain i en periode etter at han ble skilt.

- Jeg bør ikke brukes som et forbilde for barn, sa Jardel, som også har spilt for Galatasaray, Sporting Lisboa og Bolton.

Andre spillere har stått fram med sine kokainvaner på høyden av sine karrierer, som Arsenal-stjerne Paul Merson, Stan Collymore og Mark Bosnich.

SLO TILBAKE: Liverpool-spiss Robbie Fowler ble i 1999 hetset av Everton-fansen for å være kokainmisbruker. Fowler scoret på straffe mot nettopp Everton, og slo tilbake mot ryktene ved å late som han sniffet krittlinja på banen. Fowler fikk 60 000 pund i bot for usportslig oppførsel.
Foto: SKY/EPA/SCANPIX
SLO TILBAKE: Liverpool-spiss Robbie Fowler ble i 1999 hetset av Everton-fansen for å være kokainmisbruker. Fowler scoret på straffe mot nettopp Everton, og slo tilbake mot ryktene ved å late som han sniffet krittlinja på banen. Fowler fikk 60 000 pund i bot for usportslig oppførsel. Foto: SKY/EPA/SCANPIX Vis mer

Den kanskje mest kjente av dem alle er Paul Gascoigne. For to år siden ble Gazza sett splitter naken på et hotellrom i Newcastle, med ordet «gal» skrevet i panna mens han pratet med batteridrevne papegøyer. Ikke lenge etter ble Gascoigne funnet i liknende tilstand i London, plaskende i et badekar mens han ropte etter kokain.

Ikke bare fotballspillere
Heller ikke trenerne er skånet for avhengighet.

I 2000 ble Bayer Leverkusen-trener Christoph Daum tatt for kokainmisbruk. Tyskeren fikk sparken.

Det kan også nevnes at John Terrys far har innrømmet at han forsøkte å selge kokain til to journalister som utga seg for å være interesserte kjøpere.

TRENGTE HJELP: Daværende Arsenal-spiller Paul Merson sto i 1994 fram som avhengig av både kokain, alkohol og gambling. Merson fikk profesjonell hjelp, og kom tilbake på fotballbanen tre måneder senere. Likevel klarte han ikke å holde seg på matta, og nye oppslag om rus kom med jevne mellomrom. Foto: SCANPIX/Ian Hodgson/REUTERS
TRENGTE HJELP: Daværende Arsenal-spiller Paul Merson sto i 1994 fram som avhengig av både kokain, alkohol og gambling. Merson fikk profesjonell hjelp, og kom tilbake på fotballbanen tre måneder senere. Likevel klarte han ikke å holde seg på matta, og nye oppslag om rus kom med jevne mellomrom. Foto: SCANPIX/Ian Hodgson/REUTERS Vis mer

I Norge ble Erik Mykland den første store narkotikasaken innen fotballen, selv om Thomas Myhre har måttet forsvare seg mot rykter etter at han etter eget utsagn ble dopet ned under treningsleir i Spania.

Utenfor fotballen har ishocheyspilleren Anders Myrvold stått fram med sitt narkotikamisbruk her til lands.

I idretten generelt er navnene mange. Friidrettsstjernene Javier Sotomayor, Patrik Sjöberg og Sven Nylander. Syklistene Gilberto Simoni, Tom Boonen og ikke minst Marco Pantani, sistnevnte døde av en overdose kokain. Hopp-fenomenet Andreas Goldberger og tennisstjerna Martina Hingis har begge blitt tatt.

Lundekvam får støtte
Mange av Claus Lundekvams venner og tidligere kolleger har uttalt seg etter at den tidligere landslagskapteinen sto fram i går. De håper Lundekvam er på rett vei ut av alkohol- og narkotikaproblemene.

- Claus har havnet i en vanskelig situasjon. Det positive er at han har tatt et steg, og er under behandling, sa toppfotball- og tidligere landslagssjef Nils Johan Semb til Dagbladet i går kveld.

Lundekvams tidligere lagkamerat i både Southampton og for Norge, Viking-direktør Egil Østenstad, tror det var smart å stå fram i TV-intervjuet.

- Det var veldig sterkt, tøft og ærlig av Claus å fortelle den historien som han gjør. Det bør gi ham et flott utgangspunkt for det han har foran seg. Jeg tror det er helt fundamentalt at han er så tøff og at han tar det grepet og står fram her. Det har han all grunn til å være stolt av, sier Østenstad til Dagbladet.

Den tidligere Brann-direktøren Knut N. Kristiansen, som har hatt nær kontakt med Lundekvam helt siden han var stopperklippe på Stadion er inne på det samme.

- Jeg er glad for at det er lys i tunnelen nå. Claus er altfor god person til å ødelegge mye av livet sitt på sånt som dette. Mange før ham og mange etter ham vil få samme type trøbbel, og da er det viktig å ha gode venner og familie. Det vet jeg Claus'en har, sier Kristiansen.