Utfordrer de tre store

HONGKONG: Norge-Sør-Korea 3-2. - Hadde du spurt meg for to år siden om jeg så på meg sjøl som et norsk spissalternativ, ville jeg sagt du ikke var vel bevart, sier Frode Johnsen.

I fjor høst scoret Frode Johnsen seks europeiske mål for Rosenborg. I går klemte han inn to til for Norge. Og der har du det - det Nils Johan Semb savnet i fotballtriste 2000:

En spiss som scorer både på klubblaget og landslaget.

- Jeg har lagt inn en god søknad, det er ingen tvil om det, sier Frode Johnsen til Dagbladet. - Det var jo ikke akkurat noe B-lag vi møtte. Men vi får være litt edruelige her og ikke glemme de andre.

- De er ikke akkurat dårlige fotballspillere de jeg konkurrerer med.

Nr. 4 i Sembs kø

John Carew, Ole Gunnar Solskjær og Tore André Flo vil alle være frontmenn og står først i køen når Nils Johan Semb tenker VM-kvalifisering. I tillegg tok han i fjor høst Tippeligaens toppscorer og mannen som ofret helsa for å redde et poeng i Wales, Thorstein Helstad, inn i varmen. Men Brann-spissen framstår mer og mer som det Nils Johan Semb brukte ham til på U21-laget - en venstrekant med fart og styrke til å skjære inn i motstanderens 16-meter.

Dermed er han ingen konkurrent for Frode Johnsen.

- Konkurransen er beinhard - alle vet jo hva de tre andre står for, sier Frode Johnsen. - Slik jeg ser det er det et spørsmål om hva Nils Johan Semb er ute etter. Og skal det komme crossballer fra kantene, er jeg en av de som kan spille spiss.

- Jeg har jo kanskje min sterkeste side i lufta.

- Jeg likner på Flo

Frode Johnsen opplever konkurrentenes kvaliteter - innlagt egne mangler - på følgende måte:

John Carew: - Han er ekstremt sterk, hurtig og god mann mot mann. John kan dra av og løpe fra en motstander og score mål helt på egen hånd. Det kan ikke jeg.

Ole Gunnar Solskjær: Avslutningskvalitetene hans er ekstreme. Han skyter nesten like godt med begge beina og er utrolig treffsikker fra 16 meter og inn. Der har jeg veldig mye å forbedre.

Tore André Flo: Er den jeg føler jeg likner mest på. Veldig god som møtende spiss og har teknikk til å sette seg sjøl og medspillere i scoringsposisjon.

Forandret i RBK

I går morges norsk tid utliknet Frode Johnsen til 1- 1 på giftigste spissvis. Han vant ballen der det var trangest og dyttet den bort i hjørnet fra åtte meter. Og etter å vært involvert i Thorstein Helstads 2- 1, da han møtte dypt og spilte Dagfinn Enerly dønn solo ned langs høyrekanten, headet han inn seiersmålet 21 minutter før slutt.

- Deilig, sier RBK-spissen. - Jeg som alle de andre er jo her for å vise meg fram.

Hvilket betyr:

- At jeg vet at jeg er god nok. Jeg har sjøltillit i massevis og er ikke lenger redd for dumme meg ut. For etter at jeg gikk til Rosenborg for et halv år siden er jeg blitt mye tryggere. Jeg er blitt klar over at jeg er anvendelig over hele banen, jeg tør å bruke teknikken min, og så er jeg blitt bedre til å true bakrommet, sier Frode Johnsen.

Offensiv i hodet

Sjølskryt? På ingen måte! Frode Johnsen snakker som en hvilken som helst Solskjær, Flo eller Carew. Og det må han også gjøre for å være god på dette nivået. Han må tørre å si at han er god nok for Norge.

- Som sagt - det har gått veldig fort for meg. Og jeg regner ikke med noe som helst. Men fortsetter jeg som i denne kampen mot Sør-Korea, og spiller godt utover i de treningskampene som kommer med Rosenborg, er saken klar.

- Da vil jeg bli skuffet hvis jeg ikke blir tatt ut i troppen som skal møte Nord-Irland, sier Frode Johnsen til Dagbladet.

JUBELGUTTER: Frode Johnsen (t.v.) og Thorstein Helstad scoret Norges tre fulltreffere i Hongkong.
BEST? Rosenborg-spissen Frode Johnsen imponerte med sine to scoringer mot Sør-Korea i går.