Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Utfordrer gutta

Linn Karin Stendal er så overlegen at hun må starte i herreklassen for å få konkurranse.

-  Gutta ble nervøse. Jeg skjønner jo det, da. Det kan hende noen av dem ikke turde stille opp, da de hørte jeg skulle være med i herreklassen, ler Stendal.

Den 25 år gamle klatreren kommer fra Molde, men representerer Bergen Klatreklubb. Hun er den suverent beste kvinnelige klatreren i landet, og må gjøre store tabber for ikke å vinne kvinneklassen i Norgescupen.

For å få ekstra trening, konkurrerer hun i herreklassen.

Overlegen

-  Når jeg klatrer mot jenter, er jeg i forsvarsposisjon. Men når jeg klatrer mot herrene, har jeg ingenting å tape. Jeg bare går på og det er veldig artig.

Landslagsklatrer Martin Mobråten har stor forståelse for at Stendal velger å stille i herreklassen.

-  Hun er helt overlegen i dameklassen, og får lite konkurranse der. I herreklassen får hun mer konkurranse og bedre trening.

Stendal har allerede vært med på to Norgescup-konkurranser i herreklassen, og vil gjerne delta på flere:

-  De aller beste er jo bedre enn meg. Men jeg tror de gutta jeg slår, tar det bra. De vet jeg er seriøs.

Blir skummel

Martin Mobråten tror Stendal kan bli en tøff konkurrent for herrene framover:

-  Det er ikke langt igjen for henne til å bli blant de aller beste i herreklassen. Hun har ekstremt god utholdenhet, og har blitt mye sterkere det siste året. Det kan bli skummelt, sier han.

Selv har han ennå ikke klatret mot henne.

-  Men det hadde ikke vært noe morsomt hvis hun slo meg. Da hadde jeg blitt sur, ler han.

Treningsviljen avgjør

Linn Karin Stendal tror også avstanden til mennene på toppen kan bli mindre:

-  Menn har et annet fysisk utgangspunkt. Men jeg tror det handler mest om hvor mye man er villig til å trene, sier Stendal.

Og styrken til den 1,61 m høye klatreren er nettopp viljen til å trene. Ca. 20 timer i uka går med til trening, som klatring, styrke, jogging og bevegelighet. -  Jeg trener systematisk for å bli en bedre klatrer. Jeg trener for å bygge grunnlag som jeg trenger for å utvikle meg, og for å tåle mer trening. Dessuten er det gøy, sier klatretalentet.

Stendal liker alt som har med klatring å gjøre.

-  Jeg har bare blitt helt gira, jeg. Jeg går rundt og tenker på klatring hele tida. Og så lenge det er artig, fortsetter jeg. Men jeg tror ikke jeg kan komme opp blant verdens beste menn. Jeg har mer enn nok med å nå opp til verdens beste kvinner.

<B>SELVTILLIT:</B> Linn Karin Stendal trener systematisk og klatrer med stor selvtillit. I Nordisk mesterskap var hun eneste kvinne som klarte hele ruta opp veggen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media