<strong>LUKKEDE DØRER:</strong> Dopingsaker som ligner på Therese Johaugs sak vil gå for stengte dører i framtida. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
LUKKEDE DØRER: Dopingsaker som ligner på Therese Johaugs sak vil gå for stengte dører i framtida. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Vil lukke dopingsaker

- Utfordrer troverdigheten

Dopingsaker som Therese Johaugs vil i framtida gå for stengte dører, ifølge Idrettsforbundets utkast til nytt antidoping-regelverk. Det reagerer Antidoping Norge sterkt på. Nå vil forbundet endre utkastet.

Publisert

Da Therese Johaug testet positivt for doping fikk norsk idrett mye skryt for hvor åpent man behandlet den mulige skandalen. Saken ble gjennomført helt åpent med løpende nyhetsformidling på TV og internett fra over 50 norske og internasjonale medier.

Høringen ble kalt et gjennombrudd for åpne dopingsaker i idretten. Nå kommer det fram i Norges Idrettsforbunds utkast til nytt antidopingregelverk at reglene endres.

I det eksisterende regelverket heter det at «forhandlingene i domsinstansene er offentlige med mindre domsinstansen selv, eller domsinstansen etter begjæring fra en av partene, finner at forhandlingene skal gå for lukkede dører.»

I utkastet til nytt antidopingregelverk er denne paragrafen skrotet og det nye utgangspunktet er at dørene i dopingsakene heretter skal være stengt.

Daglig leder i Antidoping Norge, Anders Solheim, reagerer sterkt på forandringen.

- Det er en del av grunnprinsippet i demokratiet at domstolene er åpne. En slik endring mener jeg er uheldig for troverdigheten til domsorganene, til idretten og antidopingarbeidet, sier Solheim til Dagbladet.

- Vi har jobba for åpenhet i internasjonal idrett, og da mener jeg vi må gå i bresjen selv. Vi har meldt ifra om dette til NIF og vi har hatt samtaler om dette og legger til grunn at forbundet vil endre dette, fortsetter antidopingsjefen.

- Uforståelig

Kommentator i Dagbladet, Esten O. Sæther reagerer også sterkt på regelendringen.

- En norsk regel som baserer seg på stengte dører, er uforståelig i forhold til Norges internasjonale posisjon som en sterk og konsekvent forkjemper for et troverdig antidopingarbeid, skriver Sæther i en kommentar i Dagbladet mandag.

- Åpenhet trygger de som er anklaget og ikke minst den idrettsbevegelsen som anklager. Over tid skaper jo nettopp denne åpenheten et mer troverdig rettssystem, argumenterer den erfarne kommentatoren.

Krever endring

Sæther mistenker ikke at Norges idrettsforbund ønsker minst mulig innsyn og mest mulig kontroll over sin egen rettergang. Han mener regelendringen i utkastet er klossete og krever endring.

- Nå som det er blitt kjent, må dette lovutkastet rettes opp fortest mulig. Det står for mye på spill for norsk idrett til at det går prestisje i saken, skriver Sæther.

Antidoping Norge har lenge jobbet for større uavhengighet og mer åpenhet i det internasjonale antidopingarbeidet. Solheim poengterer at det er viktig å ha muligheten til følge med på at domsorganene anvender lovene riktig.

Antidopingsjefen er enig med Sæther og tror Idrettsforbundet kommer til å endre utkastet.

- Det er grunnleggende prinsipper i demokratisk tenkning som har ligget i grunn for norsk idrett i mange år. Jeg kan ikke skjønne at de går tilbake på det, sier han.

<strong>KRITISK:</strong> Daglig leder Anders Solheim i Antidoping Norge er kritisk til utkastet til Idrettsforbundets utkast til nytt antidopingregelverk. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
KRITISK: Daglig leder Anders Solheim i Antidoping Norge er kritisk til utkastet til Idrettsforbundets utkast til nytt antidopingregelverk. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

- Ikke riktig

- Det er ikke riktig at NIF har foreslått å endre dopingreglene slik at dopingsaker ikke lenger skal være åpne for presse og publikum. Det er derimot WADAs regelverk som er endret, skriver kommunikasjonsansvarlig i Norges idrettsforbund, Finn Aagaard, i et svar på kritikken fra Solheim og Sæther.

Aagaard forklarer at ordlyden i utkastet til nytt antidopingregelverk var en direkte oversettelse av artikkel 8.8 e) i WADAs nye International Standard for Results Management (ISRM). Denne standarden er et regelverk som NIF er forpliktet til å følge ved implementering av WADAs nye regelverk, som trer i kraft 1. januar 2021.

Idrettsforbundet er klare på at åpne høringer er en svært viktig og prinsipiell sak for norsk idrett. Aagaard forteller at forbundet har hatt en god dialog med Antidoping Norge om det første utkastet til nytt antidoping-regelverk.

Nå jobbes det for å opprettholde åpne høringer i dopingssakene.

- I disse møtene har både NIF og Antidoping Norge presisert et gjensidig ønske om å opprettholde dagens ordning med åpne høringer. Derfor er NIF og Antidoping Norge nå i sluttfasen med å utarbeide et nytt og felles lovforslag hvor det presiseres at gjeldende praksis om å opprettholde åpne høringer blir innarbeidet i høringsutkastet som snart blir sendt ut til organisasjonen og til øvrige interessenter, skriver Aagaard til Dagbladet.

- Norges idrettsforbund har et godt håp om at gjeldende praksis med åpne høringer i Norge kan opprettholdes og at dette ikke vil være i strid med WADAs regelverk, avslutter han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer