Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

FIS vil ha flere parallellrenn inn i verdenscupen

Utfordrer utøverne: - Det er en trangsynt tankegang

Parallell tar mer og mer plass i verdenscupen i alpint. Henrik Kristoffersen har vært motstander til oppsettet tidligere, men kan nå bli hørt. FIS forteller at de vil gjøre øvelsen til en egen sammenlagtcup på sikt.

VIL HA FLERE RENN: Nina Haver-Løseth i duell med Storbritannia under OL i Pyeongchang. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
VIL HA FLERE RENN: Nina Haver-Løseth i duell med Storbritannia under OL i Pyeongchang. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I Pyeongchang fikk publikum og tv-tittere oppleve lagøvelse i alpint for første gang i OL-historien.

Nyskapningen er blitt mer og mer gjeldende i verdenscupen de siste åra. Denne sesongen var det parallell-storslalåm for menn 18. desember i Alta Badia, mens kvinnene kjørte parallellslalåm i Courchevel 20. desember. Så var det City-eventer i Holmenkollen 1. januar og 30. januar i Stockholm. Det skal også være en lagøvelse i Åre neste helg.

- Lagøvelsen i OL var et viktig mål og et stort skritt for oss. Vi mener at dette er en variant som er spennende, fenger bredt og er positiv for tilskuerne og de som ser på TV, sier Atle Skårdal, renndirektør i FIS, til Dagbladet.

Øvelsen er blitt godt tatt imot av en rekke utøvere. En av dem som har vært hardest i kritikken, er norske Henrik Kristoffersen.

Han har ordlagt seg skarpt tidligere, og forklarte til NRK at han ikke ville kjøre OL-øvelsen fordi han verken er fan av øvelsen eller god i den.

- Det ville være en vits om det her avgjorde cupen. De burde tenke seg om. Det er ikke rett at det skal være sånn, sa Kristoffersen i 2017.

Og nå kan han bli hørt.

Vil ha egen cup
FIS har planer om å gjøre mer ut av parallell-øvelsene på sikt. I årets sesong har det vært seks konkurransen i ulike former. Neste sesong kommer for tidlig til de store forandringene, men FIS håper å få inn ett renn til. Nord-Amerika er blitt sett på som et mulig sted.

En annen løsning FIS ser på er å arrangere flere renn for enten kvinner eller menn, som de har gjort i Courchevel og Alta Badia i år.

RENNDIREKTØR: Atle Skårdal. Her fra VM i 2013. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET.
RENNDIREKTØR: Atle Skårdal. Her fra VM i 2013. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET. Vis mer

På FIS-kongressen i Hellas blir det også bestemt om individuell parallellslalåm skal inn som VM-øvelse i Cortina i 2021. I 2019 er lagøvelsen allerede inne under VM i Åre.

I framtida blir det enda flere renn, også i verdenscupen:

- Det kommer et viss antall nye parallellrenn i framtida. Det kan bli egen verdenscupkule for parallell også. 2-3 renn er for lite til å ha en sammenlagtvinner, da blir det som den alpine kombinasjonen, som ikke er mye verdt. 5-6 renn minimum for en fullverdig cup, sier Skårdal.

Det vil i så fall gjøre at parallell får en større bredde, samtidig som det ikke påvirker de andre cupene (uten om sammenlagcupen).

Jansruds mening

Det internasjonale skiforbundet (FIS) har fått mange positive tilbakemeldinger på parallell-konkurransene:

- Parallell er et positivt tillegg til andre renn. Det gir oss muligheten til å kjøre i byer hvor interessen er enorm, men det er dårlig muligheter med bakker. Det være seg Oslo, Stockholm eller rennet i München som det var en enorm interesse rundt, forklarer Skårdal til Dagbladet.

- Flere har også vært kritiske. Hva tenker du om det?

- Det er naturlig at noen er kritiske. Nyvinninger blir aldri tatt imot med åpne armer av alle. Men vi har fått flere positive enn negative tilbakemeldinger. Parallell er fortsatt i en startfase, så ikke alle tar det alvorlig, og dermed blir resultatene deretter også. Det er lettere å ikke like det da, sier Skårdal.

Per dags dato har teknikkløperne vesentlig flere renn enn fartsløperne i verdenscupen.

Kjetil Jansrud beskrev overfor Dagbladet en hverdag hvor fartsløperne må dominere i fart, og fortsatt får en tøff jobb i verdenscupen totalt.

Det var også grunnen til at han valgte å kjøre både storslalåm, parallell og kombi i årets sesong.

Jansrud la også til:

- Men, for å si det sånn, Hirscher vinner fordi han er fryktelig god, ikke fordi det er for mange teknikkrenn. For selv om det hadde vært like mange teknikkrenn som fart, hadde han vunnet de foregående åra.

Skårdal forstår Jansruds tankegang, men forteller at det ikke kommer til å bli jevnere i åra som kommer.

- Det er flere tekniske renn, men å tenke at det er en fordel for noen er en trangsynt tankegang. På lang sikt må utøverne trene på dette. De fleste konkurransene er klare allerede, så utøverne har god tid til å legge en plan ut ifra verdenscupkalenderen. Blir det en fast del av verdenscupen, og du har seriøse hensikter om å vinne totalt, må du ta denne høyst alvorlig, sier Skårdal.

Den norske FIS-delegaten forteller videre at værforhold er en av flere grunner til at kalenderen blir som den blir:

- Det er vanskelig logistisk å skape en god balanse, hvis det hadde vært målet. Slalåm kan du kjøre en tirsdag kveld i Schladming i flomlys, utfor krever mer jobb med flere treningsdager og rennet skal aller helst bli kjørt på en lørdag.

Vil ha flere renn

Blant de norske utøverne har det stort sett vært positive tilbakemeldinger når det kommer til parallellkjøring. Henrik Kristoffersen har vært kritisk, men flere av de andre på teknikklaget er fornøyd:

Leif Kristian Nestvold-Haugen var den som sikret OL-bronsen for det norske laget. Han har vært i front av utviklingen når det gjelder å «bokse seg» ned til den raskeste tiden.

- Parallell er et morsomt format, som jeg er positiv til. Det er bra at FIS jobber videre med å utvikle det. Jeg er positiv til at det kommer flere renn, og at de vurderer å lage en egen cup av det på sikt, sier Nestvold-Haugen til Dagbladet.

FORNØYD:  Leif Kristian Nestvold-Haugen
Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
FORNØYD: Leif Kristian Nestvold-Haugen Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Haugen mener at det bør være 5-6 renn for at det skal bli en egen cup ut av det. I år deles det også ut en kule i kombinasjonen, til tross for at det bare har vært to renn.

Det gjør at utøverne har et bedagelig forhold til sammenlagtkula i den disiplinen.

- At parallell nå går inn under slalåm- og storslalåmcupen blir litt feil, for det er ikke det ene eller det andre. Det blir ikke avgjørende i år fordi (Marcel) Hirscher har vært så overlegen, men det kunne ha vært det. Det er en egen gren, sier Nestvold-Haugen.

Lagkamerat Sebastian Foss-Solevåg er også enig:

- Dette kommer til å bli en bra øvelse i framtida. Det er bra for VM og OL, sa Sebastian Foss-Solevåg til Dagbladet

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!