<strong>MÅL ER MÅL:</strong> Nord-Irlands Stuart Dallas scoret seiersmålet for Norge der det meste kladdet på Ullevaal. Det ga Norge tre viktig poeng i Nations League. Men det økte ikke troen på gruppeseier. Snarere tvert imot. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
MÅL ER MÅL: Nord-Irlands Stuart Dallas scoret seiersmålet for Norge der det meste kladdet på Ullevaal. Det ga Norge tre viktig poeng i Nations League. Men det økte ikke troen på gruppeseier. Snarere tvert imot. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Norge - Nord-Irland

Utfordringene er større enn gleden

Det beste ved denne kvelden er sjølmålet som ga Norge seieren. Alt det andre avslørte nok en gang lagets mange mangler og problemer.

Publisert
Sist oppdatert
  • Norge – Nord-Irland 1–0 (0–0)

ULLEVAAL (Dagbladet): Nord-Irland scoret det norske seiersmålet, Østerrike vant 1–0 i Bucuresti og resten kan du lese av en tabell som krever to gode bortekamper om Norge skal komme ut på topp i Nations League.

Sånn sett slapp Norge godt unna en vanskelig kveld på Ullevaal.

Bak resultatet finner du Lars Lagerbäcks mange utfordringer.

SEIEREN GJØR AT Norge landet på beina selv om ingenting kan reparere skaden fra Serbia-kampen sist torsdag. Håpet lever i Nations League. Søndag knuste vi Romania, og denne onsdagskvelden slo vi Nord-Irland for andre gang på en måned.

Det er selvfølgelig ingen stor trøst så lenge samlinga hadde et overordnet mål, men det hjelper.

Vi skal ikke til EM, men det er heller ikke forbudt å drømme om et VM som er veldig mye vanskeligere å nå.

Live-published photos and videos via Shootitlive

SJANSEN FOR AT du synes mye fungerer veldig bra er til stede når Norge spiller. Akkurat som det motsatte. Laget er ungt og mangler erfaring, men har betydelig potensial om hullene som er helt åpenbare fylles med mer kvalitet.

Når det er bra ser det veldig bra ut, spesielt når Martin Ødegaard og Erling Braut Haaland får spille ut sine offensive registre.

Når det er dårlig ramler gjerne bunnen ut av laget.

Da er det, for å si det mildt, helt jævlig.

MOT NORD-IRLAND var det i store perioder noe midt imellom. Det spiller ingen rolle om du dominerer ballbesittelsen, når du dominerer til ingen nytte. Det er når det er ekstra vanskelig, som hjemme mot en lavtliggende motstander i 5-4-1, du må spille med risiko, vinne dueller i motstanders boks og være oppfinnsom.

Vi klarte ikke det før Stefan Strandberg endelig fikk hodet på en corner.

Headinga, som i hvert fall ikke var på vei mot mål, ga Norge 1–0 etter en kraftig retningsforandring.

LARS LAGERBÄCK KAN nå ta med seg Norge til Bucuresti og Wien i november, fortelle det norske folk at det handler om gruppeseieren i Nations League, og ingen kan ta ham på. Det er helt korrekt. Borte mot Romania og Østerrike er det den potensielle VM-bufferen alt handler om.

Muligheten som eventuelt åpner seg når de ti gruppevinnerne har kvalifisert seg til Qatar, og alle toerne stables i tre grupper sammen med to gruppevinnere fra Nations League.

Basert på det vi har sett i de to siste hjemmekampene, der Romania var topp og Nord-Irland det stikk mottatte, kan hva som helst skje.

ETTER 1–2 FOR Serbia var det egentlig ikke noe poeng i å forklare Norges fjerde playoff-tap på fire forsøk. Så lenge alt handlet om finalen i november var resultatet overordnet innholdet. Der og da kunne ingenting revansjeres. At vi slo Romania tre dager seinere betyr i den sammenhengen null og niks.

Torsdag 8. oktober ble det klart at Norge misset det tiende sluttspillet på rad.

Og at smerten fortsetter.

Live-published photos and videos via Shootitlive

AKKURAT NÅ ER Norge et ganske middels fotballag. Det er konklusjonen. Vi er bare gode innimellom. Så fort det kladder spiller vi med for lite risiko. Når vi blir presset er vi fryktelig ukomfortable.

Det så vi tydelig mot Østerrike, det gjentok seg og ble forsterket mot Serbia, og vi var ikke helt trygge mot Nord-Irland heller.

I VM-gruppespillet som kommer i 2021 vil motspill være Norges hverdag, der det å ha kontroll og rydde unna i egen boks vil være helt avgjørende.

At midtstoppere av nødvendig kvalitet skal falle ned fra trærne i løpet av det neste året vurderer jeg som lite sannsynlig.

SERBIA-TAPET ÅPNET for en diskusjon rundt hvem som skal trene Norge i 2021, selv om Lars Lagerbäck har kontrakt neste år også. Da Ståle Solbakken fikk sparken i København fikk tanken flere tilhengere.

Diskusjonen dør ikke med 1–0 over Nord-Irland, det er ingen grunn til.

Selv med Norge som gruppevinner i Nations League vil det være naivt å tro at alt er i orden.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer