HAR EN JOBB Å GJØRE: Landslagstrener Per-Mathias Høgmo har en jobb å gjøre framover. Veldig mye på rettes på før EM-kvaliken tar til. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
HAR EN JOBB Å GJØRE: Landslagstrener Per-Mathias Høgmo har en jobb å gjøre framover. Veldig mye på rettes på før EM-kvaliken tar til. Foto: Terje Bendiksby / NTB ScanpixVis mer

Utfordringene står i kø for Høgmo

Det meste må rettes på.

Per-Mathias Høgmo har ikke fått noen enkel start på jobben som A-landslagssjef. Nå trenger den tidligere Tromsø-treneren arbeidsro mot EM-kvaliken neste høst.

Høgmo gikk offensivt ut, men merket brutalt i Slovenia hvor mye som må settes på plass før Norge igjen blir et slagkraftig landslag også på herresiden.

Profilløst Norge Han arver et delvis generasjonsskifte fra Egil Olsen. Jobben med å gjøre U21-heltene fra EM i sommer til bærebjelker på «nye» Norge blir Gratangen-mannens viktigste oppgave.

Foruten Brede Hangeland fremstår Norge relativt profilløst. Det er noe Høgmo har merket seg. Han vet at Norges muligheter i jakten på sluttspill øker betraktelig om vi får fram en norsk Zlatan eller spillere som preger de store fotballseriene i Europa.

Rune Almenning Jarstein er, og skal, være det ubestridte keepervalget for Norge. Men Viking-keeperen ønsker seg ut i Europa.

Velger Jarstein «feil» klubb, kan benken vente. Da får Høgmo et problem. Ellers utfordringer, som han ynder å kalle det selv.

Partnerjakt Forsvarsspillet har ikke vært å kjenne igjen mot slutten av Drillos tid. Norge har fått en lei tendens til å havne under. Landslagskaptein Brede Hangeland er selvsikker så lenge han selv vil. Men hvem er egentlig Premier League-stopperens beste makker?

Vegard Forren var inne, men er utenfor etter nedturen i Southampton. Johan Lædre Bjørdal har fått sjansen, men uten å imponere.

Heller ikke Tore Reginiussen «klikker» med Hangeland. Det beste alternativet kan være Fredrik Semb Berge, men Odd-stopperen er noe skadebefengt.

Venstrebacken er også en utfordring. I mangel på bedre alternativer, noe som uroer den nye landslagssjefen, er Tom Høgli flyttet over fra sin vante posisjon på høyresiden. Det betyr manglende innleggsstyrke, alt den tid Brugge-backen har høyrefoten som sin mest følsomme.

Jonathan Parr (Crystal Palace) har slitt med skade, mens rekordholder John Arne Riise er i kulden i Fulham.

Anker savnes Et midtbaneanker er også dypt savnet. Med Magnus Wolff Eikrem ved siden av Stefan Johansen, føler trolig landslagssjefen at midtbanen blir noe «lett».

Mot Island fikk Alexander Tettey sjansen. Tettey passer i rollen, men er ingen pasningsgeneral som ville løftet Norges offensive spill. Det vil ikke forundre noen om Høgmo «gir» jobben som anker til Håvard Nordtveit i Mönchengladbach.

Etter at John Carew forsvant ut av bildet, har Norges skreket etter en tung spiss på topp. Marcus Pedersen har forutsetningene, men har slitt med skade i høst. Joshua King tilfører fart, men også han er skadeplaget.

Mohammed Abdellaoue, som får bedre arbeidsvilkår med to angripere på topp, får lite spilletid i Tyskland.

Spørsmålene er mange, men mye skjer på ett år i fotball. Høgmo er så vidt i gang med å finne de rette «typene».

(NTB)