SKJULTE DOPING: Tidligere sykkelpresident Hein Verbruggen (til venstre) og Lance Armstrong skal ha samarbeidet om å dekke over sistnevntes dopingbruk. Her fra Paris i 2003. Foto: Franck Fife / Afp / NTB scanpix
SKJULTE DOPING: Tidligere sykkelpresident Hein Verbruggen (til venstre) og Lance Armstrong skal ha samarbeidet om å dekke over sistnevntes dopingbruk. Her fra Paris i 2003. Foto: Franck Fife / Afp / NTB scanpixVis mer

Uthengt i rapport: - Dette viser at jeg er helt uskyldig

Men arvtaker mener eks-president bør miste æreseverv.

(procycling.no): Da den lenge etterspurte rapporten fra Sykkelsportens uavhengige reformkommisjon (CIRC) ble sluppet mandag ble de tidligere UCI-presidentene Hein Verbruggen og Pat McQuaid stilt i heller dårlig lys.

Verbruggen (president i perioden 1991-2005) og etterfølger McQuaid (president i perioden 2006-2013) blir beskyldt for å være førende i arbeidet med å beskytte omdømmet til sykkelsporten, og ha hjulpet Lance Armstrong med å dekke over systematisk dopingbruk.

• Les mer: Ny rapport med kusende dom mot sykkeltopper

Et av de sentrale momentene i CIRC-rapporten er etterspillet som fulgte da diverse medier i 2005 påsto at Armstrong hadde avlagt en positiv dopingprøve i 1999.

UCI engasjerte nederlandske Emile Vrijman for å gjøre en såkalt «uavhengig» etterforskning av testprosedyrene som ble benyttet i 1999. Vrijmans rapport konkluderte med at metodene var uriktige og ikke holdt godkjent standard.

Men ifølge CIRC fikk Armstrongs rådgivere og UCI gjøre endringer i rapporten før publisering. Dette for å beskytte den amerikanske stjernerytteren.

Verbruggen: - Fornøyd
I en pressemelding hevder Hein Verbruggen at CIRC-rapporten «beviser at han er helt uskyldig» i anklagene som har haglet mot ham.

- Jeg har studert CIRC-rapporten og er fornøyd med at den bekrefter det jeg alltid har sagt: At det aldri har vært dekkoperasjoner, medvirkning til dette eller korrupsjon i forbindelse med Lance Armstrong-saken. Det var det ikke i noen andre dopingsaker heller. Armstrong gjorde heller ikke donasjoner i forbindelse med Vrijman-rapporten.

- De ville konspirasjonsteoriene og beskyldingene er tilbakevist en gang for alle. Jeg er glad for at denne rapporten viser at jeg er helt uskyldig i disse anklagene som er rettet mot meg tidligere, lyder svaret fra Verbruggen.

• Les mer: Contador fikk spesialbehandling i dopingsak

Nederlenderen går videre med å beskrive rapporten som mer motstridende på visse områder. Han påpeker at mye av kritikken fra CIRC baserer seg på utilstrekkelig antidopingarbeid i hans presidentperiode.

- CIRC unnlater å nevne at jeg tok over presidentvervet i UCI i november 1991, da UCI var så å si ikke-eksisterende og var helt uten økonomisk ryggrad. Dette betydde at hele forbundet måtte startes fra bånn av, inkludert i antidopingarbeidet, påpeker Verbruggen og henviser også til mindte tilgang på teknologi den gangen.

Slakter antidopingbyråer
Verbruggen er kjent for å ha hatt et godt forhold til Lance Armstrong da han ledet UCI. Han tilbakeviser påstandene om at dette fikk betydning for at amerikaneren aldri ble tatt for det utstrakte dopingbruket sitt i løpet av karrieren.

- Når CIRC sier jeg og Armstrong hadde et for nært forhold da det var sterke grunner til å mistenke ham for doping, og at «UCI ikke testet ham på tross av mistankene», er de ganske trangsynt og ensidig i fordømmelsen.

- Rapporten nevner ikke at WADA bare testet Armstrong tre ganger på ti år, og at USADA var mye dårligere enn UCI på å teste Armstrong. All denne informasjonen hadde CIRC tilgjengelig, hevder Verbruggen. 

• Les mer: Dette er de nye dopingmetodene som ikke blir avslørt

Samtidig som Verbruggen mener rapporten frikjenner ham på sentrale punkter, uttaler nåværende UCI-president Brian Cookson at Verbruggen bør si fra seg tittelen som ærespresident i UCI, en tittel sistnevnte fikk etter at han sluttet som organisasjonens øverste sjef.

Verbruggen er i tillegg medlem av Den internasjonale olympiske komité.

- Jeg er veldig bekymret over det jeg har sett i rapporten, og jeg kommer til å skrive til ham for å be ham vurdere posisjonen sin som ærespresident. Ikke alt Hein gjorde var galt. Han bygde opp organisasjonen til å bli sterk. Men som rapporten viser, er det er helt klart at det ble gjort valg på den tida som handlet om å beskytte syklingens rykte, og ikke integriteten til sporten, sier Cookson til The Telegraph.

- Store feilvurderinger
- Det var ble gjort store feilvurderinger og Hein bør virkelig vurdere å si ifra seg rollen sin, tilføyer engelskmannen som nå har Verbruggens tidligere verv.

Mellom de to regjerte Pat McQuaid i sju år som president i UCI.  Iren er noe mer selvkritisk enn forgjengeren. Han inrømmer at det ble gjort feil under hans ledelse, men avviser at Lance Armstrong ble beskyttet.

- Slik er det i alle organisasjoner, og med alle ledere. Selvfølgelig gjorde jeg feil. Gjør ikke alle det? spør McQuaid i et intervju med den irske statskanalen RTÉ.

McQuaid hevder Armstrong ble testet 200 ganger uten å avlegge postive prøver. Han mener også at CIRC-rapporten frikjenner ham fra alle beskyldninger om korrupsjon og ulovligheter.

Et tema som tas opp i rapporten er da Armstrong fikk tillatelse til å sykle i Tour Down Under i 2009, uten å ha vært tilgjengelig for dopingtester i seks fulle måneder i forkant, slik reglementet krever. Amerikaneren manglet 13 dager på å være klarert etter bestemmelsene, men fikk likevel delta.

- Vi ga ham tillatelsen etter et internt møte i UCI, der det ble snakket om at han faktisk hadde biologisk blodpass for mer enn fem måneder på det tidspunktet. Antidopingfolkene fortalte meg at verdiene hans var de samme som alle andre ville hatt, sier McQuaid.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no

DELTE MENINGER: Hein Verbruggen mener selv han frikjennes fra sentrale anklager. Foto: Jason Lee / Reuters / NTB scanpix
DELTE MENINGER: Hein Verbruggen mener selv han frikjennes fra sentrale anklager. Foto: Jason Lee / Reuters / NTB scanpix Vis mer