Utkjørt etter VM

Marit Bjørgen trengte ro etter VM, og låste seg inne med samboeren. Nå går 24-åringen for storeslem i verdenscupen.

Det voldsomme presset og mediefokuset tok på Rognes-jenta, som ble VM-dronning med fem medaljer. Etter hjemkomsten søndag kveld, har hun holdt seg inne og slappet helt av.

-  Jeg har vært fryktelig sliten de siste dagene, og stort sett bare ligget på sofaen. VM har tatt veldig på, sier Bjørgen til Dagbladet.

-  Jeg har stengt meg inne med samboeren min (Jan Erik Reiten), og slappet av i ro og fred. Det trengte jeg virkelig.

Hemmelig nummer

I går var Marit en liten tur ute av huset for å gå på butikken.

-  Folk ble helt satt ut da de så meg. De visste ikke hva de skulle si. Det var en veldig spesiell og rørende opplevelse, og jeg ble helt paff sjøl da jeg så hvordan de reagerte, forteller Marit.

-  Jeg har også fått mange gratulasjoner både på telefon og som SMS. De aller fleste har kommet fra folk jeg kjenner, fordi jeg har hemmelig nummer. Det har jeg hatt lenge, og det tror jeg er smart, spesielt når jeg ser hva slags meldinger Vibeke (Skofterud) får.

Lagvenninna har mottatt flere slibrige meldinger fra ukjente personer.

 HEKTISK:  Mest moro, men også en stor nedtur og et par frustrasjoner for Marit Bjørgen i ski-VM i Oberstdorf.
HEKTISK: Mest moro, men også en stor nedtur og et par frustrasjoner for Marit Bjørgen i ski-VM i Oberstdorf. Vis mer

-  Det er ikke slike henvendelser jeg vil ha, sier Marit.

Bedre enn Bondevik

Hun var den klart mest omtalte personen i media i mars.

Marit detroniserte statsminister Kjell Magne Bondevik fra toppen av lista.

Ifølge medieovervåkningsselskapet Retriever Norge AS ble hun omtalt i 3368 artikler, mot Bondeviks 1934.

På plassene bak følger to gullgutter fra Oberstdorf. Tore Ruud Hofstad fikk 1920 artikler, mens Frode Estil ble omtalt i 1825 artikler. Dermed slo de begge USAs president George W. Bush (1721).

VM-dronning

Marit startet ski-VM i Oberstdorf glimrende. En overraskende bronsemedalje på 10 kilometer i fri teknikk, ble fulgt opp av sølv på den doble jaktstarten. Etter gull med stafettlaget, kom nedturen på sprinten.

Hun var storfavoritt, men røk ut i prologen.

Tre dager etter den tårevåte bommerten, tok Marit et nytt gull med Hilde Gjermundshaug Pedersen på lagsprinten. Og dagen etter ble hun VM-dronning med seier på den klassiske tremila.

Kopiere Alsgaard

Etter noen dager omtrent uten trening, gjør hun seg nå klar til innspurten i verdenscupen. Tre sprinter, én ti kilometer skøyting og én klassisk tremil er det som gjenstår, og Marit Bjørgen skal gå alle konkurransene inkludert to stafetter i Falun.

Nasjonskampen er allerede avgjort i Norges favør, og Marit trenger bare 44 poeng (av 500 mulige) for å sikre seieren i verdenscupen sammenlagt. I sprintcupen må Marit ha 46 poeng av 300 mulige for å vinne, mens hun ligger 21 poeng bak Kristina Smigun i distansecupen med to løp igjen.

Marit Bjørgen kan med andre ord vinne alle cupene denne sesongen. Thomas Alsgaard er den eneste løperen som har vunnet tre cuper samme sesong (1998), mens Bente Skari vant både den totale og sprintverdenscupen i 2002, da det ikke eksisterte noen distansecup.

Spent

-  Sammenlagtseier betyr mye for meg fordi de viser hvem som har vært best gjennom sesongen. Det hadde vært fryktelig artig å vinne alle tre, og det ligger i bakhodet at jeg fortsatt kan vinne distansecupen, sier Marit.

-  Samtidig er jeg veldig spent på hvordan formen er. Jeg har trent minimalt de siste dagene, og er spent på å se hvor mye VM-kjøret har påvirket kroppen.

Den første indikasjonen på det får hun på lørdagens klassiske sprint i Lahti.

Da er det tid for VM-hevn.

HVILE: VM-dronningen Marit Bjørgen var fryktelig sliten etter konkurransene i Oberstdorf, og stengte seg inne i dagene etterpå.
KOMPLETT: Marit Bjørgen på vei inn til tremilsgull. Polske Justyna Kowalczik og russiske Natalia Baranova-Masolkina forsøker å henge med.