Utkjørt, men lykkelig

LJUBLJANA (Dagbladet): Nils Johan Semb så ut som en gammel mann i sluttminuttene mot Slovenia. Nervepresset var voldsomt for Norges landslagssjef. - Jeg har vunnet fotballkamper før, men ingen har vært så viktige som denne, sier Nils Johan.

Det er den glade delen av historien i Ljubljana. Og den smarte - den som åpnet veien for den største triumfen - var markeringsbruddet med fortida. Da Kjetil Rekdal ble satt som frimerke på Slovenias stjerne Zlatko Zahovic.

- Jeg var nødt til å gjøre noe, sier Nils Johan Semb om den sentrale overgangen fra sonemarkering til mann mot mann.

- Han (Zahovic) var rett og slett for god for oss. Og derfor valgte jeg å gi Kjetil jobben med å ta ham ut.

- Det var avvgjørende for at vi klarte å snu kampen.

Hadde du spurt Nils Johan Semb om tanker og følelser på 0- 1, ville du sannsynligvis fått pessimisme i retur. Da Slovenia tok ledelsen, var han nemlig langt nede.

- Motløs, sier Semb. - Jeg så liksom ikke hvordan vi skulle klare å snu det. Men så fikk vi heldigvis den scoringa til Tore André rett før pause. Det hjalp veldig mye.

Før Kjetil Rekdal fikk jobben med å ta ut Zahovic fikk han ei skikkelig skyllebøtte fra sidelinja. Sekunder før pause hadde nemlig Nils Johan Semb fått nok av den slovenske stjernespillerens herjinger. Og da Kjetil Rekdal for gud veit hvilken gang prøvde å takle Zahovic, spratt Semb opp fra benken.

Og forlangte smarte tanker.

En suksess

- Det var ikke kjeft i den forstand - det var en reaksjon, sier Semb. - Det er ikke pedagogisk riktig å bruke kjeft på spillerne. Men vi snakket om det i pausen - Kjetil fikk altså jobben - og i ettertid viser det seg at det var en suksess.

Og når det er sagt:

- Jeg er veldig stolt av gutta.

Takknemlighet er også et ord Nils Johan Semb følte i går kveld. Presset han har følt har nemlig vært godt over middels.

God følelse

- Klart det har vært tøft - det er sånn i denne bransjen. Jeg har følt et stort press på meg personlig. Men samtidig har jeg vært flink til å fjerne meg fra det. Og sagt at det som skjer - det skjer.

Det som skjedde var veldig godt. Og - det syntes på Nils Johan Semb i Ljubljana i går kveld.

- Det er en god følelse å ha vunnet. Og ja - det sier seg sjøl at jeg er lettet.

Slovenske journalister var i sjokktilstand da Nils Johan Semb sa at Norge hadde vunnet sjansestatistikken 7- 5. En så til de milde grader at han lurte på om Semb kunne nevne to av dem.

- Går du hjem og ser på videoen så kommer du til det samme resultatet, svarte den norske ballsjefen.

<B>BEINTØFT:</B> Han hadde ikke mye energi igjen mot slutten av kampen, landslagssjef Nils Johan Semb. Her får han trøst av hjelpetrener Harald Aabrekk.