TOPP NORSK DUO: Marit Bjørgen hentet inn Heidi Weng før de sammen presterte to sterke løp på 10 km klassisk på Beitostølen.
FOTO: Terje Pedersen / NTB scanpix.
TOPP NORSK DUO: Marit Bjørgen hentet inn Heidi Weng før de sammen presterte to sterke løp på 10 km klassisk på Beitostølen. FOTO: Terje Pedersen / NTB scanpix.Vis mer

Marit Bjørgen vant på Beitostølen

Utklasset alle: Ble du skremt nå, Kalla?

I tet fra første stavtak

BEITOSTØLEN (Dagbladet): Svensk langrenn fikk en voldsom publikumsvekst sist vinter med den fine framgangen til Stina Nilsson og Charlotte Kalla tilbake i verdenseliten. Nå er håpet at utviklingen fortsetter slik at de to kan utfordre Marit Bjørgen i OL.

Det kan de sikkert, men det er ikke like sikkert at det holder til å slå den norske langrennsdronningen. For ingen andre enn Therese Johaug kan egentlig slå en Marit Bjørgen i normal form.

Og nå er Marits form mer enn normal.

UTKLASSINGSSEIEREN på Beitostølen i formiddag kom ikke som noen overraskelse. Rapportene fra treningsarbeidet gjennom sommeren og høsten har vært entydig:

  • Marit Bjørgen er raskere og sterkere enn i fjor. Da vant hun 4 VM-gull.

Men andres rapporter er en ting; Marits egen vurdering noe ganske annet. Det er den som viser løftet og forteller at 37-åringens konkurrenter kommer til å få det enda vanskeligere enn før.

Den beskjeden fra en som om noen måneder kan bli tidenes mestvinnende i vinter-OL, er det en røff melding.

ELLERS er Marit Bjørgen som toppidrettsutøver så langt unna røff som det er mulig å komme. Det er ikke hun som overselger seg selv. Som regel er det ikke snakk om salg av egen fortreffelighet i det hele tatt.

Det har det ikke vært de siste treningsukene heller. Bare en trygghet og åpenhet som tydelig viser at hun nå har startet en av sine beste sesonger noensinne. For; jo har hun sagt i praten:

- Jeg er raskere og jeg er sterkere.

AKKURAT det var det mulig å se på hvor uanstrengt hun gikk inn halvminuttet til Heidi Weng på startnummeret før. Heidi vant verdenscupen sammenlagt i fjor, og også hun gikk et flott klassisk åpningsrenn på litt for glatte ski.

Kanskje blir Heidi Weng den tøffeste motstanderen for Bjørgen utover sesongen. Hun vil sikkert også vinne flere ganger over Marit i fristil, men ikke nødvendigvis når det blir 10km fri i OL.

Der har Marit Bjørgen allerede hintet om at lista er lagt høyere. Drøye to år etter fødselen er hun fysisk sterkere enn noen gang, og har fått en naturlig ro over jobben som skiløper. Det siste gir henne et klart pluss i mesterskap. I så måte var oppvisningen i Lahti bare et tegn på det som venter konkurrentene i OL.

DIT kommer heldigvis Norge med et svært godt lag. Dette åpningsrennet fortalte mye mer enn at Marit Bjørgen og Heidi Weng er i stand til å holde svensker og finner på avstand.

Først og fremst er Ingvild Flugstad Østberg tryggere tilbake etter den usikre fjorårssesongen. Der hun sist vinter slet med liten selvtillit og tidvis for stive ski, var forholdet mellom en lett kropp og utstyr bedre under ellers vanskelige forhold i dag.

OG så kan Norge få en ny jente inn i medaljestriden. Ragnhild Hagas sesongstart i klassisk var strålende. Dette er en teknikk hun har vært klart svakere i. Nå var avstanden fram til Weng og Flugstad Østberg bare noen sekunder.

I fjor slet Ragnhild med flere sykdomsavbrekk, og fikk ikke vist nivået før den flotte fjerdeplassen på 3-mila i VM. Det skjedde i fristil på raskt føre i et samlet felt. Nå ble hun utfordret på individuell start i klassisk. Det er noe ganske annet.

Akkurat som det blir for Norge å få enda en toppløper med til OL.

FOTNOTE: Charlotte Kalla vant svenskenes åpningsrenn i Gällivare på 5 km fri med nær 9 sekunder på Hanna Falk. Løpene der fortsetter i morgen og søndag, men Kalla har allerede dratt hjem. Hun konkurrerer svært forsiktig i OL-sesongen.