UTE AV FORM: Charlotte Kalla mislyktes foran et rekordstort hjemmepublikum. Det er trist for sporten. FOTO: Terje Pedersen / NTB scanpix.
UTE AV FORM: Charlotte Kalla mislyktes foran et rekordstort hjemmepublikum. Det er trist for sporten. FOTO: Terje Pedersen / NTB scanpix.Vis mer

Svensk herrelangrenn sliter

Utklasset: Et totalt mørke over Sverige

Ingenting hadde vært bedre enn at svenskene vinner igjen.

ET rekordstort hjemmepublikum i Ulricehamn hadde håpet på mer enn å bli utklasset av Therese Johaug på jentenes 10 km og få sin beste herreløper på 23.plass på 15km. Jeg også. Folkehavet rundt løypa i småbyen i Västre Götaland viser hva som er på spill når svenskene misser:

  • I Sverige er langrenn fortsatt nasjonalsporten, men den trenger all medgang for å holde posisjonen.

I hvert fall når omgivelsene er så nådeløse:

- Et totalt mørke, sa Anders Blomquist, ekspertkommentatoren på Sveriges Television (SVT), og så var krangelen i gang med sinte løpere som følte seg urettferdig behandlet.

- Han slenger ut så mye dritt, svarte Jens Burman for løperne som synes det er unødvendig å snakke dem så mye ned midt i et generasjonsskifte.

Det blir fort kortslutning når nasjonalkanalen slår av lyset hos nasjonalsporten, men rent resultatmessig har SVT-kommentator Blomquist tilsynelatende dekning for kritikken.

Det gjelder bare å bruke den riktig.

FOR på resultatlista er det knapt noe håp for svensk herrelangrenn. Mens Norge de siste årene har jobbet fram tidenes beste landslag, er den svenske eliten bak Calle Halfvarsson tynn. Med en syk Halfvarsson ble de fire beste svenske nummer 23, 27, 37 og 38 i dag. Til sammenligning var Norges fire beste nummer 2 (Simen Hegstad Krüger), 3 (Didrik Tønseth) 5 (Sjur Røthe) og 11 (Daniel Stock). Og det uten Martin Johnsrud Sundby, Emil Iversen, Finn Hågen Krogh og Johannes Høsflot Klæbo til start.

- En katastrofe for svensk langrenn, konkluderte Anders Blomquist, men det er vel ikke på resultatlista fra verdenscupen at det triste skjer.

Problemet for svenskene er det som mangler utenfor denne resultatlista. Altså mange nok gutter som vil bli stjerner i langrenn.

DET er derfor Anders Blomquist ber det svenske skiforbundet sette i gang en egen satsing på guttene. Det er jo det sterke svenske jentemiljøet som de siste årene har dratt nabofolket både til nettet, TVen og løypa hver gang det er langrenn.

Rekordpublikummet i Ulricehamn kom for å se Ebba Andersson, Charlotte Kalla og hele gjengen som denne vinteren både har utfordret Therese Johaug og dominert sprinten.

Det gikk litt bedre.

Men ikke så mye.

I BESTE FALL vil Ebba Andersson prege internasjonal kvinnelangrenn i år framover. Hun er et unikt kondisjonstalent, men har ennå ikke kommet så langt i den tekniske utviklingen at hun klarer å holde samme tempoet på flatene. Når det skjer, slår hun hvem som helst.

Men inntil videre er det Therese Johaug som regjerer. Nettopp fordi hun har brukt pausen til å utvikle større fart i det lettere terrenget.

Og så har Norge en helt annen bredde enn svenskene på distanselangrenn.

DET er bare et par måneder siden naboene trodde de hadde tatt oss igjen:

- Uten Johaug er dere bare middelmådige, Norge, skrev Expressens kommentator Thomas Petterson. Det var helst på fleip.

Når det er alvor, ser det helt annerledes ut. Foran nær 50 000 svensker hadde Norge fem jenter blant de ti beste. Suverene Therese (1), et kalasløp av Astrid Uhrenholdt Jacobsen (2) som gleder hele Ski-Norge, Ingvild Flugstad Østberg (6) som fortsatt trenger overskudd etter seieren i Tour de Ski (6), Heidi Weng (8) i framgang og Ragnhild Haga (9) som ennå ikke har funnet den gode følelsen.

Og rett bak de ti beste var det også norsk. Kari Øyre Slind gikk et nytt fint løp og ble nummer 11 bare noen sekunder etter Weng og Haga.

DE tilsvarende svenske plasseringene var Ebba Andersson (3) og en sliten Charlotte Kalla (13).

Flere voksne løpere nær verdenstoppen på distanserenn har ikke nabofolket. Ikke rart de håper å få med den suverene junioreren Frida Karlsson til VM.

Det kan tenne lyset både for Sverige og oss.