Utlending må bistå Norge

Idrettspresident Kjell O. Kran søker etter advokat i voldgiftssaken mot IOC. Skal han velge svensken med som kjempet for å frikjenne Fritz Aanes fra dopinganklagene? Eller kanskje politimesteren fra Danmark?

Norges Idrettsforbund (NIF) godtar ikke at IOC ikke stripper dopingtatte for de resterende OL-medaljene. På vegne av NIF leverte juridisk rådgiver Geir Woxholth derfor stevningen av IOC til Court of Arbitration of Sport (CAS) i Lausanne presis på fristen klokka 11.30 i går. Samtidig holdt IOC-president Jacques Rogge pressekonferanse på rådhuset i Oslo, og sa at han håpet Idrettsforbundet droppet saken mot IOC.

- Moralsk sett er jeg enig med Kjell Kran. Personlig skulle jeg gjerne tatt fra dem medaljene. Disse utøverne har ingen moralske verdier, og må ikke vurderes som ekte olympiske mestre. Men Norges Idrettsforbund styrer her etter moralske standarder. IOC må forholde seg til jussen. Vi må bevise skyld, sier Rogge.

Og det mener Rogge at IOC ikke makter.

Svar i juli

Det mener altså ikke Kran & co. Svaret på hvem som har rett - Rogge eller Kran - kommer i fellesferien.

- Fire måneder er normal behandlingstid i slike saker, sier CAS generalsekretær Matthieu Reed til Dagbladet.

Men først har Woxholth, Kran og Bjørge Stensbøl ei viktig nøtt å knekke i løpet av helga. NIF skal utnevne sin kandidat til tremannspanelet som utgjør voldgiftssretten. Blant de 178 advokatene på CAS-lista står bare en nordmann: Odd Seim-Haugen.

- Jeg har representert Norge i alle saker i CAS til nå, sier han til Dagbladet.

Men denne gangen er Seim-Haugen dundrende inhabil. Ifølge han sjøl er det ikke diskvalifiserende at han er nordmann.

- Men jeg er inhabil fordi jeg har tilknytning til ski (medlem av FIS-styret), og dessuten har vel mine synspunkt i saken kommet ganske klart fram, sier han.

Flere valg

- Jeg, Kran og Stensbøl skal ha noen samtaler om dette i løpet av helga. Dette er en ganske viktig avgjørelse, sier Woxholth.

Egentlig skulle han levert NIFs advokatvalg allerde med stevningen, men han ba om noen dagers utsettelse nettopp for å gjøre en grundig vurdering av kandidatene.

Etter all sannsynlighet velges en advokat godt forankret i kampen mot doping.

  • Kanskje ikke førsterangert, men definitivt hardtslående er Bjørn Rosengren fra Sverige. Han er president i det svenske bokseforbundet, og kjemper for å gjøre proffboksing lovlig i nabolandet.

  • En annen svenske er Pelle Svensson. Han er styremedlem i det internasjonale bryteforbundet, og sto last og brast med Fritz Aanes under dopingsaken etter OL i Sydney.

  • Et tredje alternativ er listas eneste danske - politimester Jens Evensen fra Varde.

  • Det hadde vært spennende å være med. Jeg har fulgt saken i mediene, sier han.

  • På lista står også Richard W. Pound - leder for antidopingbyrået WADA. På Dagbladets spørsmål om han kunne tenke seg å si ja om han blir spurt av Kran, svarer han:

- Det er en interessant og viktig sak. Jeg kan dessverre ikke svare mer konkret i tilfelle jeg blir spurt.

I KOLLEN: IOC-president Jaques Rogge (t.h.) koste seg på ærestribunen under kombinertguttas hopprenn i Holmenkollen i går. Her sammen med skipresident Jan Jensen og IOC-medlem Gerhard Heiberg.