Utlendingene blir stallfyll

To av tre utlendinger som blir hentet til Tippeligaen, spiller mindre enn halvparten av kampene i sin nye klubb.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det viser en splitter ny forskningsrapport, utarbeidet av samfunnsforskerne Hallgeir Gammelsæter og Stig-Erik Jakobsen ved Møreforsking og SNF (Samfunns- og næringslivsforskning). De har sett nærmere på konsekvensene av den økende spillerimporten til Tippeligaen.

Mange av funnene er oppsiktsvekkende:

 To av tre utlendinger i Tippeligaen i fjor hadde under 50 prosent spilletid 36 prosent spilte mindre enn hver fjerde kamp, en kraftig økning fra de foregående sesongene Antallet norske spillere som ikke får prøve seg i det hele tatt, har aldri vært høyere. Om utviklinga fortsetter vil halvparten av tippeligaspillerne i 2010 være fostret opp i et annet land

-  Mye stallfyll

Rapporten blir gjort offentlig på hjemmesidene til Møreforskning Molde og SNF mandag. Antallet utlendinger i Tippeligaen har passert 100. I fjor ble totalt 110 benyttet. 69 av dem var på banen mindre enn 50 prosent av spilletida.

-  Det er kanskje noe av det mest oppsiktsvekkende vi fant, sier Hallgeir Gammelsæter.

-  Det importeres mye stallfyll, sier han.

Særlig i 2005 økte andelen av det som forskerne klassifiserer som «stallfyll». 41 prosent av import-spillerne som knøt fotballskoene sine i 2005, ble brukt mindre enn 25 prosent.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer