Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Utlendingene blir stallfyll

To av tre utlendinger som blir hentet til Tippeligaen, spiller mindre enn halvparten av kampene i sin nye klubb.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det viser en splitter ny forskningsrapport, utarbeidet av samfunnsforskerne Hallgeir Gammelsæter og Stig-Erik Jakobsen ved Møreforsking og SNF (Samfunns- og næringslivsforskning). De har sett nærmere på konsekvensene av den økende spillerimporten til Tippeligaen.

Mange av funnene er oppsiktsvekkende:

 To av tre utlendinger i Tippeligaen i fjor hadde under 50 prosent spilletid 36 prosent spilte mindre enn hver fjerde kamp, en kraftig økning fra de foregående sesongene Antallet norske spillere som ikke får prøve seg i det hele tatt, har aldri vært høyere. Om utviklinga fortsetter vil halvparten av tippeligaspillerne i 2010 være fostret opp i et annet land

-  Mye stallfyll

Rapporten blir gjort offentlig på hjemmesidene til Møreforskning Molde og SNF mandag. Antallet utlendinger i Tippeligaen har passert 100. I fjor ble totalt 110 benyttet. 69 av dem var på banen mindre enn 50 prosent av spilletida.

-  Det er kanskje noe av det mest oppsiktsvekkende vi fant, sier Hallgeir Gammelsæter.

-  Det importeres mye stallfyll, sier han.

Særlig i 2005 økte andelen av det som forskerne klassifiserer som «stallfyll». 41 prosent av import-spillerne som knøt fotballskoene sine i 2005, ble brukt mindre enn 25 prosent.

 VÅLERENGA-FLOPP:  Mbuleko Mabizela spilte 139 minutter etter overgangen i mars. Branns Charlie Miller har vært en langt større suksess, etter en tung start. Foto: Scanpix
VÅLERENGA-FLOPP: Mbuleko Mabizela spilte 139 minutter etter overgangen i mars. Branns Charlie Miller har vært en langt større suksess, etter en tung start. Foto: Scanpix Vis mer

-  Vi har ikke sett på bakgrunnen for at spillere ikke er blitt brukt. Noe kan skyldes skader, men det rammes jo også de norske av, sier Gammelsæter.

Spår landslagstrøbbel

I torsdagens utgave av Dagbladet uttrykte talentutviklerne Bjørn Hansen og Harald Aabrekk stor bekymring for rekruttering av norske fotballspillere. De mener antallet utlendinger stenger for våre egne talenter.

Forskningsrapporten gir de to fotballtrenerne støtte.

For få utlendinger i Tippeligaen

Talentspeider Terje Liverød mener det er et bomskudd å hevde at det er for mange utlendinger i Tippeligaen.

-  Utfordringa for norsk fotball ligger helt klart i å frambringe egne talenter. Fortsetter utviklinga vil vi måtte få problemer på landslagsnivå. Importen øker kraftig, men de fleste av de som kommer inn ser ikke ut til å styrke laget. De blir jo brukt mindre enn 50 prosent av spilletida, påpeker Gammelsæter.

- Det er ikke for mange. Det er snarere for få, sier Liverød, som er talentspeider med hovedansvar for Sør-Amerika i den tyske Bundesliga-klubben Schalke 04.

- Når jeg sier det er for få, mener jeg det er for få gode . Problemet er at de som hentes, ikke holder høyt nok nivå, påpeker han.

Liverød mener regelen om at hver kamptropp maksimalt kan inneholde to spillere fra et land utenfor EU/EØS hemmer utviklinga av norsk fotball.

- Her bør NFF endre rammebetingelsene. Andre land, som norske klubber bør konkurrere med, etablerer friere ordninger, og det kan føre til at norsk fotball blir dårligere. For gode internasjonale spillere vil heve nivået i klubbene, som igjen vil føre til økt interesse og mer penger, og det vil også gi norske talenter mulighet til å trene og spille på et høyere nivå.

LYN-FLOPP: Keeper Nuno Marques fikk én kamp for Lyn.
START-FLOPP: Ben Wright brakk beinet i sommer. Bare 197 minutter før det.
RBK-FLOPP: Robbie Russel var god i Sogndal-drakt, bleik i RBK.
BRANN-FLOPP: Dylan Macallister debuterte strålende, men sloknet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!