Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Utlendingene forundret over Sundby: - Det er utrolig. Vi forstår det ikke

For fem år siden ble Matti Heikkinen verdensmester i Holmenkollen. Nå lurer han på hva Martin Johnsrud Sundby har funnet på de siste fem årene.

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Langrennshistorien er full av store idrettsutøvere. Nå er Martin Johnsrud Sundby på vei inn i det aller gjeveste selskapet, selv om han foreløpig mangler individuelle mesterskapsgull.

På omtrent alle andre målepunkt scorer Sundby rekordhøyt. I verdenscupsammendraget har han med sine 1687 poeng nesten dobbelt så mange poeng som de nærmeste forfølgerne, Finn-Hågen Krogh og Petter Northug, og kommer til å vinne sammenlagtcupen for tredje år på rad.

I Tour de Ski-sammenheng ble han historisk tidligere i vinter, både i kraft av antall seirer og størst seiersmargin. Og på femmila i Holmenkollen i går viste Sundby nok en gang at han er verdens desidert beste langrennsløper. Det hadde nok ingen trodd for fem år siden.

Da 31-åringen tok sin første individuelle mesterskapsmedalje i nettopp Holmenkollen i 2011, var det godt som gull for Røa-gutten. Eldar Rønning tok sølvet, mens finske Matti Heikkinen ble verdensmester.

Gullvinner Heikkinen har sett at Sundby har utviklet seg enormt siden den gang. Finnen har tapt terreng og var ikke i nærheten av å følge nordmannen på gårsdagens femmil.

- Helt utrolig Den finske verdensmesteren på 15 kilometer klassisk fra Kollen-VM synes det er vanskelig å forklare Sundbys ekstreme utvikling.

- Det er godt å være tilbake i Kollen, hvor jeg har mitt beste idrettsminne fra. Den gang var ikke Sundby like vanskelig å slå som han er nå. Det Sundby gjør på sisterunden på femmila, er helt utrolig. Det er helt vanvittig. Han er i en egen klasse, sier Matti Heikkinen til Dagbladet.

ANDRE TIDER: Martin Johnsrud Sundby tok sin første VM-medalje i Holmenkollen i 2011. Matti Heikkinen kapret gullet. Finnen er forundret over utviklingen siden den gang.
Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
ANDRE TIDER: Martin Johnsrud Sundby tok sin første VM-medalje i Holmenkollen i 2011. Matti Heikkinen kapret gullet. Finnen er forundret over utviklingen siden den gang. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer

- Hvorfor er han så mye bedre enn alle andre nå?

- Hadde jeg visst det, hadde jeg gjort noe med det. Vet du svaret? I så fall lytter jeg gjerne, sier finnen og smiler.

- Jeg forstår ikke hvordan han har blitt så suveren, men det er vel fordi han har trent best. Det er det idrett handler om, fortsetter 32-åringen.

Finnen håper han kan slå Sundby i VM på hjemmebane i Lahti neste år.

- Jeg har slått ham før, her i Holmenkollen, og kan slå ham igjen. På mitt beste kan jeg slå alle. Det er det jeg vil gjøre i VM i Lahti neste år, forteller Heikkinen.

Hylles i Finland og Sverige Også finske Sami Jauhojärvi og svenskene Marcus Hellner og Daniel Richardsson slo Sundby ofte tidligere i karrieren og er svært imponert over utviklingen til den norske verdenscuplederen.

- Sundby er råsterk. Han har utviklet seg enormt i løpet av få år. Det er veldig imponerende. Han må ha gjort noe som ingen har gjort. Men hva det innebærer, forstår jeg ikke. Det må være noe genialt, sier Jauhojärvi til Dagbladet.

IMPONERT OVER SUNDBY: 
Marcus Hellner beundrer Martin Johnsrud Sundbys stabilitet.
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
IMPONERT OVER SUNDBY: Marcus Hellner beundrer Martin Johnsrud Sundbys stabilitet. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer

I Finland frykter de at Røa-gutten kan gjøre rent bord i VM i Lahti neste år.

- Sundby blir mannen å slå i VM i Lahti neste år, selv om han ikke har så gode mesterskapsresultater. Men han er så råsterk i alle løp nå. Det er der lista ligger, mener den finske gladgutten.

Svenske Hellner var tilbake i verdenscupsirkuset med 27. plass på femmila i Holmenkollen. Det holdt faktisk til å bli beste svenske.

- Det var tungt. Jeg er ikke fornøyd med et slikt resultat, men visste at jeg ikke ville kjempe helt der oppe med de forberedelsen jeg har hatt, sier Hellner til Dagbladet.

Han tror han kjempe om seirer igjen når han får konkurrert seg i form.

- Det mest unike med Sundby Samtidig er han fullt klar over at Sundby blir en hard nøtt å knekke.

- Det som er mest unikt med Sundby, er at han er så ekstremt stabil. Jeg kan slå han når jeg er på mitt beste, men Sundby er alltid god. Han er alltid i toppen. Det er imponerende. Jeg skulle gjerne vært så stabil selv, sier Hellner til Dagbladet.

IMPONERT OVER SUNDBY: Sami Jauhojärvi frykter Martin Johnsrud Sundby i neste års VM i Lahti. Foto: LEHTIKUVA / Antti Aimo-Koivisto
IMPONERT OVER SUNDBY: Sami Jauhojärvi frykter Martin Johnsrud Sundby i neste års VM i Lahti. Foto: LEHTIKUVA / Antti Aimo-Koivisto Vis mer

Landsmannen Daniel Richardsson hadde et håp om å utfordre Sundby på femmila, men knakk skiene etter bare fem kilometer.

- Det er bare å bøye seg i støvet for det løpet Sundby gjør. Han har vært best gjennom hele sesongen. Det er synd jeg ikke fikk sjansen til å utfordre ham skikkelig, men det hadde blitt knalltøft. Jeg skal ikke late som noe annet, sier Richardsson.

OPTIMIST: Matti Heikkinen håper at han kan slå Martin Johnsrud Sundby i VM i Lahti neste år. Foto: LEHTIKUVA / Timo Jaakonaho ***
OPTIMIST: Matti Heikkinen håper at han kan slå Martin Johnsrud Sundby i VM i Lahti neste år. Foto: LEHTIKUVA / Timo Jaakonaho *** Vis mer