Utlendingene hyller Bjørndalen: - Rekordene hans vil stå i 50 år

Men Bjørndalen mener Fourcade er tidenes beste.

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Martin Fourcade klokket inn sitt andre VM-gull på to starter, og er allerede i ferd med å bli VM-kongen i Holmenkollen. Men (nesten) like stort som Fourcades gull, var det at Ole Einar Bjørndalen (42) - igjen - viste at han aldri må avskrives i mesterskap.

Hans 41. VM-medalje forbauser og gleder også konkurrentene. Tsjekkiske Ondrej Moravec, som sviktet seg selv med tre bom på den stående skytingen i dag, klarte ikke å deppe for mye, han gledet seg i stedet over at idolet hans, Ole Einar Bjørndalen vant et fortjent VM-sølv.

- Helten min - Jeg er veldig glad på Oles vegne. Han var helten min da jeg var ung. Jeg møtte han i Anterselva da jeg var 14-15 år gammel. Da tok vi bilde sammen og han signerte trenigsdagboka mi. Det var et stort øyeblikk for meg. Det er utrolig og rart at jeg senere skulle konkurrere mot han, sier Moravec til Dagbladet.

I Kontiolahti i fjor slo han Bjørndalen på den avsluttende VM-fellesstarten, og vant sølv, mens Bjørndalen havnet på den sure fjerdeplassen. Det var et rart øyeblikk for Moravec, som tror at Bjørndalens meritter kanskje aldri vil bli tatt igjen.

- Ingen i vår generasjon kan vinne like mye. Kanskje om 50 er det noen som kan vise til det samme, men det skal bli vanskelig, sier han.

- Forventet dette Tyske Simon Schempp var på forhånd den største favoritten sammen med gullvinner Martin Fourcade, men han havnet på 8. plass etter ett bomskudd og et fall(!) før mål.

- Jeg er forbannet på meg selv, for jeg tapte to-tre plasser på det fallet. Men når jeg ikke vant, så var det gøy at Ole Einar Bjørndalen gjorde et så sterkt løp. For en legende! Det er rart å si det, men jeg forventet nesten dette av han, for han er en mester i  å forberede seg til mesterskap, og spesielt til sprint, sier Simon Schempp til Dagbladet.

Storebroren til verdensmester Martin, Simon Fourcade, hyller naturligvis sin bror, men er også full av lovord om Bjørndalen.

- Det er bare å gratulere Bjørndalen, han er en legende. Han var en av gutta Martin og jeg så på tv da vi var unge. Nå er jeg 32, og han er fortsatt her. Det er utrolig, og han fortsetter å gi så mye til skiskyting, sier Simon Fourcade til Dagbladet.

- Fourcade tidenes beste Gullvinner Martin Fourcade hyller også Bjørndalen, og mener det er først de siste åra han har sett på nordmannen som en konkurrent.  

- Jeg har ikke sett på han som en konkurrent, men han fyren jeg så på tv. Samtidig kan vi ikke ha for stor respekt for han, ettersom vi konkurrerer mot hverandre. Det er først de to siste åra vi virkelig har konkurrert mot hverandre, sier Fourcade ti Dagbladet.      

Franskmannens gull var samtidig hans 45. seier. Men fortsatt er det 50 igjen opp til Bjørndalens 95 triumfer. Likevel mener Bjørndalen at Martin Fourcade nå har overtatt tronen som tidenes beste skiskytter:  

- Det var andre tider da jeg dominerte sporten. Nå er nivået mye høyere og det er mange som kan vinne. For meg er Martin Fourcade tidenes beste skiskytter, for han vinner i alle løp, mens jeg var mer spesialisert på noen øvelser, sier Ole Einar Bjørndalen.

- Holder neppe på like lenge Fourcade er ikke enig i det.

- Nei, jeg er ikke enig med Ole. Han har vunnet dobbelt så mye som meg, så det går ikke an å sammenligne. Man skal aldri si aldri, men jeg kommer nok ikke til å holde på like lenge som han, sier Martin Fourcade til Dagbladet.

- Er det mulig å ta igjen Bjørndalens 95 seirer?

- Ingen ting er umulig, men det er ikke en målsetting for meg. OM det skulle skje, så vil det være helt fantastisk, sier Fourcade.


SØLVGUTT: Ole Einar Bjørndalen vant VM-sølv på sprinten i Holmenkollen i dag. Det får utlendingene til å ta av i hyllesten av han.
SØLVGUTT: Ole Einar Bjørndalen vant VM-sølv på sprinten i Holmenkollen i dag. Det får utlendingene til å ta av i hyllesten av han. Vis mer