Utlendingene invaderer Hockey-Norge

Hele 88 av spillerne i eliteserien er utlendinger. Ishockeypresident Bjørn Ruud hadde helst sett at antallet bare var 30.

-  Noen av utlendingene er gode, og hever den hjemlige klubbhockeyen. Andre kommer hit for å få seg en jobb, og konkurrerer om plassene på laget med norske juniorspillere. Vi er ikke like glade i alle disse utlendingene, sier ishockeypresident Bjørn Ruud til Dagbladet.

-  Økonomisk støtte

For hver ny sesong, øker antallet utlendinger i Hockey-Norge. Presidenten liker ikke utviklingen, og frykter at den vil gi seg utslag i mindre satsing på norske talenter.

-  For å snu trenden, ønsker vi å gi økonomisk støtte til de klubbene som har juniorlag. Mange har dårlige juniorårganger, det vil vi gjøre noe med, sier Bjørn Ruud.

For noen år siden hadde ishockeyforbundet og klubbene en gentlemansavtale om at hver klubb bare skulle ha inntil fem utenlandske spillere, som gradvis skulle reduseres til tre.

-  Den avtalen ble ikke overholdt. Når klubbene «sprakk», var det ikke noe vi kunne gjøre. Vi kan heller ikke hindre noen i å komme til Norge. Den eneste måten å bremse utviklingen på, er gjennom økonomi. Jeg kan tenke meg en grense på tre utlendinger i hver klubb. De bør samtidig være gode og tilføre klubbene noe, sier Ruud.

Comet versting

«Verst i klassen» er Comet, med 14 utenlandske spillere. Stjernen har 13, Bergen og Sparta 10, Stavanger ni, Trondheim åtte, Frisk og Storhamar sju, Lillehammer seks og Vålerenga fire. De 87 utlendingene kommer fra ni nasjoner: 42 er svensker, 23 finner, 10 tsjekkere, fire slovaker, tre kanadiere, to russere, én amerikaner, én franskmann og én danske.

-  Én av grunnene til at vi har så mange utlendinger, er at de er billigere enn norske spillere. Vi har satset på unge spillere fra Allsvenskan, som kombinerer hockeyen med en deltidsjobb 15-20 timer i uka. Noen er lærervikarer, andre hjelpearbeidere, en blikkerslager har fått jobb som brannmann, én jobber i et IT-firma og én er flislegger, sier Comets sportssjef Henrik Bjørneby.

Vålerenga er «best i klassen», med fire utlendinger i stallen.

-  Vi prøver å satse norsk, men det er ikke alltid det går. Først og fremst fordi det hjemlige markedet er altfor lite, sier Vålerenga-trener Knut J. Stubdal til Dagbladet.  Antallet utlendinger kan øke ytterligere fram til søndagens seriestart. Det kan også komme spillere fra NHL.

FORSTERKNING: Måltjuven Jari Kesti er én av utlendingene som landslagstrener Roy Johansen kunne tenkt seg. - Selv om han er måltjuv, er han aller best til å legge pasninger. Jari har et fantastisk blikk for spillet, han blir kjempenyttig for oss, ikke minst i power play, sier Vålerenga-trener Knut J. Stubdal.