Utmattet Astrid tapte sølvet

20-åringen stivnet på oppløpet og tapte sølvet. Finland vant.

(Dagbladet.no) Finland var aldri truet på dagens kvinnestafett i Sapporo.  Junioren Astrid Uhrenholdt Jacobsen vekslet 22 sekunder bak da hun gikk ut på ankeretappen, og det ble raskt klart at gulljenta fra sprinten var sjanseløs på å hente inn forspranget.

I stedet ble det en kamp om å sikre sølvmedaljen foran Tyskland og Sverige, som kom halsende bak.

Noen hundre meter fra mål ble en stokk stiv Astrid passert av Evi Sachenbacher-Stehle, og hadde lite å stille opp med på oppløpet. I mål var hun fullstendig utmattet og datt sammen i snøen.

Dermed ble det bronsemedalje for de regjerende verdensmesterne Norge.

- Jeg var ganske svimmel, og så ikke så mye, sier Astrid Jacobsen til NRK.

Hun gjorde et forsøk på å hente igjen Manninen på sisteetappen, men merket raskt at hun ikke hadde dagen.

- Jeg startet litt for friskt, og når dagen ikke var så god som jeg hadde håpet holdt det ikke helt inn, sier hun.

Virpi Kuitunen la grunnlaget for det finske gullet da hun smadret konkurrentene allerede på den første kilometeren av åpningsetappen.

STIVNET: Astrid Jacobsen hadde gullet innen rekkevidde da hun la ut på sin ankeretappe, men måtte tidlig innse at Finland ble for sterke. Til slutt ble hun også tatt igjen av Tysklands Evi Sachenbacher-Stehle. Foto: EPA
STIVNET: Astrid Jacobsen hadde gullet innen rekkevidde da hun la ut på sin ankeretappe, men måtte tidlig innse at Finland ble for sterke. Til slutt ble hun også tatt igjen av Tysklands Evi Sachenbacher-Stehle. Foto: EPA Vis mer

Selv om Vibeke Skofterud gikk en god førsteetappe og vekslet som nummer to, var hun over 20 sekunder bak. Marit Bjørgen fortsatte å tape til Finland på andreetappen, og sendte ut Kristin Størmer Steira nesten 50 sekunder bak.

Med en forrykende tredjeetappe viste Steira igjen at hun for øyeblikket er Norges sterkeste kvinnelige langrennsløper. Tana-jenta spiste opp over halvparten av forspranget og sendte Norge ut 22 sekunder bak, 40 sekunder foran Tysklands Sachenbacher-Stehle.

- Jeg hadde håpet på sølv siden jeg ikke har det fra før, smiler Steira til NRK.

- Det var tøft å se på Astrid. Hun sa selv: «Huff, hvis jeg må gå siste, spurter jeg som ei kråke hvis jeg er stiv etter fem kilometer.» gjenforteller Steira.

Men Jacobsen har ingen grunn til å deppe selv om det «bare» var bronse - å gå ankeretappen i sitt første verdensmesterskap som 20-åring er ikke barnemat.

Utmattet Astrid tapte sølvet
Utmattet Astrid tapte sølvet