Russland utestengt av internasjonal idrett

Utnyttet av Putin

Betalt av Russland. Nå må sporten velge mellom Putin eller OL.

KAMP OM BOKSESPORTEN: Putins Russland har de siste åra ved hjelp av store pengeoverføringer tatt kontroll med olympisk boksing. Nå sliter de. Her medaljeutdelingen i mellomvekt 75kg klassen under OL i Tokyo med den britiske gullvinneren Lauren Price flankert av kinesiske Li Quain (sølv) og russiske Zemfira Magomedalieva (bronse). Denne turneringen valgte IOC å styre selv på grunn av all svindelen i det internasjonale bokseforbundet (IBA) FOTO: AP/Themba Hadebe.
KAMP OM BOKSESPORTEN: Putins Russland har de siste åra ved hjelp av store pengeoverføringer tatt kontroll med olympisk boksing. Nå sliter de. Her medaljeutdelingen i mellomvekt 75kg klassen under OL i Tokyo med den britiske gullvinneren Lauren Price flankert av kinesiske Li Quain (sølv) og russiske Zemfira Magomedalieva (bronse). Denne turneringen valgte IOC å styre selv på grunn av all svindelen i det internasjonale bokseforbundet (IBA) FOTO: AP/Themba Hadebe. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

MILITÆRPARADEN på den Røde Plass på 77 års-dagen for freden etter andre verdenskrig, ble ikke fullt så dyster som mange fryktet. Putin sa ikke at han ville utslette oss alle, og de grusomme realitetene på slagmarken i Ukraina har fortalt at parademarsj med høy beinføring også har sin begrensning.

Dessuten manglet festen i Moskva et planlagt høydepunkt:

  • En ny verdenscup i boksing var ment å toppe denne dagen.

Boksing er historisk en svært populær sport i Russland. Ved hjelp av alle oljemillionene har russerne de siste åra skaffet seg sterk innflytelse over den olympiske delen av sporten. Turneringen i Moskva skulle ha en premiepott på 50 millioner kroner.

Meningen var å kombinere feiringen på den Røde Plass ved å ta opp igjen den gamle presisjetunge verdenscupen som i sin tid ble introduserte i Madison Square Garden i New York i 1979 med USA mot Sovjet i finalen.

Dengang var det på frysepunktet i den kalde krigen mellom de to supermaktene. Nå var tanken å vifte med olivengrener:

- Boksing for fred, lød slagordet for denne turneringen.

Sånn ble det definitivt ikke.

BARE et par dager etter at russerne rykket inn i Ukraina, stoppet det internasjonale bokseforbundet (IBA) denne noe spesielle fredsfesten i Moskva.

Nå er verdens beste kvinnelige olympiske boksere i stedet samlet i Tyrkia der IBA holder sin ekstraordinære generalforsamling. Heller ikke tyrkenes autoritære hersker Recep Erdogan er noen typisk fredsfyrste, men det får være grenser også for en sport som forlengst har viklet seg inn i mørkets krefter.

Om boksingen skal ha noen som helst mulighet til å vinne tilbake en slags respekt i olympisk idrett, er et direkte samarbeid med Vladimir Putin utelukket.

Det skjønte også den russiske IBA-presidenten Umar Kremlev. Da den internasjonale olympiske komite (IOC) krevde boikott av Russland, reagerte derfor han og de andre bokselederne spontant.

For den sporten ligger nede for telling.

OLYMPISK boksing har bokstavelig talt slått ut seg selv. Sist gang IBA hadde kontrollen over en olympisk konkurranse i Rio-OL 2016, ble nesten førti av dommerne deres tatt for kampfiksing. Etter tiår med slik triksing, fikk de olympiske sjefene nok:

  • Lenge før sist OL i Tokyo ble det internasjonale forbundet AIBA satt på sidelinja, og turneringen ble administrert av den internasjonale olympiske komité selv.

Ved hjelp av russisk kapital har boksingen forsøkt å komme tilbake i den olympiske familien. Kremlev utnevnte seg selv til ryddegutt, og ga til og med den berømte dopinggranskeren Richard McLaren jobben med å granske hvor ille det stod til med sporten.

Seinest sist måned leverte IBA nye planer til IOC for en mer rettferdig kvalifisering til sommer-OL i Frankrike 2024.

Men de olympiske lederne er ikke imponert.

DET nye problemet er overføringen av russiske penger. Det har lenge vært Putins strategi å bruke statlige sponsormidler for å skaffe seg innflytelse i internasjonal idrett.

Boksingen har fått sponsorpenger fra velkjente Gazprom. Det var i seg selv greit før invasjonen, men nå er det håpløst.

Mens andre europeiske særforbund har avviklet Gazprom som sponsor, holder IBA fast på sine russiske velgjørere. Og mer enn det:

  • Boksesjefene nekter å fortelle IOC hvor mye penger dette egentlig dreier seg om.

Det skaper dårlig stemning i en krisetid der det meste av Europa jobber febrilsk for å frigjøre seg fra oljesmurt, russisk påvirkning.

RUSSISKE Umar Kremlev ble valgt til IBA-presidentfor halvannet år siden. Da lovte han å slette sportens gjeld på 450 millioner kroner.

Det har han muligens gjort. Problemet er bare hvordan.

Pengenes historie er tidvis møkkete i boksesporten. Gafur Rakhimov, Kremlevs usbekiske forgjenger som president for IBA, ble tvunget til å trekke seg etter avsløringer om tette kontakter med heroinsmugling. Da hadde han ganske nylig blitt valgt som sjef, fordi han var blitt strøket fra Interpols liste over de mest ettersøkte forbryterne.

IOC-president Thomas Bach var uansett ikke overbevist. Han nektet å samarbeide med en slik ledelse i IBA, og det åpnet døra for Umar Kremlev som dengang var russisk boksepresident med et greit forhold til Putin.

Og som altså kunne skaffe sporten statlig russisk kapital.

DE pengene er siden blitt veldig møkkete. Nå snører nettet seg rundt den russiske IBA-presidenten. Fredag er det presidentvalg, og Umar Kremlev blir igjen utfordret av en vestlig kandidat; nederlandske Boris van der Vorst.

Advarselen fra de olympiske sjefene er tydelig:

  • Hvis de 155 medlemsnasjonene i IBA da velger russisk, betyr det slutten på boksing som olympisk sport.

avslører britiske The Guardian at IOC denne uka sendte et brev til IBA der de olympiske lederne truet med å holde boksing borte fra programmet til sommerlekene i 2028.

DA blir det opp til IBA-medlemmene om de ofrer OL for å beskytte presidenten og hans russisk kapital. Svaret kommer på fredagens kongress i Istanbul, og er ikke opplagt. Seinest for to måneder siden klarte Umar Kremlev å beholde makta under et opphetet styremøte etter den russiske invasjonen i Ukraina.

Blir det fortsatt russisk styring av internasjonal boksing, er det i seg selv en seier for Putin. Problemet er bare at det ikke er så mye prestisje knyttet til den sporten som da kommer. Det gjør at selv russiske sportsmedier er forsiktige med å forsvare sin IBA-president.

Den olympiske boksingen har i tiår vært presset i skyggen av proffboksingen. Det er bare under sommerlekene at de tilnærmet amatørbokserne virkelig synes.

Og nå er OL kontrollert av Tomas Bach og et IOC som Vladimir Putin ikke lenger er i posisjon til å kjøpe opp.

IOC har skiftet side for lang tid framover.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer