FORBEREDT PÅ ALT: Henrik Ingebrigtsen tar utfordringen på strak arm. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
FORBEREDT PÅ ALT: Henrik Ingebrigtsen tar utfordringen på strak arm. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpixVis mer

Ny regel innført i Continental Cup

Utøverne raser mot absurd regelendring. - Kan bli jækla spennende

Henrik Ingebrigtsen (27) forstår at det skaper reaksjoner, men selv tror han løpet blir underholdende.

Denne helga er verdens beste friidrettsutøvere i aksjon i Continental Cup i Ostrava i Tsjekkia.

Der er det innført en ny regel på distansene 3000 meter og 3000 meter hinder som vekker oppsikt. Det fungerer sånn at løpere som ligger sist i feltet, plukkes vekk. Dette skjer etter tredje, fjerde, femte og sjette runde - og bare et fåtall løpere får dermed løpe hele distansen.

Henrik Ingebrigtsen (27) stiller på 3000-meteren som går på søndag. Han forstår at en regelendring som dette skaper reaksjoner, men tror likevel det blir spennende.

- Jeg har aldri vært med på noe sånt før. Jeg forstår at folk reagerer, men jeg tror det blir jækla spennende. Når folk blir utsatt for noe nytt, virker det alltid litt skummelt og de tenker «hva skjer nå?», sier Ingebrigtsen til Dagbladet.

SPENT: Henrik Ingebrigtsen tar utfordringen på strak arm. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
SPENT: Henrik Ingebrigtsen tar utfordringen på strak arm. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

Forberedt på å måtte gi seg

Den eldste av Ingebrigtsen-løperne stiller i et sju mann sterkt felt, der det er fire som har bedre personlig rekord enn ham på distansen. 27-åringen er forberedt på at han kan være blant dem som må kaste inn håndkleet underveis.

- Noen av verdens beste løpere er med. Hvis man ser på startlista, er det stor sannsynlighet for at jeg faller ned dit, og kan ende opp med å løpe bare 1500 meter. Det er en reell mulighet for det, så realistisk må jeg være. Men i et sånt løp kan alt skje, sier Ingebrigtsen.

- Man kan risikere at man må legge inn en maksspurt med fire runder igjen, for det blir vinn eller forsvinn.

Han understreker at han må være avhengig av å ha god dagsform og et solid løpsopplegg. Men han tror også at løpet blir av det underholdende slaget. Han forklarer at kontinentalcup-løpene ofte går uten noen supertider, og at man «jogger gjennom og spurter på mot slutten».

- Du skal ikke ha så mye feilmargin for å plutselig havne en halvmeter bak. Vi får prøvd oss og målt krefter på en helt ny måte. Jeg tror det blir veldig spennende, både for dem som løper og de som ser på. Så er jeg spent på hvordan jeg håndterer dette i et løp, sier Ingebrigtsen.

MISFORNØYD: En ny regel som er innført i helgas Continental Cup, får blant andre britiske Eilish McColgan til å reagere. Henrik Ingebrigtsen, derimot, tar utfordringen. Foto: NTB Scanpix
MISFORNØYD: En ny regel som er innført i helgas Continental Cup, får blant andre britiske Eilish McColgan til å reagere. Henrik Ingebrigtsen, derimot, tar utfordringen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Boikotter

Mens storebror Ingebrigtsen tar utfordringen på strak arm, har andre uttalt seg mer kritisk til regelendringen.

Britiske Eilish McColgan, som tok bronsemedalje på 5000 meter i EM, har valgt å droppe å løpe i Ostrava.

- Vennligst slutt med dette tullet! Det er synd. Jeg ville elsket å representere Europa. Det er frustrerende at 800 meter og 1500 meter går som normalt, og 5000 blir for kjedelig … Så de gjør den til en 3000 meter, men til og med det er for kjedelig for dem, så de gjør det til et elimineringsløp, skriver hun gjennom flere meldinger på Twitter.

FORSTÅR BOIKOTTEN: Lorenzo Nesi (til høyre). Foto: Andreas Eriksson/Bildbyrån
FORSTÅR BOIKOTTEN: Lorenzo Nesi (til høyre). Foto: Andreas Eriksson/Bildbyrån Vis mer

Også svenskene reagerer. Landslagssjef Lorenzo Nesi synes McColgan gjør helt rett i å boikotte.

- Det sitter mange menn på min alder og tror de skal modernisere friidretten, men dette er helt feil vei å gå. Det er noe for tv-show som «Mesternes mester». Det er bare rart, og dessuten respektløst overfor utøverne selv, sier han til Expressen.