Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Utpekes som Norges medaljehåp i Rio-OL

- Løypa kunne ikke vært så mye bedre, sier han selv.

SAMSTEMT: Eksperter lanserer Lars Petter Nordhaug som norsk syklings beste medaljekandiat i neste OL. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
SAMSTEMT: Eksperter lanserer Lars Petter Nordhaug som norsk syklings beste medaljekandiat i neste OL. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

(procycling.no): Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) gikk tidligere i desember ut med løypene som skal benyttes i landeveisrittet og tempoøvelsen under lekene i 2016.

Sett fra et norsk ståsted er mulighetene for medalje klart størst på landeveien. Men løypeprofilen i rittet ser ut til å gå i disfavør av spurtsterke karer som Alexander Kristoff.

Gullsjansen til bronsevinneren fra London i 2012 kan trolig avskrives allerede før start. Dermed må andre ta over hovedvekten av forhåpningene om en ny norsk medalje i Brasil.

• Les mer: Kristoff vurderer å droppe Rio-OL

Flere eksperter trekker fram Lars Petter Nordhaug som Norges fremste håp. 30-åringen er heller ikke uenig i at han per nå kan se ut som det beste medaljekandiaten i de norske rekkene.

Perfekt profil
- Ja, det kan jeg nok være. Men det kan også komme opp nye ryttere før 2016 som bli sterke kandidater, sier Nordhaug til procycling.no.

- Løpet i Rio ser ut som det blir noe veldig lignende de løpene jeg allerede satser på. Det er en veldig tøff bakke mot slutten der, og en teknisk nedkjøring derfra som passer meg bra. Det kunne ikke vært så mye bedre for min del, fortsetter han.

720 høydemeter må klatres tre ganger i den hardeste delen av OL-løypa. Fra toppen på den siste sløya er det 20 kilometer til mål. Det betyr mest sannsynlig at gode spurtegenskaper i den flate avslutningen også blir nødvendig.

• Les mer: - Enda mer profesjonelt i Team Sky nå

- Hvis jeg skal henge med på den siste strekningen er jeg nødt til å terpe avslutteregenskaper. Det er også noe jeg kommer jeg til å trene på framover. Jeg synes det er veldig kult at OL-løypa ser så tøff ut, sier Nordhaug til procycling.no.

- Som hånd i hanske
Sky-rytterens tidligere sjef, Team Joker-sportsdirektør Gino Van Oudenhove, mener også løypa i Rio virker veldig hard, men overkommelig for klassikerspesialister.

- Jeg har sett litt på det, og det ser knalltøft ut. Men det er ikke tøffere enn at noen sterke klassikerryttere kan være med helt til mål, sier belgieren.

- For Norges del må en se etter andre typer ryttere enn dem som er best i spurt. Lars Petter har en bra mulighet til å hevde seg om han tar steget opp igjen i Team Sky. Det skal passe som hånd i hanske for ham hvis han finner tilbake til nivået han viste i 2012, fortsetter Van Oudenhove.

Av andre norske som kan passe til den neste OL-konkurransen, peker han ut også de ferske proffene Sven Erik Bystrøm og Kristoffer Skjerping.

Noe for Edvald?
Treneren til Alexander Kristoff og Øster Hus-Ridley, Stein Ørn, har også tro på en Edvald Boasson Hagen i godt gammelt slag. Han snakket med procycling.no om OL-løypa tidligere i desember.

Til forskjell fra tidligere opplysninger om en løypeprofil for spurtere, mener treneren nå at en topplassering for Kristoff er lite sannsynlig.

• Les mer: Treneren tror Kristoff kan glemme OL-gull

- Nå ser det mer ut som Edvald peker seg ut som den vi må satse på. Lars Petter kan også gjøre det bra i en slik løype. Den krever at du både kan komme deg fort opp de 720 høydemeterne på den siste sløyfa, og at du klarer å henge med nedover igjen i ettertid, sier Ørn til procycling.no.

Han tror de mest opplagte vinnerkandidatene er typiske ryttere som hevder seg godt i klassikere som Liège-Bastogne-Liège.

- Når de fremste er kommet over stigningen den siste gangen er løpet satt. Hvis du skal ha en sjanse til å vinne, så må du kjøre veldig bra i bakkene. Jeg tror Vincenzo Nibali kan gjøre det bra, og det passer enda bedre for Alejandro Valverde. Michal Kwiatkowski er nok en annen sterk vinnerkandidat, påpeker Kristoffs trener.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no!