Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Utrolig at han får lov

Idrettssjef i Norges Tennisforbund, Øivind Sørvald, får kritikk for sine mange utenlandsreiser de siste åra.

KRITISERT: Idrettssjef i Norges Tennisforbund, Øivind Sørvald, er ofte å se på ulike internasjonale stevner. Nå blir forbundet kritisert for å reise verden rundt i stedet for å bruke ressursene på norske klubber. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
KRITISERT: Idrettssjef i Norges Tennisforbund, Øivind Sørvald, er ofte å se på ulike internasjonale stevner. Nå blir forbundet kritisert for å reise verden rundt i stedet for å bruke ressursene på norske klubber. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix Vis mer

- Jeg synes man har mistet retningssansen på hvor veien skal gå for tennissporten i Norge.

Det sier tennistrener og arrangør, Thomas Wettergreen til Dagbladet og retter pekefingeren mot idrettssjef Øivind Sørvalds reisevirksomhet.

Siden 2016 har Sørvald vært på 31 jobbreiser utenfor Norge. Det viser reiseregningene til Norges Tennisforbund som Dagbladet har fått innsyn i. Formålet med disse reisene er i all hovedsak internasjonale møter og konferanser.

I den samme perioden har mannen med det overordnede sportslige ansvaret i tennisforbundet bare vært på åtte besøk til norske klubber. Det forrige tilbake i mars 2018.

- Jeg synes den prioriteringen er helt meningsløs og jeg forstår ikke at ingen har stilt spørsmål ved hva slags bruk av ressurser dette er. Vi trenger alle disse ressursene ut til klubbene i Norge, sier Wettergreen.

Kritiserer prioriteringene

Idrettssjefen er ansvarlig for gjennomføringen av forbundets trenerutdanning og tennisskole. Likevel viser reiseregningene for de siste fire åra at Sørvald bare har holdt to trenerkurs i denne perioden.

I en pressemelding torsdag skriver Wettergreen:

- Etter min erfaring er det stort behov for støtteordninger (både menneskelige og økonomiske) til å sette i gang lokale prosjekter som spesielt retter seg mot barn og unge, men dette blir ikke prioritert i Tennisforbundet.

Til sammen har utenlandsreisene til Sørvald de siste fire åra kostet forbundet over 360 000 kroner. Dette er penger Wettergreen mener burde vært brukt på helt andre ting.

- Jeg har selv jobbet med mange klubber utenfor Oslo-området og jeg ser hvilke utfordringer som dukker opp. Det virker som Tennisforbundet er veldig langt unna disse klubbene og det er nesten utrolig at idrettssjefen får lov til å reise rundt på Tennis-norges bekostning og regning, forteller Wettergreen.

Konstituert generalsekretær Aslak Paulsen mener kritikken mot Sørvald blir helt feil. Det er Paulsen selv som har vært klubbansvarlig i NTF, og derfor er det hans ansvar å være kontaktpunktet mot medlemsklubbene og holde trenerkursene lokalt rundt omkring i landet.

- Sørvald har ansvaret for helheten i utdanningen, sier Paulsen til Dagbladet.

- Og det som er litt viktig her, er at Sørvald ikke har ansvaret for klubbene, men besøker veldig mange av dem likevel, fortsetter han.

Sørvald holder kurs for de mer viderekomne trenerne, og da foregår kursingen på Oslo Tennis Arena. Derfor er det heller ingen reiseregninger knyttet opp mot kursvirksomheten hans, forteller Paulsen.

INNER: Casper Ruud (21) er den første nordmannen til å vinne ATP-turneringen. Video: Eurosport Vis mer

Reagerer på dobbeltrolle

Ved siden av rollen som idrettssjef i Norges Tennisforbund har Øivind Sørvald det siste året vært Eurosports tennisekspert. Ved flere tilfeller har Sørvald vært på reise for tennisforbundet og Eurosport på samme tid. Det har flere i tennismiljøet reagert på.

- Jeg synes det er veldig rart at Tennisforbundet og styret kan tillate dette og det store spørsmålet er; er det så lite å gjøre på hjemmebane i norsk tennis at den som har det øverste ansvaret for idretten i Norge kan reise verden rundt og i tillegg ha en bijobb? Og hvilken interesse har dette for utviklingen av norsk tennis? spør Wettergreen.

Dagbladet har forsøkt å få kontakt med Øivind Sørvald i forbindelse med denne saken, men han ønsket ikke å stille. I stedet har Sørvald gitt fungerende generalsekretær i Tennisforbundet, Aslak Paulsen, oppgaven med å kommentere på hans vegne.

- Det vi er mest opptatt av er at vi er til stede der vi kan innhente kompetanse og få gode nettverk og ta det med hjem til Norge. Det er derfor vi er til stede i internasjonale fora, på Olympiatoppen, NIF (Norges idrettsforbund) eller på Norges idrettshøgskole, sier Paulsen til Dagbladet i et møte hos forbundet.

Paulsen forteller at Tennisforbundet nå skal gjennomgå Sørvalds og forbundets avtale med Eurosport.

- Vi synes i utgangspunktet at det er positivt, men vi er nødt til å sette oss ned og se på hvordan vi kan ha tydelige og klare forventninger mellom partene. Hva kan Eurosport forvente av Norges Tennisforbund, og hva kan Norges Tennisforbund forvente av Eurosport i et samarbeid.

Sportsdirektør Morten Johannessen i Discovery skriver i en mail til Dagbladet at Sørvald har en oppdragsbasert avtale med Eurosport, men at de ikke kan kommentere innholdet i kontrakten.

- Vi har spilt med helt åpne kort rundt Øivind Sørvalds ulike roller, og vi har vært åpne overfor seerne om hans ulike roller i sendingene våre. Vår vurdering er at Øivind Sørvald er Norges fremste ekspert på tennis, og tilfører sendingene noe ingen andre kan, fortsetter Johannessen.

KRITISERES: Tennisstjerna Elliot Benchetrit er i hardt vært etter at disse bildene begynte å sirkulere på nettet. Video:@Tennisportalen TV Vis mer

Tar initiativ til gransking

Paulsen og markedssjef Håkon Bjercke poengterer at Sørvalds medieopptredener er god markedsføring for norsk tennis.

- Vi synes jo at hvis vi får muligheten til å snakke litt om norsk tennis er det en fantastisk mulighet gjennom media, sier generalsekretær Paulsen.

- Øivind er en tennisentusiast, idrettsentusiast langt utover vanlige folk. Han lever og ånder for det her og har ekstremt lange dager. Vi er utrolig takknemlig for det i norsk tennis.

Den siste uka har TV2 og NRK belyst flere kritikkverdige forhold innad i Tennisforbundet i etterkant av at Alexander Kjær måtte trekke seg som generalsekretær etter en personalsak.

Tirsdag ba storklubbene Oslo Tennisklubb (OTK) og Holmenkollen Tennisklubb (HTK) om en uavhengig gransking av forbundet.

Den konstituerte generalsekretæren, Aslak Paulsen, er oppgitt over all kritikken som kommer gjennom mediene, og forteller at NTF nå har bestemt seg for å sette i gang med en ekstern gransking av forbundets drift og prioriteringer.

- Vi kan ikke ha det sånn som dette, så nå sier vi tydelig fra til klubbene at det skal være en ekstern gransking, slik at vi får rydda opp i misforståelser og områder NTF har forbedringspotensial på, sier Paulsen til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!