Da Kristine Stavås Skistad (21) debuterte med 5. plass i verdenscupdebuten på Lillehammer 30. november 2018 og ble juniorverdensmester i sprinten i Lahti i 2019 foran ess som Linn Svahn, Frida Karlsson og Helene Marie Fossesholm, skjøt forventningene i taket til hurtigtoget fra Konnerud.
Plutselig var hun en medaljekandidat i senior-VM i Seefeld, hvor bare et fall i semifinalen forhindret et sensasjonelt godt resultat signert den daværende junioren i møtet med verdenseliten.
Etter det har lite fungert for Stavås Skistad i skisporet, mens jevngamle Linn Svahn - som Skistad banket som junior - har blitt verdens beste sprinter og vunnet hele sju verdenscupseire individuelt allerede.
- Jeg vil si at jeg har vel så stort fartspotensial som Svahn, ja. Det har jeg vist tidligere. Jeg har ikke gitt opp håpet om å ta igjen Svahns forsprang på sikt. Men jeg trenger tid på å komme meg, forteller Kristine Stavås Skistad til Dagbladet.
Forrige sesong ble en stor skuffelse, som medførte at 21-åringen måtte restarte sesongen midtveis. Hun fikk til slutt den etterlengtede oppturen på hjemmebane med en knallsterk 4. plass i verdenscupsprinten i Drammen i mars.
Ti dagers full stopp
Da fortalte Stavås Skistad til Dagbladet at hun hadde funnet ut av problemene og at pila endelig var snudd i positiv retning.
Men denne vinteren har likevel vært et tilbakesteg. Sprinttalentet har gått i det hun beskriver som «den samme fella» som forrige sesong.
- For fire uker siden måtte jeg stoppe helt opp og ta en hvileperiode uten trening på ti dager. Jeg fikk veldig dårlig svar etter prologen på Lillehammer. Jeg merket signalene allerede før rennene på Beitostølen, og jeg har havnet i samme situasjon som i fjor. Det er utrolig kjipt, forteller Stavås Skistad til Dagbladet.
- Hvordan er det å kjenne på den følelsen?
- Ingenting er verre for oss som driver med dette, altså at kroppen ikke svarer på trening, fordi kroppen er så sliten. Det har vært to tunge år. I fjor måtte jeg begynne på nytt igjen etter Beito og bygge meg opp på ny. Nå må jeg gjøre det samme igjen. Det er kjedelig, erkjenner hun.
Konnerud-jenta, som i 2019 satte verdensrekord på 100 meter langrennssprint, tror årsaken til det er sammensatt.
- Det startet med at kroppen ikke fungerte etter samlinger med rekruttlandslaget. Samlingene er for tøffe for meg. Jeg har vært helt kjørt når jeg kommer hjem fra samling og bruker lang tid på å komme meg igjen. Så må jeg kjøre sprintøkter imellom, fordi det har vi ikke på samlinger. Jeg kan ikke fortsette med et opplegg som passer min kropp. Jeg må ta ansvar for egen utvikling.
Drastiske grep
Med et nytt treningsopplegg på bordet, utarbeidet i samarbeid med trener Per Ola Gasmann, har imidlertid kroppen begynt å respondere bedre igjen.
- Det handler om å få et optimalt opplegg som passer meg, slik at jeg får mange gode uker og framgang over tid. Jeg må gjøre det som gjorde at jeg var såpass bra for to år siden. Nå har jeg begynt med det, etter de dagene jeg tok helt fri. Jeg må ha en kropp som fungerer. Jeg kan ikke bli nedkjørt av treningen.
- Det er litt som i forrige sesong. Jeg brukte sesongen på å snu det med nytt opplegg og trodde jeg hadde løst det. Men så gikk jeg i samme fella igjen denne vinteren. Jeg burde gjort ting annerledes. Man glemmer fort. Jeg er ikke redd for å trene hardt og er ikke redd for å kjøre på. Det er ikke alltid like smart.
- Hvilke grep må du gjøre for å unngå å gjenta den samme feilen?
- Jeg har ikke fokus på det nå. Det må vi evaluere seinere. Nå forholder jeg meg til opplegget jeg har satt sammen med Per Ola. Så kjører vi tilsvarende som i fjor i første omgang og må evaluere framtidaseinere.
Etterlyser sprintlandslag
- Savner du et eget sprintlandslag for å kunne ha et opplegg som er enda mer tilpasset dine egenskaper?

- Ja, det er det ingen tvil om. Jeg ønsker et eget sprintlandslag. Men det har de sagt er uaktuelt. Samtidig virker det som de har et bra opplegg for sprinttrening på elitelandslaget.
Nå må hun prestere i lørdagens NM-sprint i klassisk i Granåsen for å oppnå målet om å kvalifisere seg til VM i Oberstdorf.
- Det sier seg selv at jeg må på pallen i hvert fall, om jeg skal kvalifisere meg til VM, erkjenner 21-åringen.
- Er det realistisk?
- Jeg har bygd meg opp igjen de siste fire ukene nå og føler at kroppen har fungert på trening igjen. Jeg har respondert bedre. Jeg har gjort alt jeg kan for å komme i form til NM-sprinten på lørdag, forteller hun.
- Hvordan er egentlig formen nå?
- Det er vanskelig å si hvordan jeg ligger an. Jeg har gjort mitt beste for å være i form. Jeg har vært ganske langt unna tidligere. Det bør være bedre enn det var på Beitostølen rent kroppslig, i hvert fall.

- Hadde veldig godt av smellen
- Trives du like godt i klassisk som skøyting, selv om du har best seniorresultater i skøyting?
- Det stemmer at jeg har gjort det best i skøyting på seniornivå. Jeg har for så vidt ikke gått så mange klassiskløp på seniornivå. Jeg liker begge stilarter. Jeg har tross alt junior-VM-gull i klassisk, svarer Stavås Skistad.