- Utrolig med to mann på pallen uten Petter på start

Djupvik jublet for sølv-Eldar og bronse-Martin.

(Dagbladet): 29 år etter at Oddvar Brå gikk inn til VM-gull på 15 kilometer i Holmenkollen, hvilte det største norske medaljehåpet på Eldar Rønning da samme distanse sto på programmet.

Med samme startnummer som Brå i sin tid hadde på brystet, 71, og på samme distanse lå 28-åringen fra Skogn lenge an til å gå skikongen fra Hølonda i næringen.

NRK sendte løpet fra 1982 i reprise som oppladning til dagens renn, og det hadde Rønning fått med seg før han satte seg i bilen til skistadion.

- Jeg så nummeret til Brå, og så at jeg hadde det samme nummeret selv. Jeg tenkte selvfølgelig mine tanker underveis, men det ble bare nesten, sier han.

Sjanseløs Sølv var imidlertid like godt som gull, da kroppen satte sine begrensninger i kampen mot klokka og finske Matti Heikkinen.

- Jeg er så fornøyd, og jeg er så jævla sliten. Jeg var bekymra på siste femmeren, for da begynte jeg å få skikkelig hammeren, sier Eldar Rønning til NRK.

- Jeg ville jo ta det gullet, men hadde ikke sjanse på slutten, da var jeg helt kjørt. Jeg synes jeg hadde gode ski, men tok ikke innpå Heikkinen nedover. Å ta medalje i Holmenkollen er ubeskrivelig. Jeg er så godt fornøyd, sier Rønning.

Ledet halvveis Da Rønning passerte sju kilometer med en ledelse på åtte sekunder ned til toer Heikkinen, så det ualminnelig lyst ut med tanke på norsk gulljubel, selv uten Petter Northug på startstrek.

- Jeg merket etterhvert at jeg hadde åpnet i hardeste laget, og man kan godt si at jeg gamblet litt. Det ble en hard sisterunde, men jeg er utrolig fornøyd med sølv, sier Rønning.

Kapasitetsløperen Heikkinen hadde en bedre avslutning inne, gikk en strålende siste halvdel av løpet, og slo Rønning med 13,1 sekunder i mål.

Etterlengtet Triumfen var sårt etterlengtet for finsk herrelangrenn, som har slitt med å karre seg ut av hengemyra de har kavet i siden skandalene på hjemmebane i Lahtis i 2001.

- Mye, svarer Heikkinen på spørsmål fra NRK om hva dette betyr for finsk langrenn.

Finnenes norske trener Magnar Dalen skryter av gullvinnerens utholdenhet og hans evne til å tåle smerte .

TOK UT ALT: Matti Heikkinen (midten) tok ut absolutt alt på dagens 15 kilometer, og ble belønnet med VM-gull. Her får han hjelp av finnenes norske trener Magnar Dalen (t.v.) og lagkamerat Sami Jauhojärvi.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/ DANIEL SANNUM LAUTEN
TOK UT ALT: Matti Heikkinen (midten) tok ut absolutt alt på dagens 15 kilometer, og ble belønnet med VM-gull. Her får han hjelp av finnenes norske trener Magnar Dalen (t.v.) og lagkamerat Sami Jauhojärvi.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/ DANIEL SANNUM LAUTEN Vis mer

- Heikkinen er en fascinerende personlighet med veldig høy syretoleranse, sier  Dalen til NRK.

- For fire år siden satte han ny rekord opp det vi kaller Schladming-bakken, da skjønte vi at dette kunne bli en helt spesiell type.

Dalen mener Heikkinen ikke var blant de ypperste favorittene på dagens øvelse, men én av de 10-20 bak favorittene som kunne vinne om alt klaffet.

- Han har en ekstra turbo som gjør at han kan ta ekstra ut av kroppen. Og han tåler veldig mye smerte, sier treneren.

Etter å ha trøblet litt med skiene på klassiskdelen på kvinnenes skiathlom, har finnene hatt utmerket utstyr både på kvinnenes 10-kilometer i går og guttas 15-kilometer i dag.

GOD DEBUT: Petter Eliassen leverte en meget god mesteskapsdebut da han ble nummer 15, og meldte seg på i stafettdiskusjonen i samme slengen.Foto: Eirik Helland Urke/Dagbladet
GOD DEBUT: Petter Eliassen leverte en meget god mesteskapsdebut da han ble nummer 15, og meldte seg på i stafettdiskusjonen i samme slengen.Foto: Eirik Helland Urke/Dagbladet Vis mer

- De to siste dagene har det vært fantastiske ski, sier Dalen.

Han tror et finsk langrennsgull - det første på mange år på herresiden - vil bli meget godt mottatt i Finland.

- Det betyr mye, og det skulle ikke overraske meg om Matti Heikkinen blir kåret til årets idrettsutøver etter dette her, sier Magnar Dalen.

Alternativ oppladning Også Rønning gledet seg stort over sin andre individuelle VM-medalje i karrieren. Den blide nordtrønderen har valgt en annerledes VM-oppladning enn sine landslagskolleger.

Han var ikke med på høydeoppholdet i Seiser Alm, og han sto også over den doble jaktstarten på søndag for å stille best mulig rustet til dagens distanse, og han føler han fikk godt betalt.

- Helt fantastisk artig! Jeg har hatt en plan jeg hadde tro på, da jeg ikke dro i høyden. Jeg var tung i Drammen forrige helg, men kjente i går at det kunne bli et fantastisk løp, sier Rønning.

Nervøs Sundby På en dag da de beste løperne i verdenscupen ikke fikk det til å stemme, tok Rønning sølvet og Martin Johnsrud Sundby bronse, noe som lover særdeles godt foran fredagens stafett der duoen skal gå de to klassiske etappene for Norge.

KLARTE SEG BRA: Sjur Røthe ble nummer 22.Foto: Eirik Helland Urke/Dagbladet
KLARTE SEG BRA: Sjur Røthe ble nummer 22.Foto: Eirik Helland Urke/Dagbladet Vis mer

- Det var utrolig å komme i mål og se Martin ligge der og vri seg, og vite at han hadde bronse og jeg hadde sølv, sier Rønning.

Sundby var minst like glad etter å ha vært i overkant nervøs kvelden i forveien av hans beste distanse i VM.

- Nå er det så mye følelser og glede. Det var en drøm som gikk i oppfyllelse. Det var en tung dag i dag, og jeg måtte slite livet av meg. Jeg var mye mer nervøs i dag enn jeg var på søndag. Det kriblet voldsomt i går kveld, og jeg liker ikke å være så urolig før et løp. Jeg måtte roe ned og gjøre mine ritualer. Likevel var jeg innmari spent på start. Men jeg fikk fantastisk hjelp av alle i Kollen, som hjalp meg fram til medalje, sier Røa-løperen etter bronsen.

Lettet Djupvik Dagens gladeste mann var likevel herretrener Morten Aa Djupvik, som har måttet leve med stadig tilbakevendende kritikk om at det ikke gror godt nok bak Petter Northug i norsk distanselangrenn.

- Det er helt utrolig moro at vi har to mann på pallen, og det uten at Petter stiller, sier Djupvik til NRK.

- Dette synker vel inn etter hvert, legger han til.

Mesterskapsdebutant Petter Eliassen gikk også et meget godt løp, og ble nummer 15. Heller ikke Sjur Røthe gjorde seg bort med sin 21.-plass.

PS! Svenskene hadde store forhåpninger til Daniel Rickardsson etter utklassingsseieren i Drammen helgen før VM. I stedet endte det med fullstendig smørefiasko for de blågule: Johan Olsson ble bestmann på 17.-plass, Anders Södergren ble nummer 22, Marcus Hellner 34 og forhåndsfavoritt Rickardsson 42 - håpløse 3.12 bak Heikkinen.

LETTET: Herretrener Morten Aa Djupvik gledet seg stort over to individuelle medaljer uten Petter Northug på startstrek.Foto: Lise Åserud / Scanpix
LETTET: Herretrener Morten Aa Djupvik gledet seg stort over to individuelle medaljer uten Petter Northug på startstrek.Foto: Lise Åserud / Scanpix Vis mer