Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Utrolig norsk storeslem. Svenskene trøster seg med Melodi Grand Prix

Sju norske blant de åtte beste.

STORESLEM: Det ble trippelt norsk og sju nordmenn blant de åtte beste under dagens verdenscuprenn på Lillehammer.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
STORESLEM: Det ble trippelt norsk og sju nordmenn blant de åtte beste under dagens verdenscuprenn på Lillehammer. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

(Dagbladet): Martin Johnsrud Sundby var omtrent like suveren som det Therese Johaug var tidligere i dag og tok en suveren seier på 30 kilometer fellesstart med skibytte.

Bak den suverene nordmannen var det enda flere nordmenn. Akkurat som i Kuusamo ble det norsk storeslem under dagens konkurranse i knalltøffe norske løyper med sju nordmenn blant de åtte beste.

- Dette er det beste løpet jeg har gått noensinne. Jeg har ikke opplevd en så bra følelse før. Ingenting kunne stoppe meg. Og se på laget vårt: Jeg er så stolt av guttene. Det er så gøy, sier Sundby til NRK.

Sundby vant med 44 sekunder foran Niklas Dyrhaug og Hans Christer Holund. Sjur Røthe kapret 4. plassen etter en eventyrlig god skøytedel. Maurice Manificat ble beste utlending på 5. plass, mens også Petter Northug, Emil Iversen og Anders Gløersen var blant de åtte beste.

Martin Johansson var beste svenske på en 12. plass. I Expressens livestudio trøstet svenskene seg med at Sverige som regel bruker å slå Norge i Melodi Grand Prix.

I langrennssporet virker de å ha resignert. I langrennssporet har de norske løperne så langt denne sesongen vært fullstendig suveren, så suverene at mange mener det er skadelig for idretten.

Utrolig starttempo Sundby gjorde som Therese Johaug og dro i gang et vanvittig tempo fra første stavtak. De norske langrennskollegene hadde tydeligvis en følelse av at Sundby ville gå ut så offensivt og posisjonerte seg i ryggen til verdenscuplederen.

Etter to kilometer hadde Sundby sprukket opp hele feltet. Bare Niklas Dyrhaug og Didrik Tønseth klarte å følge da en norsk trio utkrystalliserte seg i front.

- Jeg tror jeg aldri har sett at et så langt løp har blitt godt så fort så tidlig, mener NRKs ekspertkommentator Jens Arne Svartedal.

Den russiske duoen Aleksandr Legkov og Maxim Vylegzhanin skjønte alvoret og fikk etter hvert kontakt med den norske tettrioen. Det samme gjorde også Hans Christer Holund og italieneren Francesco de Fabiani, som har åpnet sesongen knallsterkt.

Rykket ifra på skøytedelen Etter hvert måtte russerne Legkov og Vylegzhanin slippe, slik at tetgruppa ble bestående av fire nordmann og én italiener. Dernest måtte Tønseth slippe, mens også de Fabiani fikk fartstrøbbel rett før skibytte.

I stedet kom Emil Iversen, som nylig avsluttet sitt forhold til Heidi Weng, helt opp til italieneren i kampen om 4. plassen. I tettrioen rykket Sundby ifra Dyrhaug og Holund nesten rett etter skibytte.

Verdenscupleder Sundby viste at han er verdens suverenet beste langrennsløper for øyeblikket. Da Sundby først fikk en luke etter 16 kilometer, var 31-åringen i en helt egen klasse.

Sundby bare økte og økte, og spenningen om seieren ble etter hvert ikke-eksisterende. Men om pallplasseringene ble det mer spenning da Northug plutselig våknet og avanserte mange plasser sammen med Manificat.

Men de kom aldri helt opp til pallkampen, hvor Dyrhaug til slutt fikk en luke på Holund. Røthe avsluttet knallsterkt og sørget for firedobbelt norsk.

SUVEREN:
Martin Johnsrud Sundby var nok en gang helt overlegen da han utklasset alle på Lillehammer.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
SUVEREN: Martin Johnsrud Sundby var nok en gang helt overlegen da han utklasset alle på Lillehammer. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media