SJOKK I SAN JOSE: Den ukjent Toms Skujin? holdt unna for favorittene på tredje etappen i Tour of California med et imponerende 50 kilometer langt solobrudd. Den 23 år gamle latvieren tok også over ledelsen sammenlagt i det amerikanske etapperittet. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)
SJOKK I SAN JOSE: Den ukjent Toms Skujin? holdt unna for favorittene på tredje etappen i Tour of California med et imponerende 50 kilometer langt solobrudd. Den 23 år gamle latvieren tok også over ledelsen sammenlagt i det amerikanske etapperittet. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)Vis mer

Utrolig soloseier i California

Latvisk 23-åring snøt Sagan for ledertrøya.

(procycling.no): Med en imponerende soloseier til Toms Skujins (Hincapie Racing Team) tok Tour of California en uventet vending på tredje etappe til San Jose natt til torsdag.   

Skujins pilte avgårde fra sine bruddkamerater på den høyt kategoriserte Mount Hamilton med et forsprang på fire minutter da 55 kilometer gjensto. Feltet var imidlertid ikke i stand til å innhente den latviske 23-åringen som krysset målstreken ett drøyt minutt foran feltet. Den overraskende etappeseieren ble også belønnet med gul ledertrøye.  

Peter Sagan (Tinkoff-Saxo) vant spurten i feltet bak og tok dermed sin tredje strake andreplass i rittet. Franskmannen Julian Alaphilippe (Etixx-QuickStep) spurtet inn til tredjeplass i det som var en kupert finale opp til mål.  

Mark Cavendish (Etixx-QuickStep), vinner av rittets to første etapper, kom inn med en gruppetto og mistet sammenlagtledelsen. I den gruppen satt også rittets eneste norske deltaker, Kristoffer Skjerping (Cannondale-Garmin).  

- Dette er stort. Ganske enormt for oss... Jeg visste at bruddet hadde en mulighet i dag, sier Skujins — som var Latvias landeveismester i U23-klassen for to år siden.  

- De siste kilometerne var bare ren smerte. Beina mine låste seg. Jeg hadde ikke mulighet til å sykle fortere, sier Skujins — som likevel klarte å øke sin ledelse i den siste klatringen opp til mål.  

Rask åpning

Etappens første time så mange mislykkede bruddforsøk, og det var ikke før etter 40 kilometer, da Daniel Oss (BMC) dro med seg seks andre ryttere, at en utbrytergruppe etablerte seg. Der satt også Skujins, Roy Curvers (Giant-Alpecin),Travis Meyer (Drapac), Jonny Clarke (UnitedHealthcare), Oscar Clark (Hincapie) og Evan Huffman (Team SmartStop).  

Italienske Oss var også i brudd på andre etappe og fortsatt oppsamlingen av klatrepoeng på veiene rundt San Jose, der arrangøren hadde penslet inn én andrekategori og fire fjerdekategori.  

Men på den tøffeste klatringen, hors catégorie stigningen til Mount Hamilton, seilte Skujins over toppen først, hele 1.35 foran sine bruddkamerater. Den unge latvieren hadde fire minutter ned til feltet der Tinkoff-Saxo hadde tatt opp jakten for fullt.   

Sagan mistet kontakt

Skujins ga imidlertid alt for å holde unna i den tekniske utforkjøringen og var flere ganger nære ved å fyke av veien. Hincapie-rytteren var også heldig da Tinkoffs jakt mistet fremdrift idet Sagan ble distansert over toppen og måtte kjøre seg opp igjen til feltet via bilkøen.  

Sagan så likevel lenge ut som en troverdig vinner på etappen, men slovaken hadde ikke regnet med kreftene som bodde i den ensomme Skujins i front. Og etter hvert som Sagan brukte opp sine hjelpere i vinden ble det klart at latvieren hadde tuktet dem alle.

Skujins krysset målstreken 1.06 foran feltet i det som var hans første profesjonell seier.