VILL JUBEL: Boasson Hagan i ekstase etter seier på 19. etappe i Tour de France. EPA/YOAN VALAT
VILL JUBEL: Boasson Hagan i ekstase etter seier på 19. etappe i Tour de France. EPA/YOAN VALATVis mer

Tour de France 2017:

– Utrolig viktig for Edvalds karriere

Lettelse og jubelrus for Dimension Data etter Boasson Hagens seier.

SALON-DE-PROVENCE (procycling.no): Noen ganger kommer teknologi i veien for en god historie. Det var tilfellet på den sjuende Tour de France-etappen, da Marcel Kittel spurtslo Edvald Boasson Hagen med en ubetydelig piksel.

Men på den 19. etappen hadde nordmannen til hensikt å gi målfotopersonellet dagen fri.

2.7 kilometer fra mål rykket Dimension Data-rytteren fra bruddet som hadde gått tidlig på etappen, og så seg ikke tilbake før han krysset målstreken i Salon-de-Provence i ensom majestet.

– Det har vært flere fotofinish nå. Det er fantastisk at vi endelig lykkes.

Jeg er utrolig fornøyd med at ingen kunne følge meg. På den måten slapp jeg å gjøre noe fotofinish i dag, sier en lettet Boasson Hagen til procycling.no og resten av pressekorpset.

Bak ham står en stor norsk kontigent og synger «Norge, Norge, Norge». Norges 17. etappeseier i Tour de France kom 30 år etter Dag Otto Lauritzen sørget for den første på Luz Ardiden.

Den kom også etter «mye nesten» for Boasson Hagens del, som måtte ta over spurtrollen i Dimension Data etter at Mark Cavendish krasjet ut på etappe fire.

Rudsbygden tok stafettpinnen fra den langt mer meriterte spurteren Cavendish med en salig blanding av beven og fandenivoldskhet. Frem til denne fredagen sto han med to andreplasser og to tredjeplasser. Nære, men ikke helt, og som alle andre satt på plass av tyskeren Kittel.

Posisjoneringer skortet i Rodez og Romans, og girvalget var feil i Pau, mens avansert målfototeknologi kom i veien for en tour-legende i Nuit-Saint-Georges, der nordmannen kanskje burde delt seieren med Kittel.

Men med både Kittel, Arnaud Démare og Peter Sagan ute, og Alexander Kristoff sterkt redusert etter en velt, pekte flere på Boasson Hagen som en av favorittene til å vinne en eventuell spurt. Nordmannen var imidlertid forberedt på flere scenario og så sitt snitt til å gå i brudd, fremfor å vente på en massespurt.

– Å være så nære så mange ganger har gitt meg selvtillit i denne touren. Det er alltid synd ikke å vinne. Så denne etappen ville jeg vinne så utrolig mye. Laget har vært godt i hele touren og endelig fikk jeg seieren som laget fortjente, sier nordmannen etter å ha vunnet den lengste etappen i årets ritt.

– Det var mye angrep ved starten i dag og høy fart. Heldigvis var laget godt foran og vi klarte å plassere meg i bruddet. Vi var en stor gruppe og jeg er fornøyd med at vi jobbet bra sammen, sier Boasson Hagen etter sin tredje etappeseier i Tour de France totalt.

Taktisk klok

30-åringen var en markert rytter i det 20 rytter sterke bruddet som etablerte seg i bakkene etter starten i Embrun. Etter å ha vist seg frem i spurtene på etappene forut, var det klart for mange at den raskeste i utbrytergruppen var Boasson Hagen.

Som eneste Dimension Data-rytter i frontgruppen måtte han også disponere kreftene godt. Spesielt på 3. kategorien Col du Pointu (5.8 km à 4.1 prosent), der han hadde is i magen og holdt seg unna motvinden.

Boasson Hagen har vist seg overivrig i liknende situasjoner tidligere, jamfør finalen av Paris-Roubaix i 2016. Denne gang var det imidlertid nordmannen som ga rivalene en taktisk leksjon.

Grundig forberedt på hvordan finalen så ut, kunne han i en rundkjøring tre kilometer fra mål skaffe seg en luke sammen med Nikias Arndt (Team Sunweb) og avgjøre rittet.

– Jeg var forberedt på å gjøre en spurt. Men jeg tenkte også at angrepene ville komme. Jeg var forberedt på alt egentlig. Jeg hadde ikke tenkt å gjøre et angrep der jeg angrep. Men da alle gikk på venstre side av rundkjøringen, og høyre siden var kortene, bestemte jeg meg for å gjøre et skikkelig angrep. Arndt gjorde et angrep før meg, på høyre siden. Jeg satt på hjulet hans og kunne kontre. Jeg er utrolig glad for at det funket, sier Boasson Hagen.

Gruppen ble splittet av Orica-rytterne Jens Keukeleire og Michael Alabasini 19 kilometer fra mål. I tillegg til Boasson Hagen, klarte Sylvain Chavanel (Direct Énergie), Daniele Bennati (Movistar), Thomas De Gendt (Lotto Soudal), Jan Bakelants (Ag2r), Elie Gesbert (Fortuneo) og Arndt (Team Sunweb) å komme seg over. Gruppen som hadde overflod av både rutine og kjørestyrke, ble imidlertid grundig overlistet av en ustoppelig Boasson Hagen.

– Det gir alltid selvtillit å vinne. Men jeg så ikke på meg selv som veldig mye sterkere enn de andre. Kanskje i en spurt. Jeg var bekymret for at noen skulle angripe på de siste kilometerne, slik jeg til slutt gjorde. Men jeg følte meg ikke så sliten på slutten heller, og brukte ikke så mye energi på å sitte i gruppen. Jeg er glad for at samarbeidet fungerte så bra også. Vi hadde sett video av finalen før etappen, og visste dermed at høyre siden (av rundkjøringen) var kortere og raskere, avslører Boasson Hagen med en fornøyd smil.

- Gamle Eddy har en 6. sans

Smilte gjorde også Douglas Ryder, teamsjef i Dimension Data. Laget som startet touren med en ambisjon om å nærme seg Eddy Merckx sin etappeseierrekord med Cavendish, ble rystet i sine grunnvoller da briten veltet stygt på oppløpet i Vittel. En velt som førte til Peter Sagans diskvalifikasjon.

Med Boasson Hagen i spisser har det sørafrikanske laget klart å mobilisere på nytt.

– Med kraften Eddy har på slutten, som han bruker til å holde helt inn… Det er ikke til å tro. Er man veldig godt forberedt og ser nøye på løypen… Jeg tror vi hadde rytteren som var best forberedt i det bruddet, sier Ryder til procycling.no, VG og Cyclingnews i intervjusonen.

– Vi er veldig godt forberedt. Vi har en bil som kjører en halvtime før rittet og sjekker alle løypene. Dette for å finne de raskeste linjene og vi sa «2.7 kilometer fra målstreken, ta høyre i rundkjøringen». Man kunne se at alle gikk venstre, mens han og Nikias Arndt gikk til høyre og fikk 10 meter. Etter det var rittet gjort, sier teamsjefen.

Ryder har latt seg imponere over nordmannens mentale styrke etter at han ble tvunget til å ta over lederrollen i laget. Spesielt etter at klassikersesongen ikke levde opp til forventningene.

– Dette er tredje året hans på laget vårt. Vi har sett talentet og potensialet hans. Han er en snill fyr som jobber hardt og tror på seg selv. I vårt lag får han mulighetene som han ikke har fått før. Han var skuffet over klassikerne i år. Og ville virkelig ha et godt Tour de France. Da Mark krasjet sa jeg til Edvald at dette var hans sjanse. En dør åpnet seg for han. Han hadde troen og dette er hans beste Tour de France, sier Ryder.

Følelsen av lettelse og gledesrus var ikke til å ta feil av rundt Dimension Data-laget etter etappeseieren fredag. Ryder sier dagen minnet om da Cavendish tok den gule trøyen på første etappe i 2016.

– I dag er følelsen den samme. Det var en vakker følelse for Mark i fjor. Han fikk den gule trøyen som han aldri hadde hatt før. Det var episk. Han var så godt forberedt. Han kom til touren i fjor som om det bare var et endagsritt. Han brydde seg bare om den dagen. Og dette var samme for oss. Hele laget var all inn for Mark i utgangspunktet. Eddy hadde noen sjanser, men det var de samme dagene som gjaldt for Peter Sagan, de mellomharde etappene. Men måten han har tatt ansvar og prestert med to andreplasser, to tredjeplasser og nå seier. Dette er episk for oss, sier Ryder – som lot seg imponere av nordmannens instinkter i finalen.

– Gamle Eddy har en sjette sans. Rytterne føler slike ting. Er man skikkelig årvåken, så merker man om man har ryttere rundt seg eller ikke. Han hadde troen på seg selv i dag. For hans karriere og veien videre er dette utrolig viktig. Dette er stort. Jeg er glad han er på mitt lag, sier Ryder og avslører hvor selvsikker Boasson Hagen kanskje følte seg før etappestart fredag morgen.

– Vi sendte meldinger til hverandre før etappen. Jeg skrev «Eddy, håper å se deg på podiet. Lykke til, har tro på deg selv». Han svarte bare «Takk, jeg skal se etter deg fra podiet». Han ville vinne så mye.