Utrolig VM-trend

De siste 40 åra har VM-finalen bestått av minst én spiller fra to av Europas storklubber.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

OPPRETTHOLDER TREND: Kingsley Coman (nummer 20) og Dayot Upamecano (nummer 18) spiller begge i Bayern München. Foto: Odd ANDERSEN / AFP / NTB
OPPRETTHOLDER TREND: Kingsley Coman (nummer 20) og Dayot Upamecano (nummer 18) spiller begge i Bayern München. Foto: Odd ANDERSEN / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alt om VM

Frankrike - Marokko 2-0

AL KHOR (Dagbladet): Det blir for mange en drømmefinale når regjerende verdensmester Frankrike og Argentina skal gjøre opp om VM-gullet i Lusail søndag.

Samtidig vil finalen ha noe som samtlige VM-finaler siden 1982 har hatt: minimum én spiller fra italienske Inter eller tyske Bayern München. Kilde: FIFA.

Som den italienske og anerkjente ESPN-journalisten Gabriel Marcotti skriver på Twitter:

«Sannsynligvis ganske meningløst og grunnen er nok tilfeldigheter. Men det er ganske kult at Bayern og Inter vil ha en spiller i VM-finalen, slik de har hatt de siste 40 årene.»

Det er nok tilfeldig at det er akkurat de to europeiske storklubbene som VM etter VM makter å få med seg en spiller i finalen, samtidig er det en rekke som har vokst seg å bli ganske imponerende.

Det er 39 spillere fra de to klubbene som har spilt i VM-finaler de siste 40 årene.

Lurer du på hvem? Her er hele lista VM for VM-finaler siste 40 år:

1982

Italia vant 3-1 mot Vest-Tyskland i finalen.

Giuseppe Bergomi, Gabriele Oriali og Alessandro Altobelli spilte for Inter, mens Paul Breitner, Wolfgang Dremmler og Karl-Heinz Rummenigge spilte for Bayern München.

Altobelli og Breitner scoret i finalen.

1986

Argentina vant 3-2 mot Vest-Tyskland i finalen.

Karl-Heinz Rummenigge spilte for Inter, mens Lothar Matthäus, Norbert Eder og Dieter Hoeneß spilte for Bayern München.

Rummenigge scoret for Vest-Tyskland.

1990

Vest-Tyskland kom til sin tredje strake finale. Denne gangen ble det 1-0-seier mot Argentina.

Andreas Brehme, Lothar Matthäus og Jürgen Klinsmann spilte for Inter, mens Klaus Augenthaler, Jürgen Kohler og Stefan Reuter spilte for Bayern München.

Brehme scoret seiersmålet i finalen.

1994

Brasil vant 3-2 (0-0) etter straffesparkkonkurranse mot Italia.

Nicola Berti spilte for Inter, mens Jorginho spilte for Bayern München.

1998

Frankrike vant 3-0 mot Brasil i finalen.

Ronaldo og Youri Djorkaeff spilte for Inter, mens Bixente Lizarazu spilte for Bayern München.

2002

Brasil vant 2-0 mot Tyskland i finalen.

Ronaldo spilte for Inter, mens Jens Jeremies, Thomas Linke, Carsten Jancker og Oliver Kahn spilte for Bayern München.

Ronaldo scoret begge målene.

2006

Italia vant 5-4 (1-1) mot Frankrike etter straffesparkkonkurranse.

Marco Materazzi spilte for Inter, mens Willy Sagnol spilte for Bayern München.

Materazzi scoret for Italia.

2010

Spania vant 1-0 mot Nederland etter ekstraomganger.

Wesley Sneijder spilte for Inter, mens Mark van Bommel og Arjen Robben spilte for Bayern München.

2014

Tyskland vant 1-0 mot Argentina etter ekstraomganger.

Rodrigo Palacio spilte for Inter, mens Manuel Neuer, Jérôme Boateng, Philipp Lahm, Bastian Schweinsteiger, Toni Kroos, Thomas Müller og Mario Götze spilte for Bayern München.

Götze scoret kampens eneste mål.

2018

Frankrike slo Kroatia 4-2.

Kroatia-duoen Marcelo Brozovic og Ivan Perisic spilte for Inter, mens franske Corentin Tolisso spilte for Bayern München da han kom innpå som innbytter i det 73. minuttet.

Perisic scoret det ene målet.

2022

Frankrike - Argentina søndag 16.00.

Argentinske Lautaro Martinez spiller for Inter, mens Bayerns Dayotchanculle «Dayot» Upamecano, Benjamin Pavard og Kingsley Coman spiller for Bayern München.

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer