Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Utrolige Bjørndalen ble tidenes utøver: - Livet er for kort til å gi opp

Hyllet av Dæhlie.

- GRATTIS, OLE: Bjørn Dæhlie var en av de første gratulantene da Ole Einar Bjørndalen vant sprinten i Sotsji. Foto: Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
- GRATTIS, OLE: Bjørn Dæhlie var en av de første gratulantene da Ole Einar Bjørndalen vant sprinten i Sotsji. Foto: Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix Vis mer

• Stem på din Folkets Idrettspris-kandidat lenger ned i saken! Vi trekker ut tre vinnere som får tilsendt gavekort til en verdi av 1000 kroner.

(Dagbladet): Ole Einar Bjørndalen (40) dro til OL i Sotsji som en slags outsider: Han ble vurdert som den gamle ringreven som kanskje kunne heve seg hvis en av de egentlige favorittene ikke fikk det til.

Før åpningsrennet i skiskyting, sprinten 8. februar, sa han til Dagbladet at det kunne være mulig å ta igjen Bjørn Dæhlie på lista over tidenes største vinterolympiere i løpet av mesterskapet i Russland.

- Har jeg flaks, har jeg mulighet til å gå forbi ham, sa Bjørndalen beskjedent til Dagbladet.

Knuste alle Men legenden fra Simostranda hadde ikke flaks. Han var bare god. Ekstremt god. For selv om det var 727 dager siden han sist hadde vunnet et skiskytterrenn, klinte han til fra start på sprinten.

KJENT SMAK: En fantastisk Ole Einar Bjørndalen vant sprinten i Sotsji. Foto: Claudio Bresciani / TT / NTB Scanpix
KJENT SMAK: En fantastisk Ole Einar Bjørndalen vant sprinten i Sotsji. Foto: Claudio Bresciani / TT / NTB Scanpix Vis mer

Han gikk som om det skulle vært 2002 gjennom de ti kilometrene, og da betydde det lite at han skjøt på seg en strafferunde.

Løperne som skjøt fullt gikk nemlig ikke fort nok, og i kjent Bjørndalen-stil vant han det som endte på et sekunddrama. Bronsevinner Jaroslav Soukup og sølvvinner Dominik Landertinger var henholdsvis 5,7 og 1,3 sekunder bak i mål.

- Det ligger fire års arbeid bak denne seieren. Det er veldig lenge siden jeg vant siste renn, men livet er for kort til å gi opp. Det har vært noen tunge år, med en del problemer de siste åra. Heldigvis har motivasjonen alltid vært like stor, sa Bjørndalen til Dagbladet etter målpassering.

- Dæhlie størst 40-åringen gliste fra øre til øre. Takket for gratulasjonene fra hele kloden. Nå hadde han like mange OL-medaljer som Bjørn Dæhlie. Ingen vinterolympiere kunne skilte med flere.

- Ole Einar er uten tvil tidenes olympier. Det er en glede at han ribber meg for rekordene, sa Dæhlie, som var en av de første gratulantene i målområdet, til Dagbladet.

Gullgutten sjøl var fortsatt like ydmyk.

- Vi har flere konkurranser i dag enn det Bjørn hadde, så for meg er han fortsatt den største utøveren gjennom tidene. Og det vil han i mine øyne også alltid være, svarte Bjørndalen.

Best til slutt 40-åringen var imidlertid ikke tidenes største helt ennå. Joda, han hadde like mange OL-medaljer som Dæhlie, men langrennslegenden sto med flere gull.

Det rettet Bjørndalen imidlertid på under mixed-stafetten 19. februar. Veteranen gikk en kanonetappe da Norge vant overlegent.

Nå er det ingen som har flere gull (åtte) eller medaljer (13) enn Ole Einar Bjørndalen i vinter-OL. Sånn sett er det kanskje på sin plass at 40-åringen ble kåret til Sotsji-OLs beste mannlige utøver.

Og noen uker seinere røpet han at han like gjerne ville ta to nye år som skiskytter.