Utrolige Markus (18) RBK-helt igjen

Sikret seieren i sluttminuttene mot Brann.

UNIKUM: Markus Henriksen (18) (midten) slutter ikke å imponere i gjennombruddssesongen i RBK-trøya. Søndag scoret han to ganger og ble matchvinner mot Brann.Foto: Digitalsport
UNIKUM: Markus Henriksen (18) (midten) slutter ikke å imponere i gjennombruddssesongen i RBK-trøya. Søndag scoret han to ganger og ble matchvinner mot Brann.Foto: DigitalsportVis mer

||| (Dagbladet): Brann - Rosenborg 2-3.

Vålerenga la et visst press på serieleder Rosenborg etter å ha kjempet seg til 4-3 seier i en vanskelig bortekamp mot Viking i Stavanger lørdag.

Det tilsynelatende ustoppelige trønderske gulltoget forvillet seg inn på et sidespor mot Viking på Lerkendal forrige helg, og en skrekkelig forestilling i Leverkusen i Europa League på torsdag var et nytt vitnesbyrd om at trønderne henger i tauene etter et morderisk kampprogram i august og september.

Utfordringen RBK sto overfor i Brann i Bergen, en klassiker i norsk klubbfotball, var kanskje ikke den man ønsket seg da en negativ trend skulle snus.

Men Rosenborg har en særegen evne til å vippe tette tippeligakamper i sin favør, og de har en helt spesiell 18-åring med uvanlige matchvinneregenskaper.

Når historien om 2010-sesongen skal skrives, kan man vie et eget kapittel til Markus Henriksen.

- Han utvikler seg hele tiden og kommer til å bli en god fotballspiller. Hvor god vil bare framtiden vise, sier trenervikar Nils Arne Eggen, ifølge NTB.

Sju poeng
Mot et hardtkjempende og effektivt Brann-lag, som slo tilbake ved to anledninger, skulle midtbaneeleganten utgjøre forskjellen da han to minutter før slutt sendte i vei et forsøk fra distanse.

Riktignok var han heldig da ballen endret retning i en rusten Christian Kalvenes og gjorde oppgaven vanskelig for Håkon Opdal, men det føltes likevel ikke som noen tilfeldighet da ballen suste inn bak Brann-kapteinen.

- Etter 2-2 var de heldige som fikk 3-2. Da lå det litt i kortene at vi skulle få det. Da hadde vi tatt litt over og de ble én mann mindre. Det kom litt ut av intet. Men alt sett under ett så er Rosenborg hakket bedre enn oss. Det er viktig å være ærlig nok til å si det. Markus er god til å skyte, så det er dumt å stå å se på, sier Brann-trener Rune Skarsfjord til TV 2 Sporten.

Scoringen, Henriksens andre i kampen, var nok til å sikre seieren for Rosenborg, som dermed holder avstanden ned til Vålerenga på relativt komfortable sju poeng med seks kamper igjen å spille.

Perle
Rosenborg begynte smånervøst på Brann stadion, og det var hjemmelaget som virket friskest i åpningsminuttene, men de gode tendensene, ble med tendenser for etter 11 minutter mottok Markus Henriksen ballen i mellomrommet mellom Branns midtbane og forsvar.

Christian Kalvenes rygget nølende, og tillot Henriksen å sikte inn høyreslegga. I perfekt balanse og med strak vrist, feide tenåringen Rosenborg i ledelsen med et skudd Håkon Opdal var sjanseløs på å avverge.

Scoret etter Prica-miss
Det var en scoring som spredte trygghet i RBK-laget, som burde bygget videre på ledelsen da Rade Prica umarkert fikk avslutte med hodet fra fem-seks meter, men ballen endte rett på Opdal.

I stedet gikk vertene rett i angrep. Ballen havnet etterhvert hos Diego Guastavino, som så seg om etter pasningsalternativer. Det fant han i Birkir Sævarsson på et sugende offensivt løp i midten.

Mattias Bjärsmyr så ut til å ha full kontroll, men klarte på underlig vis ikke å rydde opp. Dermed endte ballen hos den islandske høyrebacken som enkelt bredsidet inn 1-1, som sto seg til pause.

Tvilsom straffe
På tross av utligningen, beholdt Rosenborg initiativet og spilte seg til flere gode muligheter etter hvilen. Nykommeren Bakary Saré headet blant annet ballen over fra tre meter på smått komisk vis etter 52 minutter.

Fem minutter seinere fikk Prica en ny mulighet à la den han fikk i første omgang, men også denne gangen havnet ballen i fanget på Opdal.

Det var det siste Prica gjorde, for like etterpå ble han erstattet av Steffen Iversen, som skulle presentere seg umiddelbart.

Timen var spilt på Brann stadion da assistentdommeren vurderte det dithen at Kalvenes hadde forbrutt seg mot handsreglementet innenfor 16-meteren. Dommer Svein Oddvar Moen valgte å stole på assistentens dømmekraft, og pekte på 11-metersmerket til høylytte protester fra spillere, såvel som publikum.

- Dommerne praktiserer reglene ulikt. Jeg har ikke sett situasjonen, men jeg så spillerne reagerte, er alt Skarsfjord vil si om straffen.

Iversen var som vanlig sikker, og Rosenborg var tilbake i ledelsen.

Brann ga på ingen måte opp, og kjempet seg tilbake da Eirik Bakke fant toppscorer Petter Vaagan Moen foran mål. Avslutningen var tilstrekkelig hard til at Daniel Örlund ikke var i stand til annet enn å forlenge ferden mot nettmaskene.

Fullførte med 10 mann
Rosenborg hadde brukt opp byttene sine da Bakary Saré ikke var i stand til å fortsette, og måtte dermed fullføre kampen med 10 mann.

Han var ikke den eneste som forlot banen med skade i løpet av et tidvis tøft oppgjør. Også Rosenborgs Per Ciljan Skjelbred og Branns Zsolt Korcsmár måtte kaste inn håndkleet underveis.

En som imidlertid slapp uskadet fra det, var Markus Henriksen, som ble den store helten for Rosenborg.

- Brann er et lag som er spillende og gir muligheter til overganger. Det var enkeltspillere her som tok ut alt og ville vinne. I dag var vi veldig bra. Faktisk oppimot 80-90 prosent av hva vi er i stand til for tida. Vi bestemte oss for at vi ikke kunne vise oss fram som mot Leverkusen én gang til på tv, sier Eggen til TV 2.