Utrøstelig

MÜNCHEN (Dagbladet): Kiara (4) heiet alt hun orket på mamma, men måtte trøste gråtende Kjersti Tysse Plätzer da hun like etter ble disket. Så kom beskjeden som i tre dager har vært skjult: Stefaren til ektemann og trener Stephan ligger på sykehus med indre blødninger.

Bare to ganger i karrieren har Kjersti (30) blitt disket. Sist under VM-løpet i Edmonton 9. august i fjor. Da lå Stephan på sykehus med livstruende hjerneblødning etter at han falt om på en løpetur samme morgen. Stephan kjempet seg tilbake til full jobb, og i går skulle den lille familien sende det som skjedde i fjor i glemmeboka med en medalje i Tyskland - fedrelandet til Stephan.

Det gikk ikke slik.

Da Kjersti hadde gått to tredjedeler av 20 kilometeren kom hoveddommer Peter Marlow ut med det røde flagget, og disket henne for fotfeil nummer tre.

- Jeg hatet å gjøre det, sa Marlow da han møtte Kjersti etter løpet.

Tre av de åtte dommerne mente hun hadde syndet mot reglene. Marlow og fire andre mente hun hadde gått feilfritt. Men tre holder til disk.

Da var varmen fra Kiara god å ty til.

- Jeg har tydeligvis ikke fulgt reglene. Jeg tenkte bare «skal ta dem på slutten, skal ta dem på slutten». Så kom hoveddommeren ut med det røde flagget, sier Kjersti.

Stefar på sykehus

Mens Kjersti snakket med pressen, gikk faren hennes, Kjell, for å gi Stephan den tunge beskjeden familien på begge sider har holdt tilbake siden søndag. Med hodet i hendene satte han seg fullstendig utslått på fortauskanten for å fordøye det han hadde hørt. Etterpå snakket han med Dagbladet:

- Stefaren min ble innlagt på intensivavdelingen søndag med indre blødninger. Det var egentlig meningen at han og moren min skulle være her i dag. Nå drar jeg for å besøke dem, sier Stephan.

Men heldigvis ser det ut til å gå fint denne gangen også.

- Han ligger fortsatt på sykehus, men det går bra, sier pressekontakt Tim Kronborg, som var i kontakt med Stephan etter sykebesøket.

Slutter?

Før meldingen om ny sykehusdramatikk var Kjersti og Stephan mest opptatt av å snakke om det de oppfatter som elendig oppfølging fra Norges Gang- og Mosjonsforbund. Kjersti truer nå med å slutte om ikke hun får det som hun vil. Forholdet til gang- og mosjonsforbundet har vært dårlig helt siden OL i Sydney. Nå har rotet rundt Kjerstis konkurransedrakt satt konflikten på spissen.

- Jeg er mer oppgitt enn sint. Frustrerende å ikke få lov til å forberede meg til mesterskapet uten ro. Skulle egentlig holde på til og med Athen-OL i 2004, men hele situasjonen rundt meg må forandres. Ellers gidder jeg ikke mer, sier Kjersti.

Verken hun eller Stephan sier det rett ut, men de er åpenbart at de krever at Friidrettsforbundet og idrettssjef Per Øyvind Mørk tar over alt administrativt ansvar.

Klager på Straus

På grunn av sponsorkrangel og mangler i kolleksjonen fikk ikke Kjersti drakten hun skulle gå i før fredag.

- Dette burde ha vært klart for lenge siden, for første gangen jeg tok opp dette var før jul. Dette handler om toppidrett og forståelsen av hva toppidrett er for noe, sier hun.

Stephan mener ansvaret ligger hos sportssjef Per Aksel Straus. Mens Norges eneste medaljehåp i EM har slitt for å få løst de praktiske detaljene, har han vært to uker på junior-VM. På Jamaica.

- Han har hatt hovedansvaret for å få ting på plass. Det er helt klart, sier Stephan.

Presset og alt rotet de to siste ukene før EM gikk så langt at Stephan vurderte å droppe turen.

- Jeg vurderte om jeg skulle reise eller ikke. Jeg ville ikke risikere helsa på nytt for gangsporten i Norge, sier Stephan.

HEIA MAMMA: Kiara (4) heiet alt hun orket på mamma Kjersti Tysse Plätzer...
STAKKARS MAMMA: Etter disken måtte hun trøste en gråtende mamma med en stor klem. Kjersti Tysse Plätzer truer nå med å slutte om hun ikke får det som hun vil.
SJOKKMELDING: Mens Kjersti snakket med pressen, fikk mannen Stephan beskjed om at stefaren hans hadde blitt innlagt med indre blødninger.