Utrygg Donadoni trøster spillerne

Mens Toni må la barten gro videre.

Roberto Donadoni vet hvordan det føles å misse i en straffesparkkonkurranse. Han følte med Daniele De Rossi og Antonio Di Natale som feilet søndag.

- Det er alltid skuffende å tape på straffespark, men jeg synes spillerne kan reise hjem med hodene høyt hevet. Det sa jeg også til dem. De ga alt, sa Italias landslagssjef.

Han misset selv på straffe da Italia i 1990 tapte semifinalen i VM på hjemmebane mot Argentina.

- I dag var vi veldig trøtte. Jeg måtte følge nøye med gjennom hele kampen for å finne ut hvem jeg skulle bytte ut og inn, sa han.

Di Natale var god da han ble byttet inn, men ble utsatt for nådeløs pipekonsert hver gang han hadde ballen etter at de spanske tilhengerne mente at han simulerte skade mot slutten.

Pipekonserten var ekstra øredøvende da det ble hans tur til å ta straffe i den spanske svingen.

Usikker framtid

Roberto Donadonis framtid er usikker etter at han ikke maktet å lede Italia lenger enn til kvartfinale i EM.

HAR KLEMMER, MEN KANSKJE IKKE JOBB: Roberto Donadoni skrev under ny kontrakt som landslagstrener før EM, men kvartfinaletapet for Spania kan endre forutsetningene for den. I kveld måtte han trøste spillerne sine. Foto: EPA/SCANPIX
HAR KLEMMER, MEN KANSKJE IKKE JOBB: Roberto Donadoni skrev under ny kontrakt som landslagstrener før EM, men kvartfinaletapet for Spania kan endre forutsetningene for den. I kveld måtte han trøste spillerne sine. Foto: EPA/SCANPIX Vis mer

Etter et skuffende gruppespill gikk Italia så vidt videre til kvartfinale etter seier over Frankrike samtidig som Nederland slo Romania. Men i kvartfinalen ble det stopp.

Dermed henger Donadonis rolle som sjef i en tynn tråd.

- Vi skal vurdere mesterskapet og ta en avgjørelse i løpet av de nærmeste dagene. Det er ikke noe poeng i å ta en avgjørelse i kampens hete, sa presidenten i Det italienske fotballforbundet, Giancarlo Abete etter søndagens EM-exit.

Donadoni forlenget kontrakten med to år like før mesterskapet, men kontrakten har en klausul som gjør at den kan oppheves innen ti dager etter EM.

Allerede fra da han tok over laget har han vært under press. Donadoni tok over et Italia som nettopp hadde vunnet VM. Et godt EM var nærmest et absolutt krav, som han ikke klarte å oppfylle.

- Det er ikke opp til meg. Jeg lever dag for dag og jeg har en positiv opplevelse igjen etter EM. Alt vi gjorde var for lagets beste, sa Donadoni.

Marcello Lippi, som ledet Italia til VM-triumf i 2006, er ifølge ryktebørsen klar til å rykke inn som landslagstrener igjen om Donadoni får sparken.

Lang bart for Toni

Utrygg Donadoni trøster spillerne

Luca Toni bestemte seg for å la barten gro til han scorer mål igjen. Den kan bli veldig lang om han står ved det.

Italias måljeger var igjen blottet for selvtillit og målteft i 0-0-kampen mot Spania i semifinalen. Han har ikke scoret for landslaget siden februar, en måltørke som nå er oppe i 535 minutter.

Hans største bidrag i EM var at han skaffet straffen som også førte til Eric Abidals utvisning i gruppekampen mot Frankrike.

- Noen ganger er det vanskelig for spisser å holde formen etter en lang sesong. Men straffen og utvisningen han fikset mot Frankrike var verd to mål, sa landslagssjef Roberto Donadoni.

Toni scoret 39 mål for Bayern München sist sesong, men målteften ser ut til å fordufte straks han drar på seg landslagsdrakt.

Men: Hadde det ikke vært for Tom Henning Øvrebøs feilaktige annullering av et Toni-mål mot Romania, ville kanskje barten vært borte, selvtilliten på plass - og både Toni og Øvrebø fortsatt med i EM.

(NTB)

FØRSUND-INSPIRERT? Luca Toni og hans pistrete bart lever videre etter at han heller ikke i kvartfinaletapet for Spania klarte å gjøre mål.