Frank Lampard

Utsatt for homohets

Everton-manager Frank Lampard fikk homofobiske tilrop og sanger fra Manchester United-fans mot seg under FA-cupkampen i helga. Det engelske fotballforbundet etterforsker saken og har koblet inn politiet.

HETSET: Lampard under kampen mot Manchester United på fredag kveld. Foto: NTB
HETSET: Lampard under kampen mot Manchester United på fredag kveld. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Ifølge The Guardian ble den tidligere landslagsstjernen kalt «rent boy» av deler av United-fansen.

Oversatt betyr det «en ung mannlig prostituert».

FA har fordømt ordbruken i en offisiell uttalelse, og vil innlede etterforskning.

- Vi fordømmer på det sterkeste bruken av begrepet «rent boy», og vi er fast bestemt på å drive disse kommentarene ut av spillet vårt. Vi fortsetter å jobbe tett med påtalemyndigheten og UK Football Policing Unit (som håndterer sikkerheten på tribunene red.anm.) i forbindelse med bruken av dette begrepet, skriver forbundet.

FA skriver også at de generelt arbeider med å innhente LHBT+-supportere i fotballen sine syn hvordan sanger av denne art «påvirker deres opplevelse og følelse av inkludering på fotballkamper».

Ifølge The Guardian vil Manchester United «fortsette kampen» mot supporternes bruk av denne sangen.

Hatkriminalitet

Det er trolig Lampards Chelsea-historikk som spiller og trener som er bakgrunnen for denne konkrete sangen som ble rettet mot ham på Old Trafford.

Sangen og tilropet om «Chelsea Rent Boys» er hyppig hørt på engelske fotballstadioner.

De siste åra har mange LHBT-supportergrupper i England protestert for et forbud mot sangen, da de mener den «projiserer homofobiske følelser». Sangen ble i januar 2022 definert som hatkriminalitet av Crown Prosecution Service, og Chelsea ønsket den avgjørelsen velkommen. Sangen har imidlertid ikke blitt utryddet.

Video originally published on dagbladet.no/dbtv.no on 11.06.2014 DOMMERKLOKK:E Nå er målteknologien innført på verdens største fotballscene for første gang. Det er tyske GoalControl som leverer teknologien til Brasil. Video: SNTV Foto: NTB Scanpix Vis mer

Historikk

Det er lang historikk rundt den nevnte sangen. Ubekreftede meldinger gjengitt på sosiale medier og i fotballtidsskrifter forteller at en Chelsea-hooligan på 1980-tallet ble tatt på fersken i en politiaksjon mens han lå i senga med en ung mannlig prostituert eller en «rent boy».

På denne tida hadde den da beryktede Chelsea-hooligansene en sang om seg selv kalt «Chelsea Aggro». «Aggro står for aggressiv og voldelig».

Etter at folk fanget opp nyheten om den nevnte politisaken, erstattet supporterne hos rivaliserende klubber, hovedsakelig fra Manchester United og Liverpool, ordet «Aggro» med «rent boys».

Ut av dette kom etter sigende sangen «Chelsea rent boys». En annen grunn til at sangen ble brukt av rivaliserende fans var fordi Earl's Court-området i London, nær Chelsea-banen Stamford Bridge, angivelig var et sted å plukke opp mannlige prostituerte.

En tredje grunn til at sangen fikk sin utbredelse på 2000- handler om at fansen til rivaliserende klubber hevder at pengene var den eneste motivasjonen for en spiller som ønsker å spille for Chelsea framfor andre klubber. En Chelsea-spiller blir derfor stemplet som en «rent boy» gjennom denne sangen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer