I VARNA: Åge Skinstad har deltatt på FIS-kongressen i Bulgaria. Her ved en tidligere anledning. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbldet
I VARNA: Åge Skinstad har deltatt på FIS-kongressen i Bulgaria. Her ved en tidligere anledning. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbldetVis mer

Utsatte spørsmålet som kan gjøre langrennsporten jevnere

- I fremtiden må vi nok dele inntektene annerledes.

Det internasjonale skiforbundet (FIS) utsetter spørsmålet om økonomisk utjevning i langrennssporten.

Det er bestemt under den årlige kalenderkonferansen til FIS som i år arrangeres i Varna i Bulgaria.

Forslaget om omfordeling av støtte fra arrangørene til de ulike nasjonene ble ikke vedtatt nå. Det ble heller ikke innført noe makstak på hvor mange utøvere en nasjon vil få dekket utgiftene til i forbindelse med verdenscup.

Saken er utsatt til høstmøtet i Zürich. Der vil den bli diskutert videre, og eventuelle endringer vil ikke settes i verk før i 2016/17-sesongen.

Urettferdig Flere nasjoner mener at de store nasjonene er blitt for store og mektige, og at den økonomiske ujevnheten er urettferdig.

- Alle nasjoner er enige om at det er viktig at flest mulig land er med og at de holder et så høyt nivå som mulig. Dette gjør at vi i fremtiden nok må dele inntektene noe annerledes, men en så viktig beslutning krever god saksbehandling og vi vil derfor jobbe gjennom materien før Høstmøtet i Zürich.

- Vi må være sikre på at tiltak som settes i verk løser de utfordringene vi har. Endringene vil derfor først begynne å virke fra 2016/17-sesongen, heter det i en felles uttalelse fra Åge Skinstad, langrennssjef i Norges Skiforbund, og Vegard Ulvang, leder i langrennskomiteen til FIS.

Innfører restriksjoner Hvis forslagene som ligger på bordet vedtas vil det utgjøre at Norge kan få ekstra utgifter på inntil én million kroner.

- Inntektsfordelingen er ikke fastlagt, og mitt personlige mål er at vi klarer å «øke kakens størrelse» slik at både de beste (som i dag) og de mindre og noe svakere nasjonene kan få noe støtte, sier Skinstad til NTB.

FIS innfører samtidig restriksjoner på hvor stort støtteapparat langrennsnasjonene kan ha ute i løypene før start i et verdenscuprenn.I den generelle begrunnelsen heter det:

- Alle er også enige om at det er svært viktig at løypene er så gode som mulig når skirennene starter. På bakgrunn av dette er det innført noen generelle restriksjoner når det gjelder antallet som får være i løypene før start. Her er det tatt hensyn til teamenes størrelse, slik at alle får ytet god service til sine løpere, heter det uttalelsen fra Skinstad og Ulvang.

I et forslag ble det framsatt at ingen nasjoner fikk mer enn seks servicepersoner i konkurranseløypene før start, men så drastisk ble det ikke.

- Vi får ti i løypa. De minste nasjonene får seks og noen får åtte. I tillegg kan løperne være der siste timen før start. Ved dårlige forhold kan det gjøres ytterligere begrensninger, helt ned til at løypa er stengt før start. Vi jobber parallelt med å få til bedre testområder i eller i tilknytning til løypa, sier Skinstad.

(NTB)