USIKKER:  Lionel Messi står bak spillerforeningen.  Det kan bety streik. Foto: NTB Scanpix
USIKKER: Lionel Messi står bak spillerforeningen. Det kan bety streik. Foto: NTB ScanpixVis mer

- Utsettelse på tampen vil jo være både en krise og en skam

Spanias fotballforbund stopper serien.

(Dagbladet): Det er en mulig krise på gang i spansk fotball.

Det spanske fotballforbundet (RFEF) besluttet i går å stoppe alle nasjonale turneringer fra lørdag 16. mai som følge av en konflikt med myndighetene.

RFEF har støtte fra spillerforeningen AFE (Niso i Norge). AFE har tatt ut sine medlemmer i streik fra og med 16.mai - de føler seg forbigått i fordelingen av pengene den nye TV-avtalen genererer.

- AFE har hatt møte med oss, og spillerne støtter opp om deres standpunkt, sa Barcelona-stjernen Lionel Messi i en uttalelse i går.

Spillestoppen kan påvirke 600 000 spillere og 30 000 kamper.

Spillestopp Blant de kampene er de to siste rundene i La Liga som spiller 17- og 23.mai.

Forbundet har flere ankepunkter mot myndighetene, som i en uttalelse beskyldes for å være «respektløse». Misnøyen gjelder spesielt at TV-rettigheter i Spania heretter skal selges under ett og inntektene deles mellom klubbene.

Ved siden av misnøyen med den nye loven om TV-rettighetssalg er RFEF misfornøyd med å få bare 4,55 prosent av inntektene fra den statlige fotballtippingen.

De spanske klubbene (LFP) er ikke imot den nye avtalen som er kommet på plass.  Så Barcelona og Real Madrid - som i dag får en stor del av TV-rettighetene - har ikke satt seg på bakbeina.  Det er forbundet som går til kamp.

- En skam C Mores ekspert på spansk fotball, Petter Veland, er usikker om det faktisk blir spillestopp:

- Vanligvis er det rasling med sablene, men det er aldri godt å vite. Per nå blir det streik fordi RFEF og AFE har såpass med makt at de kan nekte å stille opp/arrangere, men slik pleier å løse seg, sier Veland til Dagbladet.

En eventuelt streik vil få store konsekvenser. Billetter til kampene er solgt, TV-kamper fordelt og det er mye på spill både i topp og bunn:

- Utsettelse av en runde på tampen vil jo være både en krise og en skam, så alle parter taper store summer hvis streiken opprettholdes, sier Veland.