Utsetter fluorforbudet med ett år

Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) og det internasjonale skiforbundet (FIS) har valgt å utsette fluorforbudet med ett år.

UTSETTER: Fluorforbudet utsatt med ett år Foto: Lise Åserud / NTB
UTSETTER: Fluorforbudet utsatt med ett år Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Vi har en plikt til å beskytte utøverne og sørge for at konkurransene blir rettferdige. Siden det er så kort tid til sesongstart og testapparatet ikke oppfyller de krav vi stiller, må vi utsette fluorforbudet, sier IBU-president Olle Dahlin i en pressemelding.

- FIS-rådet, i samsvar med arbeidsgruppen Flourinated Wax Ban, har godkjent å utsette gjennomføringen av forbudet mot fluor til starten av 2021-22-sesongen, som begynner 1. juli 2021, står det på FIS sin hjemmeside.

Skigutta#1: Langrennsgutta varmer opp til det som kan bli en spennende sesong hvor VM i Tyskland i februar er det store høydepunktet. Under samlinga i Molde fikk Klæbo tyn av sine lagkamerater og Northugs treningsregime imponerer landslagsgutta. Video: Kristoffer Løkås / Øyvind Godø Vis mer

Flourforbudet skulle egentlig tre i kraft denne sesongen etter at det i fjor vinter ble klart at flour skulle forbys fra alle skiøvelser. Skiskytternes smøresjef Tobias Dahl Fenre mener avgjørelsen var den eneste utveien akkurat nå.

- Det er den eneste muligheten akkurat nå siden vi ikke har funnet et testapparat som fungerer, sier Fenre til Dagbladet.

Smøresjefen forteller videre at IBU og FIS burde være enda mer åpne, og engasjere flere folk i prosessen om å finne et testapparat som kan avsløre fluorbruk.

- Dialogen har vært fraværende. Vi hadde hatt mye mer informasjon om IBU og FIS hadde vært mer åpne, sier han.

Generalsekretær i det norske skiskytterforbundet, Morten Aa Djupvik, har engasjert seg sterkt i fluor-debatten. Han sier følgende om utsettelsen.

- Vi er positive til et fluorforbud, men ikke på bekostning av rettferdige skirenn. Nå som IBU har valgt å utsette forbudet én sesong, skal vi fortsette å jobbe godt sammen for å utvikle en optimal testmetode, sier Djupvik til Dagbladet.

Dagbladets kommentator Esten O. Sæther skrev følgende tidligere denne uka.

- Forbudet mot fluor i internasjonal skisport blir utsatt en sesong. Det er naturlig ut fra rent praktiske utfordringer med kontrollen av forbudet. Men rent politisk er viljen til å stoppe giften sterkere enn noen gang.

Les kommentaren her:

Dette ble altså bekreftet av IBU og FIS i dag.

I november i fjor vedtok styret i det internasjonale skiforbundet (FIS) et totalforbud mot fluor fra neste sesong. Dette skjedde etter Dagbladets avsløringer om helseeffekter ved bruken av fluor i skismøring.

Vinteren 2020 skulle det utgangspunktet bli forbudt i alle skiøvelser å bruke enhver type fluor.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer