VIL HA ENDRING:  Grunnen til at Magnus Carlsen ikke vil skrive under på denne avtalen er at nordmannen ikke ønsker å spille tittelkampen mot Viswanathan Anand, som begynner om i overkant av to måneder, i den russiske OL-byen Sotsji. FOTO: AP.
VIL HA ENDRING: Grunnen til at Magnus Carlsen ikke vil skrive under på denne avtalen er at nordmannen ikke ønsker å spille tittelkampen mot Viswanathan Anand, som begynner om i overkant av to måneder, i den russiske OL-byen Sotsji. FOTO: AP.Vis mer

Utsetter VM-fristen for Carlsen

Sjakkstjerna kan strippes for VM-tittelen.

(Dagbladet): Magnus Carlsen er forelagt en VM-kontrakt av Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE), skriver han ikke under på denne kan sjakkstjerna miste VM-tittelen.

FIDEs opprinnelige frist for å skrive under på dette går egentlig ut i dag, men nå gjør forbundet en helomvending.

- En signatur 1. eller 2. september kan vi tolerere, men vi kan ikke vente noe lengre enn det, sier visepresident Israel Gelfer til chess.com

Sakens kjerne Grunnen til at Magnus Carlsen ikke vil skrive under på denne avtalen er at nordmannen ikke ønsker å spille tittelkampen mot Viswanathan Anand, som begynner om i overkant av to måneder, i den russiske OL-byen Sotsji.

Ingen ønsker å oppgi hele bakgrunnen for de klare motforestillingene, men de politiske urolighetene tilknyttet landet utgjør utvilsomt en stor del av det.

Det som gjør situasjonen enda mer prekær, er at Carlsen for tiden befinner seg i USA. Der spiller han sjakkhistoriens sterkeste turnering - Sinquefield Cup.

- Snakke om senere TV 2 har møtt Magnus Carlsen i St. Louis. En ordknapp sjakkstjerne holder foreløpig kortene tett til brystet.

- Kommer du til å signere kontrakten i morgen?, spør TV 2.

- Det må vi snakke om senere, svarer Carlsen.

- Når?

- Helst etter turneringen. Må vi snakke om det før den er ferdig, så greit, men ikke i dag, forteller Carlsen til TV 2.

Lahlum forstår Carlsen
Hans Olav Lahlum er blant annet kjent sjakkekspert, politiker og historiker. Han skjønner Carlsens dilemma godt.

- Jeg synes det er flott at Magnus ikke bare er en av de som bare sier «ja» uansett hvordan situasjonen er, men heller kaster blikket rundt seg hvis han synes det er foruroligende, sier Lahlum til Dagbladet.

Hvis frykten til den vestlige sjakkverden blir bekreftet og Carlsen diskvalifiseres, vil den ukrainsk-fødte russeren Sergei Karjakin overta nordmannens plass.

Les også: Norges sjakkpresident om korrupsjonsforfulgt FIDE-regime: - Det virker som de ikke ønsker at Magnus skal delta
Les også: Carlsen kan bryte ut av FIDE og danne sin en egen VM-tittel