Utskjelt av finnene

LAHTI (Dagbladet): - Jeg er blitt skjelt ut av finnene og har fått mye kjeft, sier antidoping-sjef for FIS, Inggard Lereim. Han forteller at Jari Isometsä fikk vite om resultatet i pausen under jaktstarten og burde ha trukket seg.

- Han håpet vel at det skulle være noe feil og at B-prøven skulle vise noe annet, men han burde ha forstått at han var avslørt, sier Lereim. Også testen av Isometsä etter jaktstarten avslørte at han hadde brukt det blodplasma-ekspanderende stoffet HES som er forbudt i henhold til IOCs liste over dopingstoffer.

HES kan både virke prestasjonsfremmende men og skjule EPO-doping.

Fikk kjeft

- Det har vært harde dager med lite søvn, men vi har gjort en god jobb. I dag ble jeg heldigvis intervjuet av finsk fjernsyn, slik at jeg fikk anledning til å klargjøre hva slags rutiner vi har og hva slags jobb vi er her for å gjøre. Det har gått mange rykter, og derfor var det greit for meg å få fram hvilken rolle vi har, sier Lereim.

Lereim har i over 25 år drevet et bevisst arbeid for å komme dopingen til livs i internasjonal idrett.

- Jeg kom inn i dette arbeidet takket være nå avdøde Svein Oseid, som var en foregangsmann. Vi var de første som startet med dopingkontroller etter at bl.a. Norges langrennstrener Magnar Lundemo gikk så hardt ut under Sarajevo-OL i 1984. I 1989 startet vi med blodprøver, og i år har vi startet blodscreening som også skal avdekke EPO-bruk, det vil kunstig økning av røde blodlegemer for å fremme prestasjonene, sier Inggard Lereim.

Ikke godkjent

Det nye kontrollsystemet tilsvarer det som ble brukt under Sydney-OL. Ennå er ikke blodscreening vedtatt i IOC, men målet er å få dette på plass innen neste års vinterleker i Salt Lake City.

Lereim sier at han og det øvrige antidopingpersonellet i Lahti har fått mye positiv omtale, seinest fra WADAs representant som i går var på inspeksjon.

Avsløringen av Isometsä har blitt et slags internasjonalt gjennombrudd for Lereim, som i årevis har kjempet for å utvikle en strengere kontroll mot bloddoping som man vet har vært utbredt i noen av langrennsmiljøene.

ISOMETSÄ VISSTE: Dopingsjef Ingard Lereim forteller at Jari Isometsä fikk beskjed om testresultatene i pausen under jaktstarten. Likevel gikk Isometsä siste delen.