Utskjelt av sine egne

ST. ANTON (Dagbladet): Da Daron Rahlves fra USA kjørte ned og knep gullet foran veteranen Stephan Eberharter, sto Hermann Maier i målområdet og gliste skadefro over landsmannens tap. Etterpå ble Maier hetset for manglende lagånd på sin egen hjemmeside.

Episoden ble oppfattet av østerrikske skipatrioter som grov tankeløshet fra Hermann Maier, som ødela sitt eget løp med en grov feil langt oppe i løypa. På startnummeret bak Maier kom Stephan Eberharter - mannen som ble verdensmester i super-G sist som 21-åring Østerrike arrangerte alpin-VM, i Saalbach i 1991 - og ble klokket inn 15 hundredeler foran Maier. Vi som sto i målområdet registrerte Maiers skuffelse. Han så i bakken, ristet på hodet og innså at han hadde mistet gullet i disiplinen de fleste trodde han hadde vunnet på forhånd.

Ble syndebukk

Da Daron Rahlves med startnummer 11 kjørte i mål åtte hundredeler raskere enn Eberharter, røpet Maier at tapet for landsmannen hadde skrapet i mer enn hans egen utilstrekkelighet. Mens hjemmefansen bannet, sparket og slo i plankegjerder og aluminiumssperringer, sto Hermann Maier og gliste utilslørt da ett-tallet lyste opp bak Rahlves' tid på resultattavla. Selv om Rahlves' løp også sendte Maier ned fra sølv til bronse.

Det samme så halvannen million østerrikere på statskanalen ORF.

Derfor ble den største helten i går den største syndebukken for østerrikerne, som etter to dager med alpin-VM fortsatt står uten gull. Det er et sjokk. I super-G hadde de østerrikske gutta 25 seirer på 27 renn. Inntil Rahlves dukket opp i går.

«Schweinhund»

På Maiers egen hjemmeside kom det meldinger der nasjonalhelten ble kalt både det ene og andre.

«Schweinhund,» mente en. «Pinlig,» en annen. «Du er en dårlig taper,» en tredje.

Og Maier la seg ikke flat for kritikken da han ble konfrontert med netthetsen på ORFs magasinsending like etter premieutdelinga. - Det var moro at en amerikaner vant. De har jo trent med oss. På pressekonferansen svarte Eberharter slik på spørsmål om det anstrengte forholdet til Maier:

Hund og katt

- Jeg konsentrerer meg ikke om Hermann Maier. Mange kommer opp med falske historier om oss, men jeg lever mitt eget liv. - Det er godt kjent at det er en maktkamp mellom Maier og Eberharter, sier Daron Rahlves' norske trener Martin Andersen.

Kimen til kjøligheten er det som skjedde etter at Stephan Eberharter ble alvorlig kneskadd. Mens Eberharter kjempet for å komme tilbake, slo Maier gjennom for fullt. Siden har Eberharter blitt nummer to i elleve renn - og alle gangene med Maier som vinner. Da Eberharter endelig vant super-G-rennet i Aspen for to år siden, med Maier på andreplass, sa Maier at han kom til å slutte å kjøre på ski om han noen gang kjørte like dårlig.

Med andre ord: Ikke mye ære til Eberharter.

Men den gangen tapte ikke Østerrike VM på hjemmebane. Og Maier snakket ikke på direktesending...

<B>AMERICAN DREAM: Hermann Maier (til høyre) storkoste seg over at amerikanske Daron Rahlves vant VM-gullet i Super-G åtte hundredeler foran Stephan Eberharter.