Russland utestengt av internasjonal idrett

Utskjelt i Russland

Gerhard Heiberg vil stoppe forsøket på å smugle Putins sportshelter inn bakdøra til OL.

TAR OPPGJØR MED RUSSLAND OG IOC-PRESIDENTEN: Den tidligere IOC-toppen Gerhard Heiberg er tydelig i fordømmelsen av Putins krig i Ukraina. Nå vil Heiberg stoppe russiske utøvere i Paris-OL neste sommer, og taler sin gamle president Thomas Bach midt imot. Det er både modig og nødvendig. FOTO: Geir Olsen / NTB scanpix
TAR OPPGJØR MED RUSSLAND OG IOC-PRESIDENTEN: Den tidligere IOC-toppen Gerhard Heiberg er tydelig i fordømmelsen av Putins krig i Ukraina. Nå vil Heiberg stoppe russiske utøvere i Paris-OL neste sommer, og taler sin gamle president Thomas Bach midt imot. Det er både modig og nødvendig. FOTO: Geir Olsen / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

MENS Putin lar de mobiliserte soldatene sine bli slaktet i blodbadene rundt Bakhmut, er russiske sportsmedier bekymret for at denne krigen snart har ødelagt muligheten til å få være med i neste OL.

I løpet av de kommende månedene arrangeres det kvalifisering for sommerlekene i Paris 2024 i de fleste av idrettene. I disse konkurransene får russerne gjennomgående ikke delta fordi Russland er utestengt av de fleste internasjonale særforbund:

  • Derfor haster det for russiske sportsmyndigheter å få avsluttet den internasjonale boikotten av Russland.

Den tidsgrensa ser også de kloke idrettslederne som forstår at det er umulig å slippe fri Putins propagandasport så lenge den russiske invasjonen raserer Ukraina.

Den tidligere IOC-toppen Gerhard Heiberg er fremst blant disse selv om han i mange år som ansvarlig for de olympiske inntektene, hadde en tett forbindelse med Vladimir Putin. Forleden avfeide den 83 år gamle idrettsveteranen alle forsøk på å slippe de enkelte russiske utøverne inn bakdøra til sommer-OL i Paris:

- Planen om å få til akseptable vilkår for sikre deltakelse for enkelte russiske utøvere, kommer altfor tidlig, sa Heiberg i et intervju med fagnettstedet «Inside the Games», og forklarte hvorfor det er nødvendig å holde fast på utestengelsen:

- Putin er så besatt av sportstriumfer, at det å holde Russland unna Paris-OL i beste fall kan stagge noe av terrorismen hans. Nå må de vestlige landene i stedet avvente krigen, og ikke dra av gårde i feil retning, sa han og advarte mot smutthull for russiske sportshelter mens Putin og hans generaler fortsatt er voldsomt aggressive

I dag vekker dette intervjuet oppsikt i det internasjonale olympiske miljøet og raseri i Russland.

FOR Gerhard Heiberg er med dette den første tunge internasjonale idrettslederen som åpent tør å stå opp mot IOC-president Thomas Bach sine nye farlige politiske triks.

Tidlig i desember kom det et forslag fra den asiatiske olympiske komité (OCA) om å slippe til russiske utøvere i Paris-OL selv om Ukraina-krigen fortsatt raste. Russland skulle fremdeles være utestengt, men ikke Putins sportshelter. Denne planen lovte IOC å jobbe videre med, og Thomas Bach åpnet for russiske utøvere som «ikke hadde støttet krigen».

INTERNT i den olympiske bevegelsen er det en dårlig skjult hemmelighet at slike tunge storpolitiske forslag aldri blir fremmet uten at de på forhånd er klarert med den allmektige IOC-presidenten Thomas Bach.

Dette var altså høyst sannsynlig hans egen plan for å komme rundt en Ukraina-krig som ser ut til å spolere mye av idrettsfesten i Paris.

Desto mer respekt vekker den klare motstanden til Gerhard Heiberg.

Her utfordrer han sin egen president.

I INTERVJUET peker Heiberg ganske riktig på det usannsynlige i at de vestlige demokratiene vil bli med på enda et Putin-OL midt under en krig som nettopp gjelder enhver nasjons rett til demokratisk å styre seg selv:

- Ukrainas allierte; altså egentlig hele Europa, er samlet om dette, understreket Gerhard Heiberg.

Han kunne ha nevnt Australia, New Zealand, Japan, Canada og USA også, selv om den amerikanske OL-komiteen uklokt nok har støttet forslaget. Det er en holdning som ikke tåler møtet med den storpolitiske hverdagen:

  • Et sommer-OL 2024 som legger til rette for Putins sportspropaganda midt i en krig mot vestlige demokratiske verdier, er utenkelig.

Det vil medføre en utstrakt boikott og være et skritt mot avgrunnen for den olympiske bevegelsen.

DET offisielle Putin-Russland ser det annerledes. Der framstilles Gerhard Heiberg nå som en provokatør som IOC må stoppe munnen på:

- Holdningen til Heiberg er underlig, sier Dmitry Svishchev; Duma-medlem og tidligere curling-president, til Sport-Express, og minner om at Russland fremste motstandere nettopp finnes i Nord-Europa:

- Dagens OPC-medlemmer snakker ikke så stygt. Jeg tror denne uttalelsen er et forsøk på å bearbeide opinionen. Hadde jeg vært i IOC, ville jeg ha forbudt et tidligere medlem å si noe sånt. Dette er helt imot den olympiske ånd.

enkelt blir det nok ikke å komme unna Gerhard Heibergs analyse av denne storpolitiske knipa for den olympiske bevegelsen, selv om nordmannen i russiske medier blir betegnet som «radikal».

- Det er bare å ignorere Heibergs skrekkhistorier. Han er pensjonert, skriver kommentatoren i Sport-Express for å berolige sine lesere, men så er visst ikke denne kommentatoren så trygg på Putin-Russlands OL-framtid likevel:

- Bare det at boikott av Paris-OL nå diskuteres, gjør det vanskelig for IOC, fortsetter han, og stusser over hvordan en tidligere så lojal IOC-mann som Gerhard Heiberg er blitt så raskt «radikalisert»:

- Og Heiberg er dessverre ikke alene, fortsetter kommentatoren i Sport-Express og formidler Putin-kritikken i den respekterte franske sportsavisa L'Equipe.

FOR i L'Equipe har veterankommentatoren Alain Lunzenfichter nedsablet Thomas Bach sine fredsdrømmer for Paris-OL neste sommer:

- IOC sin holdning er ikke kunnskapsbasert. Den er idioti. Planen vil drepe Paris-OL, skriver han, og slår fast på vegne av stolte franske arrangører:

- Vi blir ikke olympiske leker. Vi blir krigsleker.

DET er i den forståelsen av det storpolitiske landskapet at Gerhard Heibergs tydelige oppgjør med Thomas Bach er så sentralt også rent idrettspolitisk:

  • Om Putins sportshelter får dra til Paris, flytter det oppmerksomheten fra OL til krigen.

Det nåværende norske IOC-representantene må ha noen tanker om det. Kristin Kloster Aasen er blitt en av de nærmeste medarbeiderne til Thomas Bach, og Astrid Uhrenholdt Jacobsen leder den internasjonale olympiske utøverkomiteen.

De to må også velge side.

FOR nå haster det. Seinest denne uka var ledelsen i det russiske turnforbundet bekymret for at denne krigen vil vare lenge. I turn er russisk EM-deltakelse i mai avgjørende for sjansen til å konkurrere i Paris-OL i en av de viktigste russiske idrettene.

Men for oss utenfor Putins Russland må det være viktigere å stå opp mot den barbariske krigen hans.

Det er den sannheten Gerhard Heiberg minner om.

.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer