Utskjelt og hyllet. Nå legger han fløyta på hylla

Howard Webb får ny rolle.

TAKKER AV: I dag ble det klart at Howard Webb takker for seg som toppdommer. Foto: AFP PHOTO / JUAN MABROMATA / NTB SCANPIX
TAKKER AV: I dag ble det klart at Howard Webb takker for seg som toppdommer. Foto: AFP PHOTO / JUAN MABROMATA / NTB SCANPIXVis mer

(Dagbladet): Det ble i dag klart at Howard Webb slutter som toppdommer. Det bekrefter Premier League på sine offisielle hjemmesider.

Han har nå blitt ansatt som teknisk direktør i dommerorganisasjonen (PGMOL), og vil her ha ansvaret for dommernes prestasjoner på banen, samt treningsprogrammene.

- Jeg gleder meg veldig til å starte på dette nye kapittelet i min karriere etter å ha dømt i 25 år. Jeg har sett Premier League fra den beste plassen i over ti år, og jeg har vært heldig nok til å delta i ni UEFA- og FIFA-turneringer. I tillegg har jeg dømt både Champions League- og VM-finalen, sier Webb.

Kontroversiell Men Webb, som er den foreløpig eneste dommeren som har ledet en Champions League- og en VM-finale i samme år, har ikke alltid vært like populær. 43-åringen har blant annet vært gjenstand for en rekke vitser om at han skal favorisere Manchester United.

I 2011 la Liverpool-spiller Ryan Babel ut en manipulert bilde av kamplederen i Manchester United-drakt. Noen han senere gikk ut og beklaget.

I 2013 ble det også snakk om Webbs preferanser da han igjen ble satt til å dømme de to storlagene.

- Han er en dommer som ikke er populær blant Liverpool-fansen, sa leder i Liverpools norske supporterklubb, Pål Møller, til Dagbladet den gang.

Og for å gi konspirasjonsteoretiskerne ytterligere litt vann på mølla. Ingen Premier League-klubber har «fått» flere straffer av Webb enn Manchester United. Ni mot Liverpools seks og Boltons fem, ifølge OPTA.

Hardt vær Også etter VM-finalen i 2010 mellom Spania og Nederland, var engelskmannen i hardt vær. Den nederlandske landslagssjefen Bert van Marwijk gikk så langt som å antyde at Webb gjorde opp for svak dømming i en tidligere VM-kamp.

- Jeg synes ikke dommeren kontrollerte kampen bra. La meg være klar på dette, det beste laget vant kampen. Men jeg har lest mye om hvor sinna Spania var etter Webbs insats i den første kampen mot Sveits, sier Nederland-treneren. Hvis du ser på dagens prestasjon, kan du nesten tro at den første kampen påvirket denne kampen, sa van Marwijk.

Spanjolene på sin side var forbanna over at Webb ikke slo hardere ned på flere av taklingene til nederlenderne og siktet blant annet til Nigel De Jongs ikoniske brysttempling av Xabi Alonso.

Webb på sin side var derimot godt fornøyd med egen innsats.

- Vi var fornøyde med at vi gjorde en tøff jobb under vanskelige omstendigheter etter beste evne. Det var en ekstremt utfordrende kamp å dømme, sa Webb ifølge BBC.