Utskjelte Kim arrestert

Visepresident i IOK, sørkoreanske Kim Un-yong (72), ble arrestert og siktet for korrupsjon i dag.

Den aldrende Kim var høyt oppe etter at han vant visepresidentvalget foran norske Gerhard Heiberg i Praha i fjor sommer. Nå går det meste imot ham.

Forrige uke ble Kim suspendert fra sitt verv i Den internasjonale olympiske komiteen i påvente av etterforskningen. IOK-president Jacques Rogge krevde dessuten en intern etterforskning av Kim i IOKs etiske kommisjon. Og tirsdag siktet sørkoreanske påtalemyndigheter Kim for korrupsjon og underslag.

De ba også retten om en arrestordre på 72-åringen, Asias fremste idrettsleder gjennom de siste årene. Og senere ble han altså arrestert.

- Vi har offisielt bedt retten om tillatelse til å arrestere ham på bakgrunn av beskyldningene om underslag, korrupsjon og ulovlig bruk av utenlandsk valuta, sa påtalemyndighetens talsmann Kook Min-soo til det franske nyhetsbyrået AFP.

Mange punkter

Påtalemyndigheten oppga ikke detaljer, men Kim skal ha underslått store penger donert av forretningsfolk til det internasjonale taekwondoforbundet, som Kim var leder av inntil nylig.

72-åringen skal også ha mottatt penger fra forretningsfolk mot å hjelpe dem til plasser i den koreanske OL-komiteen, samt at han skal ha fått penger fra en sørkoreansk leverandør av sportsutstyr mot å hjelpe firmaet til å bli offisiell sponsor for den koreanske OL-komiteen.

Dessuten er Kim anklaget for å ha brukt «ulovlige metoder» i utenlandske pengeoverføringer.

Påtalemyndigheten avhørte Kim i hele 15 timer mandag, og lot ham returnere til sykehuset tidlig tirsdag. For to uker siden kollapset Kim, og siden har han vært under streng observasjon på sykehusets intensivavdeling.

Planene om å arrestere Kim ble utsatt som følge av hans helsesituasjon, men nå mener altså påtalemyndigheten at Kim er frisk nok.

- Veldig syk mann

Kims støttespillere hevder 72-åringen er en «veldig syk mann», og at han er avhengig av kontinuerlig medisinsk hjelp.

Kim Un-yong har vært IOK-medlem siden 1986. Han hjalp taekwondosporten til å bli OL-idrett i 2000, og spilte dessuten en viktig rolle da Sør-Korea ble tildelt sommer-OL i 1988.

I forbindelse med OL i Salt Lake City var Kim blant dem som fikk en kraftig advarsel av IOK for sin medvirkning i en bestikkelsesskandale. I Sør-Korea ble han voldsomt upopulær da han gikk inn for Vancouver som arrangør av vinter-OL i 2010, foran Pyeongchang i hjemlandet.

Mange sørkoreanere mener han gjorde dette kun for å styrke sine sjanser til å vinne visepresidentvalget i IOK.

NTB