ANGREPSSTJERER: Anthony Martial blir gratulert med en god kamp av Ole Gunnar Solskjær. Ingen kan matche franskmannens scoringssnitt i Premier League. Foto: NTB scanpix
ANGREPSSTJERER: Anthony Martial blir gratulert med en god kamp av Ole Gunnar Solskjær. Ingen kan matche franskmannens scoringssnitt i Premier League. Foto: NTB scanpixVis mer

Anthony Martial er Premier Leagues mest effektive

Utskjelte og skandaleutsatte Martial er Solskjærs dødeligste våpen: - Han er fantastisk

Ole Gunnar Solskjær ser ingen grunn til å holde tilbake sitt talentfulle angrepsarsenal.

  • Manchester United - Huddersfield, onsdag kl. 16.

Anthony Martial ankom Manchester United som tidenes dyreste tenåring i 2015, i en overgang som potensielt kan koste klubben nærmere 600 millioner kroner.

Mange hevet øyenbrynene da den relativt ukjente franskmannen ble hentet. Selv Uniteds manager, Louis van Gaal, kalte overgangssummen «latterlig», og mente at klubben måtte betale mer enn andre ville gjort for samme spiller.

Skepsis ble snart snudd til glede og håp, da Martial scoret i hjemmedebuten på Old Trafford. Unggutten driblet seg elegant gjennom erkerivalen Liverpools forsvar og fastsatte sluttresultatet til 3-1.

- Et fantastisk mål, var van Gaals dom da.

Scoringen ble kåret til månedens beste mål, og Martial fikk prisen for Premier Leagues beste spiller i september. Fansen hadde fått en ny helt, men siden har ikke alt gått på skinner for franskmannen.

FØR SESONGSTART 2018: 29. februar 2018 møtte Dagbladet Ole Gunnar Solskjær for å snakke om hvordan han ønsket at Molde skulle spille i 2018. Video: Nicolai Delebekk / DBTVVis mer Vis mer

Jaktet av mediene

Martial har tidvis blitt utsatt for heftig kritikk. Mange har hengt seg opp i 23-åringens tilsynelatende dårlige holdninger.

Selv når han scorer, er det sjelden Martial trekker på smilebåndet, noe flere har tolket som likegyldighet og manglende lidenskap.

STEINANSIKT: Anthony Martial feirer målet mot Cardiff i Solskjærs managerdebut. Foto: NTB Scanpix
STEINANSIKT: Anthony Martial feirer målet mot Cardiff i Solskjærs managerdebut. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg har lyst til å se han smile. Han er i en av verdens største klubber, men det ser ikke ut som han liker å spille fotball, har United-legenden Phil Neville tidligere uttalt til Squawka.

Den skandalejaktende britiske pressen har flere ganger slått spillerens private problemer stort opp, og i 2016 var José Mourinho bekymret for at Martials trøblete familieliv gikk ut over prestasjonene på banen. Da hadde den daværende 21-åringen nylig skilt seg fra kona.

Men bak steinansiktet og skandaleoppslagene viser tallene at den franske landslagsspilleren er blant Uniteds og ligaens mest stabile, offensive bidragsytere.

Scorer oftest

For Martial er både den som trenger færrest minutter og færrest skudd på å score blant Premier Leagues angrepsstjerner.

Pierre-Emerick Aubameyang (12), Harry Kane (11) og Mohamed Salah (11) er ligaens toppscorere, men bruker lengre tid på å score enn franskmannen:

  • Martial: 8 mål / 111. minutt.
  • Aubameyang: 12 mål / 116. minutt.
  • Salah: 11 mål / 135. minutt.
  • Kane: 11 mål / 140. minutt.

Aubameyang er for øvrig ligaens nest mest effektive, mens Manchester City-stjernene Sergio Agüero og Raheem Sterling sniker seg inn mellom ham og Salah. Kane er bare sjuende mest effektiv i ligaen.

Ser man på antall skuddforsøk spillerne trenger for å få ballen i kassa, kommer Martial nok en gang best ut:

  • Martial: 8 mål / 19 skudd = 0,42 mål per skudd.
  • Aubameyang: 12 mål / 43 skudd = 0,27 s.p.m.
  • Kane: 11 mål / 61 skudd = 0,18 s.p.m.
  • Salah: 11 mål / 64 skudd = 0,17 s.p.m.

For ordens skyld: Aubameyang kommer så vidt bedre ut enn Martial om man ser på scoringer per skudd på mål og ikke totalt antall skudd. Der har Arsenal-spissen scoret på 12 av 19, mens Martial står med 8 mål på 13 skudd.

Får skryt av Rooney

Siden Martial debuterte for United i 2015, er det ingen som har stått bak flere scoringer enn ham. Kampen mot Cardiff var hans 100. i Premier League for klubben, og totalt har det blitt 156 kamper og i alle turneringer. På den tiden har han notert seg for 45 mål og 25 assists.

Mål nummer 45 kom i Ole Gunnar Solskjærs managerdebut for Manchester United, og var av det spektakulære slaget. Martial kombinerte vakkert med Paul Pogba og Jesse Lingard, før han sikkert plasserte ballen i hjørne.

- Anthony Martial var fantastisk. Hver gang han fikk ballen var han en trussel. Jeg mener han var banens beste spiller, skrøt Wayne Rooney i BT Sports' studio.

- Hvorfor stoppe dem?

Martial har vært inn og ut av laget under både van Gaal og Mourinho, men det virker som om angrepsspilleren har flere av kvalitetene Solskjær ser etter.

Under Mourinho la United seg ofte bakpå, mens nordmannen ser ut til å ha en mer offensiv tilnærming.

Da kommer Martial mer til sin rett.

- Det kommer ikke til å fungere like godt hver gang, men vi må prøve å skape sjanser og bryte ned motstanderen. Det fungerte godt når vi lynhurtige spillere i angrep. Jeg tror ingen lag vil være komfortable når Martial, Pogba, Lingard og Rashford kommer løpende mot dem, sa Solskjær om prestasjonen mot Cardiff.

- Hvorfor skal vi stoppe dem i å gjøre det? Angrepsmentaliteten sitter i veggene til Manchester United. Det er tradisjon, det er historie og det er slik vi skal og vil spille, slo kristiansunderen fast.

Onsdag leder Solskjær United på Old Trafford for første gang. Huddersfield er motstander, og angrepsstjernene får en ny mulighet til å skinne.