KRITISK: Randi Gustad er tidligere landslagsspiller og nåværende håndballekspert på TV 2. Hun er kritisk til at nye håndballregler innføres rett til Rio-OL.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
KRITISK: Randi Gustad er tidligere landslagsspiller og nåværende håndballekspert på TV 2. Hun er kritisk til at nye håndballregler innføres rett til Rio-OL. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

Utskjelte OL-regler kan forvirre tv-seerne: - Det er en sprø situasjon

Håndball-ekspert Randi Gustad er kritisk.

(Dagbladet): I dag er det nøyaktig to måneder til håndballjentene spiller sin første OL-kamp i Rio - mot vertsnasjonen Brasil 6. august.

Fra 1. juli får den internasjonale håndballen nye regler, men det er først i OL disse blir testet på det høyeste nivået. Spesielt regelen som åpner for mer overtallsspill, sju mot seks, har skapt stor irritasjon over hele Håndball-Europa.

Alle mesterskap og kvalifiseringer til OL er nemlig blitt spilt med dagens regler.

- Det er en sprø situasjon. Det er rett og slett vanvittig at det skal være forskjellige regler for kvalifiseringen og i selve OL. Dette har skapt rystelser i håndballmiljøet og jeg vet at mange trenere river seg i håret. For mange håndballspillere er OL det største du kan oppleve, og da er det trist dersom en regel du ikke får trent på skal ødelegge, sier TV 2s håndballekspert Randi Gustad (39) til Dagbladet.

Sinte dansker I mai raste danske håndballprofiler mot regelendringene som de mener endrer mange av spillets forutsetninger. Ettersom det åpnes for mer overtallsspill, endres også mye av det taktiske og duellspillet både i forsvar og angrep.

- Som angrepsspiller handler håndball om å skape rom, og som forsvarsspiller handler det om å ha så små rom som overhodet mulig. Den delen av spillet blir borte nå. Håndball handler om å vinne mann-mot-mann-duellene. De blir borte nå med konstant overtallsspill, sier Nykøbing Falsters-trener Niels Agesen til dansk TV 2.

SNART NY GULLJAKT: Nora Mørk, Stine Bredal Oftedal og de andre håndballjentene kunne juble for VM-gull i vinter. Om to måneder starter Rio-OL, med flere nye håndballregler.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SNART NY GULLJAKT: Nora Mørk, Stine Bredal Oftedal og de andre håndballjentene kunne juble for VM-gull i vinter. Om to måneder starter Rio-OL, med flere nye håndballregler. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Randi Gustad er spent på hvordan både spillere, trenere og arrangør vil takle ny praksis midt under alvoret i Rio.

- Jeg synes spesielt prosessen fra Det internasjonale håndballforbundet (IHF) med å finne opp flere regler uten en konsekvensanalyse er kritikkverdig. På seniornivå er dette helt uprøvd, noe som betyr at det er helt nytt for både dommere, spillere og trenere. Jeg vet at folk i Tyskland og Danmark har oppfordret til boikott av reglene - men jeg mener nøkkelen er å finne ut hvordan gjøre det til din egen fordel, , sier Gustad.

- Hva kunne IHF gjort annerledes?

- Det er for kort forberedelsestid. Jeg mener en bedre ordning vil være å prøve reglene i E-cupnivå i 2016/17-sesongen. Så kunne alle gjort en vurdering og hørt hva de nasjonale forbundene tenkte. Å innføre dette rett før OL er helt bak mål, sier Gustad.

Nytt for seerne TV 2-profilen har vært på skjermen under håndballmesterskapene i en årrekke. Hun er usikker på hvordan tv-seerne vil motta forandringene.

Nytt på skjermen vil det være at det kommer blått kort (se faktaboks) og den berømte vesten, som den ekstra utespilleren bruker i angrep, vil forsvinne. Det betyr at du trolig ofte får se sju angrepsspillere i landslagsdrakt, og ikke seks som før.

- Vi i TV 2 skal i hvert fall gjøre en god jobb med å forklare regelendringene. Men tv-seere vil jo se at spillet utpå banen kan endre seg fra hva vi er vant til. Akkurat nå er det ingen som vet nøyaktig hvordan det blir. Er det noen lag som klarer å utnytte systemet? Det er mange spørsmål, sier Gustad.

Hun utdyper videre:

- Regelen om at en skadd spiller som får medisinsk hjelp må stå over de tre neste angrepene kan endre kampbilder betraktelig. Her kan flere lag se sjansene til å utnytte systemet og det må taktiske vurderinger til, sier Gustad.

- Kan de nye reglene påvirke hvem som vinner OL?

- Av de 12 lagene som deltar i Rio, vil jeg si at 10 er medaljekandidater. Det er tidenes jevneste OL og så mange sterke kandidater til gullet. Jeg skal ikke si at det nye regelverket avgjør hvem som vinner, men det er helt klart en stor fordel å ha trent mye. Den nasjonen som klarer å bruke reglene til noe positivt har en stor fordel, sier Gustad.

Ny samling Norge vant enkelt mot Litauen i den siste kampen i EM-kvalifiseringen i helga. Denne uka tar landslagssjef Hergeirsson med seg laget på en 10-dagers treningsleir i Algarve i Portugal.

Personligheter i Norges Håndballforbund støtter heller ikke at de nye reglene trer i kraft allerede i sommer.

 - Det har vært en meget spesiell prosess, mildt sagt. Hvis det hadde vært en god prosess, så hadde de iverksatt de nye reglene etter OL. Vi i håndballen i Norge reagerer på det vi ser på som en uklar prosess, sa Ole R. Jørstad, 1. visepresident i NHF, til Dagbladet i vinter.

Landslagssjef Thorir Hergeirsson oppsummerte regelendringene med sju-mot-seks på denne måten:

- Det kan få store konsekvenser for utviklingen av håndballspillet. Før var det veldig begrenset det den ekstra spilleren kunne gjøre i angrep - nettopp fordi denne spilleren måtte raskt til sidelinja for å bytte med keeperen igjen. Nå trenger ikke denne ekstraspilleren noen vest, og det gjør det mye enklere å angripe med full kraft, sa Hergeirsson til Dagbladet.