Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Videodømming i VM

Utskjelte VAR blir trolig VM-klart i morgen

Debatten omkring videodømmingsverktøyet VAR skremmer ikke FIFA. Lørdag blir det trolig besluttet at teknologien skal benyttes under sommerens VM-sluttspill.

GODTAR VIDEODØMMING? FIFA-sjef Gianni Infantino og resten av gjengen godtar trolig at VAR blir brukt i VM. Foto: AP Photo/Ronald Zak
GODTAR VIDEODØMMING? FIFA-sjef Gianni Infantino og resten av gjengen godtar trolig at VAR blir brukt i VM. Foto: AP Photo/Ronald Zak Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere denne uken ble de 32 landslagssjefene som er involvert i det kommende sluttspillet informert om hvordan videodømmingsverktøyet skal benyttes i Russland. Dermed gjenstår det kun at teknologien godkjennes brukt i turneringen.

Lørdag er det ventet at VAR implementeres i VM-reglementet under International Boards (IFABs) årsmøte i Zürich.

Allerede presidenten i Det internasjonale fotballforbundet (FIFA), Gianni Infantino, gjort det klart teknologien må tas i bruk i Russland for å unngå at dommerfeil avgjør kamper på fotballens største og viktigste scene.

FIFA har også for lengst startet jakten på en sponsor som vil bli profilert i det øyeblikk en dommer beslutter at VAR-systemet skal kobles inn under kampens gang.

Queiroz positiv

Irans landslagssjef Carlos Queiroz, som også har en fortid i Manchester United, er klar på at han ønsker den nye verdenen med videodømming velkommen.

- De diskuterer nå om VAR skal godkjennes i løpet av et par dager, og det er åpenbart at fotballen ikke kan gå framover med øynene lukket for den moderniserte verden og alt som foregår rundt oss, sier han.

Portugiseren forstår dem som har rettet kritikk mot problemene teknologien har møtt i startfasen, men tror tålmodighet er resepten.

- VAR er bare en baby. Fotballen har eksistert i mer enn 100 år. VAR ble født for fem år siden. Om ti eller 15 år vil alt se mye bedre ut, sier Queiroz, og viser til den revolusjonen bruken av videoteknologi har vært innen tennissporten.

Kritikken som har blitt rettet mot VAR, har i stor grad handlet om den mangelen på informasjon og forståelse fansen, trenerne og TV-publikummet opplever når teknologien kobles inn.

UEFA sier nei

- Vi ønsker alle at de avgjørelsene som tas skal være korrekte. Det må gjøres på en så enkel og effektiv måte som mulig. Ut fra den informasjonen vi har fått, har vi ingen grunn til å tro at noe annet vil bli tilfellet, sier assistenttrener for det engelske landslaget, Steve Holland.

Han var på plass under prøve-VM i fjor sommer, da videoteknologien ble utprøvd. Erfaringene fra den gang var at lang ventetid på avgjørelsene og mangel på en god forklaring fra dommerne, skapte kaos.

- Det er rimelig å si at et par ting ikke gikk hundre prosent smertefritt, sier Holland.

Han tror samtidig barnesykdommene er ryddet av veien før sommerens sluttspill.

Mens FIFA er klar på at VAR er kommet for å bli, har UEFA-president Aleksander Ceferin gjort det at teknologien ikke vil bli benyttet i neste sesongs mesterliga som følge av forvirringen som råder.

Onsdag skapte videodømmingsverktøyet på ny røre i FA-cupomkampen mellom Tottenham og Rochdale på Wembley. En rekke avgjørelser i første omgang ble vurdert på video. Ikke alle avgjørelsene som ble tatt i kjølvannet av gjennomgangen var like enkle å forstå.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!