Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

EM-kvalik håndball herrer:

Utsolgt: Sist gang så 1,6 millioner nordmenn kampen mellom disse to

Billettsalget forteller mye. Resten er opp til håndballgutta selv.

ALVOR: Sander Sagosen i tøffe tak med fransk motstander under VM-finalen. I kveld gjelder det retten til å få være med i EM-sluttspillet, og Oslo Spektrum ble utsolgt på et par dager. FOTO: Vidar Ruud/NTB, scanpix.
ALVOR: Sander Sagosen i tøffe tak med fransk motstander under VM-finalen. I kveld gjelder det retten til å få være med i EM-sluttspillet, og Oslo Spektrum ble utsolgt på et par dager. FOTO: Vidar Ruud/NTB, scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

UNDERVEIS var det som skjedde i herrenes håndball-VM sist vinter tilnærmet et sportslig mirakel. Norge ankom dette mesterskapet med et frikort i hånda; og skal vi være ærlige var det ikke hvilket som helst wildcard heller. Det kan ikke bli det i en sport som er styrt av den egyptiske trylledoktoren Hassan Moustafa; en av den korrupte verdensidretten mer ustyrlige presidenter.

At en slik ankomst et par uker seinere endte med en finale mot tidenes beste håndballandslag, VM-sølv og en av de største norske prestasjonene i internasjonal lagidrett noen sinne, var knapt til å tro.

I kveld starter jobben med å bekrefte at det som hendte der nede i Frankrike var mer enn et mirakel.

STORSLÅTT: VM-sølv for Norge under et glitrende VM i Frankrike. Det forandrer denne sporten der gutta i kveld fortsetter EM-kvaliken mot de franske verdensmesterne. FOTO: Bjørn Langsem / Dagbladet.
STORSLÅTT: VM-sølv for Norge under et glitrende VM i Frankrike. Det forandrer denne sporten der gutta i kveld fortsetter EM-kvaliken mot de franske verdensmesterne. FOTO: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

AKKURAT det går nok går nok bra. Så høy standard er det blitt på Norge under den stadig mer imponerende treneren Christian Berge. I VM for drøyt fire måneder siden så det etter hvert ut som at kampene ganske naturlig gikk i norsk favør:

  • Der og da spilte Norge som en toppnasjon i håndball.

Det er vi egentlig ikke. I den grad vi skal stole på sportens egne rankingsystemer; og det skal vi altså sannsynligvis ikke, er Norge nr. 16 i verden når det gjelder håndball for herrer. Den samme plasseringen hadde håndballgutta også før VM-sølvet, men tro ikke at det er automatikk mellom det som foregår på banen og utenfor banen i denne sporten. Håndball er tross alt en idrett der doktor Moustafa styret sitt høyst private internasjonale forbund med stemmehjelp fra over 200 såkalte «håndballnasjoner», mens bare drøyt en fjerdedel av dem egentlig har spillerne, tradisjon og ressurser nok til å stille med landslag.

DENNE skjevheten mellom storslåtte rammer og sportslig virkelighet, er en av grunnene til å tro at norsk herrehåndball har tatt steget opp i verdenseliten for å bli der:

  • Den norske håndballkulturen er rotfestet.

Det solide lokale arbeidet utover landet er hovedårsaken til at håndball år for år styrker stillingen i norsk idrett. De siste fem sesongene har antall aktive spillere økt med imponerende 17 prosent slik at forbundet nå har passert 120 000 spillere.

Mer enn to tredjedel av disse er jenter, og veksten der er størst. Likevel har utviklingen vært positiv også blant gutta.

DER har den største utfordringen hittil vært frafallet gjennom tenårene. Foreløpig har det virket mer forlokkende for gutta å satse på en sportskarriere i fotball eller på ski; muligens fordi spillerne på herrelandslaget bokstavelig talt ikke har vært allemannseie.

De to siste TV-sendte turneringene har forandret dette bildet. Allerede med EM-innsatsen vinteren 2016 fungerte norsk herrehåndball som felles nasjonal underholdning, mens det eventyrlige verdensmesterskapet i januar ble formidabelt målt mot enhver idrett:

  • Finalen mot Frankrike samlet over 1,6 millioner norske seere.

Og rekordtallet matchet det vi fikk se.

FOR i VM var spillet og spillerne om mulig enda mer imponerende enn det overraskende sterke resultatet. Det var derfor Norge med Bjarte Myrhol, Kristian Bjørnsen og Sander Sagosen til slutt naturlig fikk tre spillere på turneringens stjernelag. Serien av gode resultater reflekterte altså det individuelle nivået, og det på et norsk landslag der flere av de sentrale spillerne er ganske så unge.

Akkurat det er betryggende når EM-kvaliken starter opp igjen mot Frankrike i Oslo Spektrum i kveld. For oss tok denne kvaliken en pause i fjor høst med et mistrøstig tap mot Litauen på bortebane. Savnet av de to poengene derfra gjør at det rent tabellmessig ikke er noen selvfølge at Norge får spille EM til vinteren. Sannsynligvis trenger vi å vinne både mot Litauen hjemme og Belgia borte.

Om da ikke disse ganske så spesielle norske håndballgutta tar enda et steg og vinner mot verdens beste lag i kveld.

For det hadde heller ikke vært noe mirakel.

FOTNOTE: Kampen kan du se på Max kl.18.00.