Håndball-VM

Utspill ryster

Legendens kvinneutspill vekker sterke reaksjoner. Norske håndballprofiler tar sterkt avstand.

OMSTRIDT: Tyske Christian Schwarzer under spillerkarrieren. Her fra OL i 2004. Foto: AP Photo/Thanassis Stavrakis
OMSTRIDT: Tyske Christian Schwarzer under spillerkarrieren. Her fra OL i 2004. Foto: AP Photo/Thanassis Stavrakis Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KRAKOW (Dagbladet): Det er tre kvinnelige dommerpar under VM i håndball for herrer i januar.

Argentinske Maria Ines Paolantoni og Mariana Garcia, de franske tvillingsøstrene Julie og Charlotte Bonaventura, samt tyske Tanja Kuttler og Maike Merz skal alle i aksjon.

DOMMERTVILLINGER: Charlotte Bonaventura og Julie Bonaventura under OL sommeren 2021 i Tokyo. Foto: AP Photo/Pavel Golovkin
DOMMERTVILLINGER: Charlotte Bonaventura og Julie Bonaventura under OL sommeren 2021 i Tokyo. Foto: AP Photo/Pavel Golovkin Vis mer

Rystende uttalelser

Det får den tidligere tyske håndballhelten Christian Schwarzer til å reagere.

- Jeg aner ikke hvor ideen om å la kvinner dømme herrer dukket opp. Jeg ville ikke gjort det. Kvinner kan dømme kvinner, menn kan dømme menn. Det er min holdning, sier Schwarzer i sin egen podkast «Erhellendes von Blacky Schwarzer», ifølge Bild.

Ifølge avisa forklarer Schwarzer i podkasten at han ikke bryr seg om prestasjonene til de kvinnelige dommerne, men at de kan være vanskelig for herrespillere å bli dømt av kvinner.

Utspillet har fått stor oppmerksomhet i tyske medier. 53-åringen er et stort navn i landet. Han ble verdensmester som spiller med Tyskland i 2007, og spilte for flere storklubber på 1990- og 2000-tallet.

Til tyske Sky Sports har allerede den tyske landslagsspilleren Kai Häfner tatt avstand fra legendens utspill.

SJOKK: Den montenegrinske veteranen Marko Lasica (33) har skapt sjokkbølger i håndballmiljøet etter denne hendelsen. Video: Rødt Kort / Pambou. Vis mer

Norge svarer

Det gjør også norske landslagsspillere når Dagbladet tar opp temaet på det norske pressetreffet lørdag.

- Jeg ser ikke hvorfor kjønn skal spille noen rolle på noe som helst når det gjelder en håndballsituasjon. Den støtter jeg ikke. Jeg tror ikke det betyr så mye når noen skal bedømme om det er brøyt eller ikke på håndballbanen, svarer Vetle Eck Aga.

REAGRER: Harald Reinkind på pressetreff med de norske håndballgutta. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
REAGRER: Harald Reinkind på pressetreff med de norske håndballgutta. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer

Harald Reinkind spiller til daglig i Kiel i Bundesliga, og kjenner det tyske dommerparet fra seriespill. Bonaventura-søstrene har også dømt VM for herrer tidligere.

- De dømmer oss til vanlig i Bundesliga og gjør det fint. De fortjener sjansen til å dømme VM. Vi skal ikke drive veldedighet, de beste dommerne skal få dømme VM, og stå igjen i semifinaler og finale. Men det skal handle om man er gode nok, ikke om kjønn, svarer høyrebacken.

Norge møter søndag Argentina i andre gruppespillskamp. Det norske laget fikk en kjempestart på VM med å knuse Nord-Makedonia fredag.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer