Utspilt av russiske favoritter. - Bekymret for framtida

De norske hockeygutta tapte hele 1-6 mot gullfavoritten i OL.

UTSPILT: Lars Haugen og de norske hockeygutta fikk det som ventet tøft mot OAR (Russland) OL-kvartfinaen i Gangneung Hockey Centre i Sør-Korea i morgentimene i dag. Foto: Brian Snyder / Reuters / NTB Scanpix
UTSPILT: Lars Haugen og de norske hockeygutta fikk det som ventet tøft mot OAR (Russland) OL-kvartfinaen i Gangneung Hockey Centre i Sør-Korea i morgentimene i dag. Foto: Brian Snyder / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Kvartfinale OL: OAR - Norge 6-1.

GANGNEUNG (Dagbladet): Norge fikk det som ventet tøft i den historiske OL-kvartfinalen i ishockey. De russiske atletene under det olympiske flagget er kanskje den største gullfavoritten av alle - og ryddet Norge greit unna på veien til en eventuell finale.

Hele 6-1 ble det til slutt, i det som trolig er den siste OL-turneringa for flere sentrale norske spillere. Stammen i det norske laget består av flere godt voksne folk, og Eurosports ekspertkommentator Espen «Shampo» Knutsen er beky,ret for etterveksten i norsk ishockey.

- Jeg skulle gjerne sett flere gode norske spillere som er født på 90-tallet, sier han.

De norske gutta åpnet kvartfinalen mot OAR positivt, og hadde fokus på å unngå dumme feil i egen sone.

Da var det fortærende at Alexander Bonsaksen serverte russiske Vjasjeslav Voinov en lekker pasning etter en klønete klarering fra rundvantet drøye fem minutter ut i oppgjøret.

En baklengs der ville vært tung for gårsdagens matchvinner mot Slovenia. Det russiske presset var stort nok som det var, om de ikke skulle få servert gratissjanser i tillegg.

Dommer med målgivende

Ni minutter ut i kampen klarte Norge ikke å stå i mot lenger. Mikhail Grigorenko i den russiske fjerderekka fikk fra vei mot mål etter at pucken fikk en retningsendring etter å ha truffet en av linjemennene. Grigorenko takket og bukket og plasserte pucken oppi krysset bak Lars Haugen.

Linjedommer med målgivende pasning mot Norge, der altså ...

HANG IKKE MED: Den norske landslagskapteinen Jonas Holøs (t.h) i duell mot russiske Sergei Sjirokov i OL-kvartfinalen i ishockey tirsdag morgen. Foto: David W. Cerny / Reuters / NTB Scanpix
HANG IKKE MED: Den norske landslagskapteinen Jonas Holøs (t.h) i duell mot russiske Sergei Sjirokov i OL-kvartfinalen i ishockey tirsdag morgen. Foto: David W. Cerny / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Men det skulle komme mer.

0-2 kom ved Nikita Gusev i norsk undertall, etter at Niklas Roest satt i utvisningsboksen for høy kølle. Grei utvisning for en unødvendig manøver av Roest.

Steffen Thoresen fikk en gylden anledning til å redusere, men traff ikke pucken da han stupte fram for å nå Alexander Reichenbergs pasning fra bak det russiske målet.

På det tidspunktet var skuddstatiskken 16-1 til OAR, så en billig redusering ville skapt litt mer liv i kampen.

Førsteperiode: 19-2 i skudd

Istedet satte russiske Vjasjeslav Voinov den tredje bak Lars Haugen 40 sekunder før slutt i førsteperioden, da de holdt trykket oppe mens det var en avventende utvisning på Norges kaptein Jonas Holøs.

3-0: Vjasjeslav Voinov feirer 3-0-scoringen med lagkamratene. De russiske gutta fikk det som ventet relativt enkelt mot Norge. Foto: Brian Snyder / Reuters / NTB Scanpix
3-0: Vjasjeslav Voinov feirer 3-0-scoringen med lagkamratene. De russiske gutta fikk det som ventet relativt enkelt mot Norge. Foto: Brian Snyder / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Skuddstatistikk i første periode: 19-2. Styrkeforholdet vel dokumentert.

Landslagssjef Petter Thoresen byttet målvakt før andre periode. Lars Haugen måtte sette seg, mens Henrik Haukeland fikk sin første smak av olympisk hockey.

Perioden startet nesten umiddelbart med en russisk utvisning, og for første gang i kampen forsøke seg i overtall. Det ble det lite ut av.

Ikke lenge etter pådro russerne en ny utvisning, men igjen uten av Norge klarte å sette dem under nevneverdig press. Et par forsøk fra distanse var det beste som kom ut av.

Bonsaksen - igjen

Men Norge skulle få sin nettkjenning, drøye sju minutter ut i perioden:

Ken André Olimb og storebror Mathis kjempet til seg pucken bak det russiske målet. Mathis Olimb fikk lempet pucken ut foran mål, og Alexander Bonsaksen traff perfekt med skuddet - etter først å ha lagt pucken til rette med skøyta.

REDUSERING: Alexander Bonsaksen (nummer 47) scoret reduseringsmålet til 1-3, men spenningen varte ikke lenge. Russerne viste seg et par nummer for store, og er klare for semifinale, mens Norge er ferdigspilt. Foto: Brian Snyder / Reuters / NTB Scanpix
REDUSERING: Alexander Bonsaksen (nummer 47) scoret reduseringsmålet til 1-3, men spenningen varte ikke lenge. Russerne viste seg et par nummer for store, og er klare for semifinale, mens Norge er ferdigspilt. Foto: Brian Snyder / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Men om vi lekte med tanken på ny spenning, så varte det ikke lenge. Like etter pådro målscorer Bonsaksen seg en ny utvisning, og russisk overtall ender ofte i scoring. Sergej Kalinin påførte Haukeland hans første baklengs i kampen.

Og om gutta ikke hadde lært at det er kostbart med utvisninger, så var 1-5 nærmest som en reprise like etter: Mattias Nørstebø satt utvist mens Nikita Nesterov fikk navnet sitt i målprotokollen, godt hjulpet av skøyta til Alexander Bonsaksen.

Noen spedte norske forsøk ble det. Unggutten Ludvig Hoff (21) fikk en alle tiders mulighet foran det russiske målet drøye 14 minutter i perioden, men Vasilij Kosjetsjkin vartet opp med en fantastisk parade.

Sluttminuttene av andreperioden var faktisk de beste av Norge på det tidspunktet i kvartfinalen. Skuddstatistikken etter to perioder var 27-9.

Halvstygge sifre

I tredjeperioden fikk Norge til noen gode kombinasjoner og spilte seg til flere brukbare muligheter. Med 5-1-ledelse er det ikke noe å si på at russerne begynte å spare litt krefter til den kommende semifinalen mot Tsjekkia på fredag.

Der Norge ikke klarer å omsette sjanser i tellende resultat, så er det russernes spesialøvelse. Og kampens flotteste scoring leverte Ivan Telegin;

Et utsøkt klikk-klakk-spill endte i at han hamret pucken opp i krysset. Kunst på øverste nivå til 6-1 og etter hvert halvstygge sifre.

* Neste mesterskap for de norske gutta nå blir VM i Danmark i mai.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer